Këta astronomë duan t’u tregojnë alienëve se ku është Toka – dhe jo të gjithë janë të lumtur për këtë

Nëse një person humbet në shkretëtirë, ai ka dy mundësi. Ata mund të kërkojnë qytetërim, ose mund ta bëjnë veten të lehtë për t’u dalluar duke ndezur një zjarr ose duke shkruar NDIHME me shkronja të mëdha. Për shkencëtarët e interesuar në pyetjen nëse ekzistojnë alienë inteligjentë, opsionet janë pothuajse të njëjta.

Për më shumë se 70 vjet, astronomët kanë skanuar për sinjale radio ose optike nga qytetërime të tjera në kërkim të inteligjencës jashtëtokësore, të quajtur SETI. Shumica e shkencëtarëve janë të sigurt se jeta ekziston në shumë prej 300 milionë botëve potencialisht të banueshme në galaktikën e Rrugës së Qumështit. Astronomët gjithashtu mendojnë se ka një shans të mirë që disa forma të jetës të kenë zhvilluar inteligjencën dhe teknologjinë. Por asnjë sinjal nga një qytetërim tjetër nuk është zbuluar ndonjëherë, një mister që quhet “Heshtja e Madhe”.

Ndërsa SETI ka qenë prej kohësh një pjesë e shkencës kryesore, METI, ose mesazhet e inteligjencës jashtëtokësore, ka qenë më pak e zakonshme.

Chris Impey, një profesor i astronomisë që ka shkruar gjerësisht për kërkimin e jetës në univers dhe shërben në këshillin këshillues për një organizatë kërkimore jofitimprurëse tregon se hartojnë mesazhe për t’u dërguar qytetërimeve jashtëtokësore.

Në muajt e ardhshëm, dy ekipe astronomësh do të dërgojnë mesazhe në hapësirë në një përpjekje për të komunikuar me çdo alien inteligjent që mund të jetë atje duke dëgjuar.

Këto përpjekje janë si të ndërtoni një zjarr të madh në pyll dhe të shpresoni që dikush t’ju gjejë. Por disa njerëz pyesin nëse është e mençur ta bësh këtë.” – thotë Impey.

Anija kozmike Pioneer 10 mban këtë pllakë, e cila përshkruan disa informacione bazë për njerëzit dhe Tokën. Carl Sagan, Frank Drake, Linda Salzman Sagan, Qendra Kërkimore Ames e NASA-s nëpërmjet WikimediaCommons

Historia e METI

Përpjekjet e hershme për të kontaktuar jetën jashtë Tokës ishin mesazhe donkishoteske në një shishe.

Në vitin 1972, NASA nisi anijen kozmike Pioneer 10 drejt Jupiterit duke mbajtur një pllakë me një vizatim të një burri dhe një gruaje dhe simbole për të treguar se nga e ka origjinën anija. Në vitin 1977, NASA e ndoqi këtë me rekordin e famshëm të Artë të bashkangjitur në anijen kozmike Voyager 1.

Këto anije kozmike – si dhe binjakët e tyre, Pioneer 11 dhe Voyager 2 – tashmë janë larguar të gjithë nga sistemi diellor. Por në pafundësinë e hapësirës, ​​shanset që këto apo ndonjë objekt tjetër fizik të gjenden janë jashtëzakonisht të vogla.

Rrezatimi elektromagnetik është një fener shumë më efektiv.

Astronomët dërguan mesazhin e parë radiofonik të projektuar për veshët e alienëve nga Observatori Arecibo në Puerto Riko në 1974. Seria e 1-ve dhe 0-ve u krijua për të përcjellë informacione të thjeshta rreth njerëzimit dhe biologjisë dhe u dërgua drejt grumbullit globular M13. Meqenëse M13 është 25,000 vite dritë larg, nuk duhet të mbani frymën tuaj për një përgjigje.

Teleskopi FAST në Kinë

Dërgimi i mesazheve të reja

Gati gjysmë shekulli pas mesazhit të Arecibos, dy ekipe ndërkombëtare astronomësh po planifikojnë përpjekje të reja për komunikimin me jashtëtokësorët. Njëri po përdor një radio teleskop të ri gjigant dhe tjetri po zgjedh një objektiv të ri bindës.

