Këto profesione do t’ju sigurojnë një vend pune në vitin 2023, sipas LinkedIn

Punësimi ka filluar të ngadalësohet në Evropë, duke e bërë më të vështirë për disa nga ata që shpresojnë të ndryshojnë punën e tyre aktuale me një të re këtë vit për të gjetur një rol të përshtatshëm.

Tregu i punës kohët e fundit ka qenë mjaft i mirë për punëtorët, me shumë vende pune dhe pak konkurrencë. Por ndërsa situata ekonomike në Evropë mbetet e pasigurt mes luftës në Ukrainë dhe kostos së vazhdueshme të jetesës dhe krizave energjetike, shumë kompani janë detyruar të ngrijnë punësimet.

Është një lajm i keq për 57 për qind të profesionistëve në Evropë që po shqyrtojnë ndryshimin e vendeve të punës në vitin 2023, sipas hulumtimit të ri nga LinkedIn, platforma e rrjeteve profesionale në internet.

Megjithatë, ka pika të ndritura në tregun e punës ku janë hapur mundësi të reja pune në vitet e fundit, siç tregohet nga lista e tij e fundit “Punë në rritje”.

Duke ekzaminuar miliona vende pune të nisura nga anëtarët e LinkedIn nga 1 janari 2018 deri më 31 korrik 2022, studiuesit e Grafikut Ekonomik të LinkedIn hartuan një listë të 15 vendeve të punës me rritje më të shpejtë në të gjithë Evropën që tregon mundësitë në rritje në qëndrueshmëri, siguri kibernetike dhe role të zhvillimit të biznesit.

Të dhënat e LinkedIn tregojnë se pavarësisht pasigurisë ekonomike, kandidatët me aftësitë e duhura kanë mundësi pune. Punëdhënësit në të gjithë Evropën po rekrutojnë njerëz për t’i ndihmuar ata të trajtojnë problemet e mëdha me të cilat përballen bizneset,” tha Josh Graff, Drejtor Menaxhues, EMEA & LATAM, në LinkedIn.

“Në vitin 2023 kjo do të thotë ndryshime klimatike dhe siguri kibernetike. Profesionistët e shitjeve janë gjithashtu në kërkesë të lartë, pasi bizneset përballen me nevojën për të ofruar rritje në mes të rrethanave sfiduese makro-ekonomike”.

Punët me rritje më të shpejtë, nga qëndrueshmëria te zhvillimi i biznesit

Me bizneset nën presion për të ulur emetimet e tyre të karbonit për të ndihmuar në trajtimin e krizës klimatike, nuk është për t’u habitur që një nga punët më të kërkuara të kompanive këtë vit është ajo e Menaxherit të Qëndrueshmërisë.

Rolet e qëndrueshmërisë shfaqen në listat e LinkedIn ‘Jobs on the Rise’ në 13 vende globalisht duke përfshirë Francën, Gjermaninë, Spanjën, Holandën, Italinë, Suedinë dhe MB.

Roli i Menaxherit të Qëndrueshmërisë – i mbuluar nga personi përgjegjës për analizimin dhe parashikimin e ndikimit mjedisor aktual dhe të ardhshëm të kompanisë që ata përfaqësojnë – ishte roli i dytë me rritje më të shpejtë në MB dhe i katërti në Gjermani.

Në Francë, katër vendet e para në listë janë zënë të gjitha nga punët në sektorin e shitjeve, duke filluar nga Menaxheri i Marketingut të Rritjes (puna nr. 1 me rritjen më të shpejtë), Përfaqësuesi i Zhvillimit të Shitjeve (#2), Menaxheri i Suksesit të Klientit (#3) dhe Ekzekutiv i Llogarisë së Ndërmarrjes (#4).

Courtesy LinkedIn
15 vendet e punës me rritjen më të shpejtë në Evropë, sipas të dhënave të Grafikut Ekonomik të LinkedIn nga 1 janari 2018 deri më 31 korrik 2022. LinkedIn

Puna e pestë me rritjen më të shpejtë në Francë ishte ajo e Brokerit të Energjisë – dikush që ndihmon kompanitë të marrin vendime për ofruesit e energjisë, duke krahasuar marrëveshjet komerciale të gazit dhe energjisë elektrike.

Në Gjermani, të njëjtat vende pune u riorganizuan në një listë me pamje të ngjashme të kryesuar nga punët në menaxhimin e shitjeve dhe markave: vendin numër 1 e zuri roli i Përfaqësuesit të Zhvillimit të Shitjeve, i ndjekur nga Menaxheri i Rritjes dhe Menaxheri i Brandingut të Punëdhënësit.

Në MB, puna me rritjen më të shpejtë ishte Konsulenti i Suksesit të Klientit, i ndjekur nga Menaxheri i Qëndrueshmërisë, Menaxheri i Operacioneve të Produkteve, Përfaqësuesi i Zhvillimit të Shitjeve dhe Zyrtari Kryesor i Rritjes.

Tregu i punës është ende i shtrënguar

Të dhënat e LinkedIn tregojnë gjithashtu se tregu evropian i punës mbetet relativisht i ngushtë dhe punëkërkuesit nuk po përballen me konkurrencë të ashpër për role.

Për shembull, ka rreth një vend pune për çdo person që aplikon në Gjermani, ndërsa në Francë dhe MB ka dy aplikantë për çdo rol të hapur.

Punëtorët janë kryesisht të shqetësuar për krizën e kostos së jetesës dhe një pagë më e lartë është motivuesi i tyre më i madh për të kërkuar një rol të ri, por fleksibiliteti më i madh dhe mundësitë e zhvillimit të karrierës janë gjithashtu faktorë kritikë, tha Graff.

“Ndërsa tregu i punës nuk është më i nxehtë, kompanitë ende duhet të mendojnë me kujdes se si u bëjnë thirrje kandidatëve”, tha ai.

Burimi: Euronews