Kjo 29-vjeçare fiton 400,000 dollarë në vit: “5 gjëra për të cilat refuzoj të shpenzoj para”

Në vitin 2018, arrita vitin tim të parë gjashtëshifror si shkrimtare e pavarur në Fiverr, duke fituar afro 300,000 dollarë në të ardhura nga shkrimi i blogjeve, njoftimeve për shtyp dhe përmbajtjes së faqes në internet për klientët.

Tani, në moshën 29-vjeçare, kam gjashtë burime të ardhurash – nga shkrimi i pavarur (freelancer), sponsorizimet si influencer, shitjet e librave elektronikë, shitjet e kurseve, të ardhurat nga reklamat dhe të ardhurat e filialeve. Vitin e kaluar, unë bëra pak më shumë se 400,000 dollarë të ardhura neto.

Si çdo anëtar i ekonomisë “gig”, e di që nuk mund të mbështetem në fitimin e kaq shumë parave përgjithmonë. Kështu që, ndërsa ndonjëherë harxhoj për ushqim, argëtim dhe udhëtime, kursej dhe investoj në mënyrë agresive për të rritur vlerën time neto. Unë gjithashtu zotëroj tre prona në shtetin tim të Floridës. Të kombinuara, ato vlejnë afër 1.2 milionë dollarë.

Për të jetuar jetën time të ëndrrave dhe për të ruajtur pjesën më të madhe të asaj që fitoj, këtu janë pesë gjëra për të cilat refuzoj të shpenzoj para:

  1. Rroba dhe çanta dore të stilistëve të rinj

I bëj të gjitha pazaret e mia të modës në dyqane si Buffalo Exchange dhe Pavement. Pra, në vend që të blej rroba të reja stilistike ose çanta dore për mijëra dollarë në të njëjtën kohë, unë po shpenzoj shumë më pak.

Rregulli im është të shpenzosh jo më shumë se 2500 dollarë në vit për blerje. Jo vetëm që kursej para në këtë mënyrë, por po ndihmoj edhe mjedisin duke i dhuruar të gjitha rrobat e mia të papërdorura tek Goodwill.

  1. Fluturime të pa subvencionuara

Karta ime e kreditit Chase Sapphire Rewards grumbullon pikë udhëtimi kur shpenzoj për ushqim dhe udhëtime, dhe meqenëse shpenzoj më shumë në këto dy kategori, karta ime pothuajse gjithmonë mbulon fluturimet dhe makinat e mia me qira.

Edhe pse karta ka një tarifë vjetore prej 300 dollarë, ajo më kursen rreth 2000 dollarë në kostot e fluturimit dhe udhëtimit çdo vit. Kam gjithashtu kartën e kreditit JetBlue që grumbullon pikë të mjaftueshme për të mbuluar disa fluturime në vit.

  1. Qira

Bleva pronën time të parë, në të cilën jetoj aktualisht, në mars 2021 – më pas bleva një pronë investimi në Miami në tetor 2021 dhe një tjetër në mars 2022.

Unë kam qiramarrës afatgjatë në pronat e mia me qira, qiraja e të cilëve mbulon tarifat e mia të hipotekës dhe të shoqatës së pronarëve të shtëpive (HOA).

Në shtëpinë ku jetoj tani, shuma që paguaj në hipotekën time është, në disa raste, më pak se ajo që do të paguaja për të marrë me qira të njëjtën shtëpi – përveçse e zotëroj atë.

  1. Pijet pas orës 20:00

Unë jam një person i mëngjesit, kështu që ora e lumtur funksionon në mënyrë të përkryer me orarin tim.

Ngrënia dhe pirja më herët gjatë ditës mund të ulë koston totale të ushqimit dhe pijeve në një të tretën e asaj që do të ishte nëse darkoni në orën 20:00.

  1. Udhëtime me taksi që janë më pak se pesë kilometra larg

Nëse një destinacion është brenda 5 kilometrave, unë eci për atje, për t’u stërvitur dhe për të kursyer njëkohësisht. Kur udhëtoj, ky rregull më lejon të eksploroj qytete dhe qyteza të tëra me një buxhet.

Përpiqem të eci të paktën 12,000 hapa në ditë. E kontrolloj hartën para kohe për t’u siguruar që ka trotuare.

Ecja me lehtësi më kursen më shumë se 300 dollarë në muaj në transport kur udhëtoj pa Jeep Wrangler-in tim.

Autorja: Alexandra Fasulo është një sipërmarrëse, shkrimtare e pavarur dhe hostes i podcast-it Freelance Fairytales, i cili mbulon gjithçka që profesionistët e pavarur duhet të dinë rreth lundrimit në ekonominë “gig”.

Burimi: CNBC