Ka 6 rregulla të arta për t’u pasuruar pavarësisht nga paga juaj, sipas një milioneri

E vetmja gjë që ju pengon nga të qenit milioner është ideja juaj se çfarë do të thotë të jesh i tillë, sipas milionerit dhe autorit më të shitur Phillip J. Müller.

Në librin e tij Geldrichtig, Müller shpjegon se çdokush mund të bëhet milioner nëse mëson të mendojë si një person i pasur.

Filmat dhe tregimet e “të pasuruarit shpejt” i kanë shtyrë njerëzit të besojnë se të pasurit nuk bëjnë gjë tjetër veçse shpenzojnë para dhe se i gjithë suksesi i tyre është për shkak të fatit ose famës.

Realiteti, sipas Müller-it, është i ndryshëm.

Të bëhesh një milioner i vërtetë do të thotë të adoptosh një mentalitet të ndërgjegjshëm konsumator: të mendosh nëse dëshiron vërtet atë që do të blesh dhe, nëse të nevojitet, nëse ka një alternativë më të lirë.

Kursimi, shmangia e borxhit, kontrolli i impulseve – këto janë vetëm disa nga hapat që duhet të ndërmerrni për të fituar këtë mentalitet.

Müller i dha GQ Germany këshillat e tij për t’u bërë i pasur.

  1. Kursimi është thelbësor

Müller rekomandoi përvetësimin e zakonit për të kursyer menjëherë dhe për ta zbatuar atë në çdo kohë.

“Ka të bëjë me të menduarit nëse doni t’i shpenzoni ato para sot për palën tuaj të pestë të atleteve, sepse befas ndiheni sikur keni vërtet nevojë për to, ndërsa në realitet do t’i përdorni vetëm një herë,” tha ai.

Është një lëkundje midis kënaqësisë afatshkurtër dhe kënaqësisë afatgjatë.

Në fillim, ndoshta do të keni vështirësi të kuptoni se mund të kurseni në çdo kohë. Për shembull, Müller është kundër ngrënies tërësisht jashtë.

Shumë njerëz nuk e kuptojnë se sa para mund të kursejnë nëse zgjedhin të sjellin ushqim dhe pije nga shtëpia në zyrë,” tha ai.

Müller shpjegoi se një kafe në një bar mund t’ju kushtojë disa dollarë, ndërsa ta bëni vetë në shtëpi do t’ju kushtojë vetëm disa cent.

Ky është lloji i mentalitetit që duhet ta përvetësoni gradualisht.

Ka shumë truke të tjera që mund t’i përdorni për të kursyer para në jetën tuaj të përditshme. Për shembull, mund të jetë një ide e mirë të rishikoni gjëra të tilla si abonimet tuaja në Spotify ose Netflix.

  1. Shmangni çdo lloj borxhi

Merrni gjithçka që ju është thënë për kursimin dhe aplikoni absolutisht të kundërtën me borxhin. Mos blini asgjë që nuk mund të përballoni. Është një rregull i thjeshtë që do t’ju ndihmojë gjithashtu të shmangni tekat.

“Dëshiron një smartphone, por nuk ke para për ta blerë atë? Atëherë mos e blej,” shpjegoi Müller.

Shumë borxhe ndodhin kur njerëzit bëhen të varur nga kënaqësia kalimtare që marrin duke bërë një blerje.

“Lërni një shënim në portofolin tuaj që thotë – a kam vërtet nevojë për këtë? Me kalimin e kohës, do të filloni t’i bëni vetes këtë pyetje dhe më pas nuk do t’ju duhet më kartëmonedha,” tha Müller.

  1. Nëse keni borxh, mos e varrosni kokën në rërë

Përpara se të kërkoni një zgjidhje të shpejtë për të shlyer borxhin, është e rëndësishme të bëni një bilanc të situatës.

Përndryshe, ju mund të bëni gabim duke krijuar borxhe të reja për të shlyer të vjetrat.

Müller tha që ju duhet të shkruani të gjitha borxhet që keni. Më pas mendoni për një shumë që do të mund të paguani çdo muaj dhe llogaritni, bazuar në këtë shifër, sa muaj do t’ju duheshin për të shlyer borxhin.

Müller rekomandoi përdorimin e gjysmës së parave tuaja për të paguar borxhet dhe kursimin e gjysmës tjetër.

Shumë do të këshillonin të paguanin borxhin përpara se të fillonin të kursenin, por Müller nuk pajtohet.

“Ka të bëjë me të menduarit si një person i pasur,” tha ai.

“Pasuria juaj, sado e madhe të jetë, rritet përmes kursimit,” shtoi ai.

  1. Kontaktoni aktivisht kreditorët

Müller këshilloi të jeni proaktiv dhe të kontaktoni kreditorët tuaj përpara se ata t’ju kontaktojnë.

“Kjo do t’ju veçojë nga shumica e debitorëve,” shpjegon Müller.

Nëse nuk mund të paguani, është më mirë ta komunikoni këtë hapur në vend që të prisni që ata t’ju telefonojnë për të kërkuar shpjegime për mospagesat.

Ai shpjegoi se nëse e zbuloni gjendjen tuaj financiare me ndershmëri, pala tjetër zakonisht do t’ju bëjë një kundërofertë, si për shembull zgjatjen e periudhës së pagesës ose heqjen dorë nga interesi juaj.

Kjo këshillë është edhe më e rëndësishme nëse borxhi që keni është ndaj dikujt që njihni.

“Nëse i keni borxh dikujt diçka, kjo do të ketë efekte negative në jetën tuaj. Paraja nuk është thjesht një mjet shkëmbimi; është një energji që rrjedh.”

  1. Shmangni simbolet e rreme të statusit

Kur mendoni për një milioner, me siguri do ta imagjinoni atë duke drejtuar një makinë të shtrenjtë dhe duke shfaqur një orë që duket më e vlefshme se shtëpia juaj.

Këto simbole statusore nuk kanë asnjë lidhje me mentalitetin milioner.

Rruga drejt lirisë financiare ka të bëjë me konsumimin me vetëdije, jo shpenzimin e madh.

“A ju duhet vërtet të shpenzoni rrogën e dy ose tre muajve për të shkuar me pushime diku larg, kur mund të pushoni shumë më mirë diku afër shtëpisë?” tha Müller.

  1. Ushtroni vetëkontroll dhe jini të vetëdijshëm për tundimin

Tundimi duket i ndryshëm për çdo individ.

Nëse nuk mund ta kontrolloni veten gjatë shitjeve, thjesht mos kaloni nëpër të gjitha dyqanet!

Nëse blerjet në internet janë zëvendësi juaj, mund të përdorni aplikacione për të bllokuar përkohësisht aksesin tuaj në dyqanet online.

Kërkoni alternativa ndaj zgjidhjeve impulsive që ju ofron tundimi. Nëse celulari juaj nuk funksionon, shikoni nëse mund ta riparoni përpara se të blini një të ri. Ose ndoshta shikoni nëse dikush që njihni mund t’ju lejojë të blini ose të huazoni një të vjetër.

Burimi: Insider