Ja kur mund të vijë miratimi i plotë për vaksinën Pfizer Covid nga FDA

Administrata e Ushqimit dhe Barnave po punon për të miratuar vaksinën Pfizer-BioNTech Covid-19 sot, raportoi The New York Times, duke cituar burime.

Procesi i rishikimit mund ta kalojë këtë datë, tha Times, ndërsa dokumentet dhe negociatat me kompaninë vazhdojnë.

Ky veprim do ta bënte vaksinën e parë Covid që do të kalonte nga autorizimi i përdorimit urgjent në miratimin e plotë të FDA-së.

Këshilltari kryesor mjekësor i Shtëpisë së Bardhë Dr. Anthony Fauci i tha Associated Press më 8 gusht se ai shpresonte se vaksinat do të fillonin të merrnin miratimin e plotë “brenda muajit gusht”, duke shtuar se miratimi i plotë do të bënte që më shumë kompani dhe shkolla të urdhëronin vaksinat.

Kompanitë amerikane kanë forcuar rregullat e vaksinës për punonjësit pasi rastet e Covid janë rritur në të gjithë vendin javët e fundit, dhe disa cituan miratimin e plotë nga FDA si pjesë e procesit të vendimmarrjes.

Miratimi i plotë gjithashtu mund të ndihmojë në bindjen e njerëzve që hezitojnë të vaksinohen derisa FDA të nënshkruajë plotësisht.

Pfizer dhe BioNTech fillimisht filluan procesin e aplikimit për licencën e tyre biologjike për vaksinën me dy doza në maj pasi morën autorizimin e përdorimit urgjent nga FDA në dhjetor. FDA përcakton një objektiv gjashtëmujor për miratimin e barnave me përparësi të lartë.

Nëse autorizohet zyrtarisht, vaksina e Pfizer dhe BioNTech do të mbetej e disponueshme në treg pas përfundimit të pandemisë dhe kompanitë do të ishin në gjendje të reklamonin vaksinën drejtpërdrejt tek konsumatorët. Prodhuesit farmaceutikë me një EUA janë të ndaluar të promovojnë vaksinat e tyre, raportoi më parë CNBC.

Kompanitë njoftuan më 16 gusht se ata filluan procesin e miratimit për një dozë përforcuese për njerëzit plotësisht të vaksinuar pasi dorëzuan të dhënat e provave klinike në FDA.

Zyrtarët kryesorë shëndetësorë nga agjencitë përfshirë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, Shtëpia e Bardhë dhe FDA thanë në një deklaratë të Mërkurën se efektiviteti i vaksinave të ARN-së bie me kalimin e kohës, veçanërisht për ata me sistem imunitar të komprometuar.

Burimi: CNBC

Lexo dhe:

> Çfarë të dini tani për rastet e infektimit me COVID pas vaksinimit dhe variantin Delta

> Rastet me COVID-19 pas vaksinimit janë tani më të shpeshta, ja simptomat që kishin 2 të infektuar

> Pfizer dhe Moderna duke korrur miliarda nga tregu i vaksinave COVID-19