Ju mungon motivimi juaj? Ja pse

A e keni gjetur veten duke vështruar në listën tuaj të detyrave, të frikësuar nga madhësia e saj dhe duke mos gjetur forcën për t’i nisur? Po, sigurisht që po.

Motivimi në jetën tonë të përditshme mund të jetë jashtëzakonisht i vështirë për t’u arritur. Ka disa ditë ku ndihesh si një superhero ndërsa i çan detyrat e tua si ndonjë makinë e pandalshme, dhe pastaj ka ditë kur ndihesh sikur ajo makinë e pandalshme sapo të ka përplasur. Ato ditë, të motivosh veten për të bërë gjërat duket e pamundur.

Të gjithë dëshirojnë në ato ditë që motivimi të zbresë në stilin ‘deus-ex-machina’ – një fuqi ose ngjarje e papritur që shpëton një situatë në dukje të pashpresë – dhe të na frymëzojë spontanisht për të trajtuar ditën. Sidoqoftë, në ditët kur motivimi mungon, mund të jetë më pak e rëndësishme të përqëndrohet mungesa e motivimit dhe më e rëndësishme të shikojmë se cilat nevoja të tjera nuk po plotësohen.

Hierarkia e Nevojave e Maslow

Psikologu i shekullit të njëzetë Abraham Maslow propozoi teorinë se nevojat njerëzore kanë përparësi në thelb dhe se disa nevoja duhet të përmbushen para se të tjerat të jenë shqetësuese (Maslow 1943). Ai propozoi që nevojat janë pak a shumë hierarkike në natyrë, me mbijetesën dhe sigurinë më themelore, të vendosura në fund të piramidës së tij të famshme të nevojave, dhe kërkesa më abstrakte të tilla si vetë-përmbushja dhe nevojat psikologjike drejt majës.

Maslow gjithashtu shqyrtoi se si këto nevoja lidhen me ndjenjën tonë të motivimit në jetë. Hierarkia origjinale e Maslow përfshinte pesë shtresa të nevojave-fiziologjike, siguri, dashuri dhe përkatësi, vlerësim dhe vetë-aktualizim prej të cilave duhet të plotësohet plotësisht para se të trajtohet shtresa tjetër e nevojave. Ai arriti në përfundimin se ne jemi të motivuar nga nevojat tona, pavarësisht nëse këto nevoja janë të prekshme apo psikologjike, dhe se motivimi për të vazhduar “lart” do të mungojë kur nevojat më të ulëta nuk plotësohen.

Megjithëse Maslow përfundimisht i rregulloi teoritë e tij për të qenë më pak të ngurtë – ai më vonë tërhoqi besimin e tij se një fazë e nevojave duhet të përmbushet plotësisht që të njihen ato që janë mbi të – ka shumë kritika për teorinë e tij dhe metodat e tij të kërkimit. Sidoqoftë, koncepti i hierarkive psikologjike mbetet një pjesë e diskutueshme vitale e të kuptuarit të ditëve moderne të motivimit psikologjik.

Pse jam kaq i pamotivuar?

Duke nxjerrë një faqe nga libri i Maslow, është e rëndësishme të merrni parasysh se çfarë gjërash të tjera ndjeni kur e shihni se ju mungon motivimi. Megjithëse motivimi nganjëherë ndihet i shkurtër, motivimi juaj ka të ngjarë të dështojë sepse disa nga prioritetet tuaja të tjera fiziologjike dhe psikologjike janë të paplotësuara. Nevojat e pakënaqura mund të lidhen me mjedisin tuaj, marrëdhëniet tuaja, emocionet tuaja, ose diçka krejtësisht të ndryshme.

Personalisht, gjej motivimin tim në pikën e tij më të ulët kur jam i uritur ose i lodhur, ose kur ankthi dhe trazirat e mia emocionale janë në një nivel të lartë; arritja e qëllimeve të mia duket e parëndësishme gjatë këtyre momenteve. Motivimi i vetes për të bërë “gjëra shtesë” ndihet i pamundur kur jam në këtë gjendje, kështu që lista ime e detyrave mbetet e paprekur, përveç detyrave thelbësore. Nevojat e secilit mund të jepen përparësi ndryshe, por është e rëndësishme të merren parasysh ato nevoja që mund të mos i pranoni që pengojnë motivimin tuaj për të vazhduar.

Megjithëse është joreale të presim që bota të ndalojë dhe lista jonë e detyrave të zvogëlohet ndërsa ne rregullojmë kërkesat e trupit dhe mendjes sonë, ne ende mund të marrim një moment për të llogaritur mirëqenien tonë kur motivimi është i ulët. Ashtu si çelësat e humbur të makinës, ndonjëherë gjërat dalin kur ndaloni së kërkuari dhe fiksuar mungesën e tyre. Herën tjetër kur të gjeni veten në kërkim të motivimit tuaj të humbur prej kohësh, merrni parasysh të merrni kohë për të pyetur veten se çfarë tjetër gjithashtu mungon.

Grace Blair është një studente universitare në Universitetin e Floridës. Ajo është një gazetare që studion shkencat biologjike, si dhe një vrapuese, muzikante dhe stiliste grafike.

Burimi: Psychology Today