Këto janë kompanitë më të mira për të punuar në Evropë në 2022

Kompanitë e teknologjisë kanë dominuar listën e kompanive më të mira për të punuar në vitin 2022, sipas renditjes vjetore të punëdhënësve të Glassdoor.

Në Mbretërinë e Bashkuar, ato përbënin 19 nga 50 kompanitë e listuara, duke përfshirë shtatë në 10 më të mirat.

Kompania e softuerëve me bazë cloud Salesforce performoi fuqishëm në të gjitha vendet që u renditën, duke u renditur në tre vendet e para në Gjermani, Francë dhe MB, 10 më të mirat në SHBA dhe të 22-at në Kanada.

Punonjësit përmendën komunikimin dhe pagën e tij të shkëlqyer, si dhe “kulturën e pabesueshme dhe rrugët e pafundme për t’u rritur, mësuar dhe ndarë me kolegët”.

Pavarësisht se ishte një vit i vështirë për industrinë e udhëtimeve, disa kompani udhëtimi dhe turizmi hynë në listë. Trailfinders, Jet2.com dhe Marriott International ishin në top 50 në MB.

Këtë vit, vetëm katër punëdhënës shfaqen në të pesë listat e vendeve (Mbretëria e Bashkuar, Franca, Gjermania, SHBA-ja e madhe dhe Kanada): Salesforce, Microsoft, Google dhe SAP.

Bota e punës po evoluon me shpejtësi, e nxitur nga pandemia dhe tani miliona punëtorë po rivlerësojnë pritshmëritë e tyre nga punëdhënësit,” tha Christian Sutherland-Wong, Kryeshefi Ekzekutiv i Glassdoor.

“Është frymëzuese të shohësh këta punëdhënës të rriten gjatë pandemisë për të zgjeruar dhe rritur kulturat e kompanisë ku punonjësit ndihen të mbështetur dhe të vlerësuar brenda dhe jashtë punës”.

Vit i vështirë për Facebook

Kompania mëmë e Facebook, Meta, nuk ishte aq e suksesshme këtë vit. Në SHBA, ra nga numri 11 vitin e kaluar në 47 në listën e këtij viti.

Ka qenë një vit i trazuar për gjigantin e teknologjisë pasi ish-punonjësi i Facebook, Frances Haugen ekspozoi mosveprimin e supozuar të kompanisë për të luftuar dezinformimin dhe gjuhën e urrejtjes.

Unë besoj se produktet e Facebook dëmtojnë fëmijët, nxisin ndarjen, dobësojnë demokracinë tonë dhe shumë më tepër,” u tha ajo ligjvënësve evropianë në nëntor të vitit të kaluar.

Ajo u përball gjithashtu me shqyrtimin e rolit të saj në kryengritjen e 6 janarit në Kapitolin e SHBA, pasi kritikët mendonin se kompania e mediave sociale lejoi ata që morën pjesë të organizoheshin në faqe.

Punonjësit e Meta thanë se kontrolli i padëshiruar i publikut, mungesa e veprimeve nga punëdhënësi i tyre për të adresuar problemet e platformës dhe pyetjet në lidhje me drejtimin e ardhshëm të kompanisë ishin pjesët negative të punës për kompaninë.

Megjithatë, ata theksuan gjithashtu përfitimet e gjera që marrin, autonominë që kanë për të bërë punën e tyre dhe faktin që puna e tyre ndikon në miliarda njerëz.

Dhe në Mbretërinë e Bashkuar, ajo mbajti të njëjtin pozicion si vitin e kaluar, duke u renditur në vendin e 10-të në listë.

Si u përpilua lista?

Në Glassdoor, punonjësit vlerësojnë në mënyrë anonime punëdhënësin e tyre dhe u kërkohet të ndajnë të mirat dhe të këqijat e punës për kompaninë e tyre. Ata gjithashtu vlerësojnë se sa të kënaqur janë me punëdhënësin e tyre në përgjithësi.

Lista e Glassdoor përmban kompani me mbi 1000 punonjës dhe për t’u konsideruar punëdhënësit duhet të kenë marrë të paktën 30 vlerësime për secilën nga nëntë atributet kryesore të vendit të punës, të tilla si balanca punë-jetë dhe diversiteti dhe përfshirja.

Mes gati dy milionë punëdhënësve të shqyrtuar në Glassdoor, vlerësimi mesatar i kompanisë është 3.7.

Këtu janë vendet kryesore për të punuar në çdo vend:

5 vendet kryesore për të punuar në Mbretërinë e Bashkuar

 1. ServiceNow (4.6)
 2. AND Digital (4.6)
 3. Salesforce (4.6)
 4. Immediate Media Company (4.5)
 5. Abcam (4.5)

5 vendet kryesore për të punuar në Francë

 1. bioMérieux (4.7)
 2. Salesforce (4.7)
 3. Bain & Company (4.6)
 4. Microsoft (4.5)
 5. RTE – Le Réseau de Transport d’Electricité (4.5)

5 vendet kryesore për të punuar në Gjermani

 1. Salesforce (4.7)
 2. Google (4.6)
 3. Boston Consulting Group (4.6)
 4. Mercedes-Benz International (4.5)
 5. Porsche (4.4)

5 vendet kryesore për të punuar në SHBA

 1. NVIDIA (4.6)
 2. HubSpot (4.6)
 3. Bain & Company (4.6)
 4. eXp Realty (4.6)
 5. Box (4.6)

5 vendet kryesore për të punuar në Kanada

 1. Dell Technologies (4.4)
 2. Keg Restaurants (4.3)
 3. Roche (4.3)
 4. Ciena (4.3)
 5. Google (4.3)

Burimi: Euronews