Jeff Bezos parashikon që njerëzit një ditë do të lindin në hapësirë

Në vizionin e Jeff Bezos për të ardhmen, njerëzit do të lindin në kolonitë hapësinore dhe do të vizitojnë Tokën për pushime.

Bezos diskutoi për planet e Blue Origin dhe marrëdhënien midis eksplorimit të hapësirës dhe shpëtimit të Tokës gjatë një bisede të mërkurën në Forumin Ignatius 2021 në Uashington, DC.

Gjatë intervistës, themeluesi i Amazon dhe Blue Origin zgjeroi idenë e tij për kolonitë hapësinore: habitate lundruese që imitojnë motin e Tokës dhe tërheqjen gravitacionale. Cilindrat lundrues dhe rrotullues do të jenë në gjendje të mbajnë deri në një milion njerëz dhe do të kenë “lumenj, pyje dhe kafshë të egra”, tha ai.

Gjatë shekujve, shumë njerëz do të lindin në hapësirë, do të jetë shtëpia e tyre e parë”, tha Bezos. “Ata do të lindin në këto koloni, do të jetojnë në këto koloni, pastaj do të vizitojnë Tokën ashtu siç do ta vizitonit ju, për shembull Parkun Kombëtar Yellowstone.

Bezos beson se kolonitë hapësinore janë një alternativë më e mirë sesa përpjekja për të rifilluar jetën në një planet tjetër.

“Edhe nëse do të shtrinim jetën në Mars ose do të bënim diçka shumë më dramatike se kjo, edhe nëse do ta bënim këtë, do të thotë më së shumti një dyfishim i Tokës,” tha Bezos. “Atëherë do të shkonim nga 10 miliardë njerëz në 20 miliardë njerëz.”

Mënyra e krijimit të jetës jashtë Tokës është një pikë e madhe mosmarrëveshje midis Bezos dhe themeluesit të SpaceX e Tesla, Elon Musk. Musk ka deklaruar se qëllimi kryesor i kompanisë së tij të raketave është të “kolonizojë Marsin” dhe referenca e Bezos për terraformimin duket të jetë një goditje indirekte ndaj Musk: Musk ka miratuar idenë e drejtpërdrejtë nga fantashkenca, në të cilën planeti do të duhej të transformohej duke përdorur armë bërthamore për ta bërë atë të banueshme për njerëzit (NASA që atëherë ka thënë se kjo nuk do të funksiononte).

Nga ana e tij, Musk shkroi në Twitter në 2019 se plani i Bezos nuk do të funksionojë, sepse do t’ju duhet të “transportoni sasi të mëdha të masës nga planetët/hënat/asteroidet”.

“Do të ishte sikur të përpiqeshim të ndërtonim SHBA-në në mes të Oqeanit Atlantik”, tha ai.

Burimi: Insider