Një nga këto mesazhe të reja do të dërgohet nga radio teleskopi më i madh në botë, në Kinë, diku në vitin 2023. Teleskopi, me një diametër 500 metra, do të transmetojë një seri pulsesh radioje mbi një zonë të gjerë të qiellit. Këto impulse ndezëse janë si 1 dhe 0 e informacionit digjital.

Mesazhi quhet “Feneri në Galaktikë” dhe përfshin numrat kryesorë dhe operatorët matematikorë, biokiminë e jetës, format e njeriut, vendndodhjen e Tokës dhe një vulë kohore. Ekipi po dërgon mesazhin drejt një grupi prej miliona yjesh pranë qendrës së galaktikës Rruga e Qumështit, rreth 10,000 deri në 20,000 vite dritë nga Toka. Ndërsa kjo maksimizon grupin e alienëve të mundshëm, do të thotë se do të kalojnë dhjetëra mijëra vjet përpara se Toka të marrë një përgjigje.

Përpjekja tjetër synon vetëm një yll të vetëm, por me potencialin për një përgjigje shumë më të shpejtë. Më 4 tetor 2022, një ekip nga Stacioni Tokësor Satelitor Goonhilly në Angli do të transmetojë një mesazh drejt yllit TRAPPIST-1. Ky yll ka shtatë planetë, tre prej të cilëve janë botë të ngjashme me Tokën në të ashtuquajturën “zona e Goldilocks”. TRAPPIST-1 është vetëm 39 vite dritë larg, kështu që mund të duhen deri në 78 vjet që jeta inteligjente të marrë mesazhin dhe Toka të marrë përgjigjen.

Qendra e galaktikës Rruga e Qumështit mund të jetë shtëpia e jetës inteligjente, por disa studiues mendojnë se kontaktimi me alienët është një ide e keqe. Imazhi: NASA/JPL-Caltech/ESA/CXC/STScI

Pyetje etike

Perspektiva e kontaktit me të huajt është e mbushur me pyetje etike dhe METI nuk bën përjashtim.

E para është: Kush flet për Tokën? Në mungesë të ndonjë konsultimi ndërkombëtar me publikun, vendimet se çfarë mesazhi të dërgohet dhe ku të dërgohet janë në duart e një grupi të vogël shkencëtarësh të interesuar.

Por ka edhe një pyetje shumë më të thellë. Nëse jeni të humbur në pyll, gjetja është padyshim një gjë e mirë. Kur bëhet fjalë nëse njerëzimi duhet të transmetojë një mesazh për alienët, përgjigja është shumë më pak e qartë.

Para se të vdiste, fizikani ikonë Stephen Hawking ishte i hapur për rrezikun e kontaktit me alienët me teknologji superiore. Ai argumentoi se ato mund të jenë keqdashëse dhe nëse i jepet vendndodhja e Tokës, mund të shkatërrojnë njerëzimin. Të tjerët nuk shohin ndonjë rrezik shtesë, pasi një qytetërim vërtet i përparuar do ta dinte tashmë ekzistencën tonë. Dhe ka interes. Miliarderi ruso-izraelit Yuri Milner ka ofruar 1 milion dollarë për dizajnin më të mirë të një mesazhi të ri dhe një mënyrë efektive për ta transmetuar atë.

Deri më sot, asnjë rregullore ndërkombëtare nuk e rregullon METI-n, kështu që eksperimentet do të vazhdojnë, pavarësisht shqetësimeve.

Tani për tani, alienët inteligjentë mbeten në fushën e fantashkencës. Librat si “Problemi me tre trupa” nga Cixin Liu ofrojnë perspektiva të zymta dhe provokuese se si mund të duket suksesi i përpjekjeve të METI. Nuk përfundon mirë për njerëzimin në libra. Nëse njerëzit bëjnë ndonjëherë kontakt në jetën reale, shpresojmë që alienët të vijnë në paqe.

Burimi: The Next Web