Kjo është këshilla e thjeshtë e Warren Buffett për periudhat kur inflacioni është i lartë

Inflacioni po dëmton ekonominë botërore, me një rritje të madhe të çmimeve, duke filluar nga gazi deri te produktet ushqimore.

Ka pak që mund të bëjnë individët për të shmangur inflacionin në arkë, por CEO i Berkshire Hathaway dhe investitori legjendar Warren Buffett thotë se njerëzit mund të bëjnë lëvizje të caktuara për t’u mbrojtur nga efektet e tij.

Duke folur në mbledhjen vjetore të aksionerëve të Berkshire Hathaway 2022, Buffett përsëriti këshillën e tij të mbajtur prej kohësh se një nga mbrojtjet më të forta kundër inflacionit është përforcimi i aftësive tuaja dhe puna për të qenë në krye të fushës suaj.

“Gjëja më e mirë që mund të bëni është të jeni jashtëzakonisht të mirë në diçka,” tha 91-vjeçari të shtunën. Duke përmendur profesione si mjekët dhe avokatët si shembuj, Buffett tha se “[njerëzit] do t’ju japin disa nga ato që prodhojnë në këmbim të asaj që jepni”.

Buffett shtoi se aftësitë, ndryshe nga monedha, janë të qëndrueshme ndaj inflacionit. Nëse keni një aftësi që është në kërkesë, ajo do të mbetet e kërkuar pavarësisht se sa vlen paraja.

“Çfarëdo aftësie që keni nuk mund t’ju hiqet,” tha ai. “Investimi më i mirë deri tani është çdo gjë që zhvillon veten dhe nuk tatohet fare.”

Është një këshillë e ngjashme me atë që Buffett ndau në vitin 2009 në fund të Recesionit të Madh, kur 78-vjeçari i atëhershëm tha “gjëja më e mirë për të bërë është të investoni në veten tuaj”.

Në atë kohë, Buffett tha gjithashtu se gjëja tjetër më e mirë që një person mund të bëjë është të investojë në “një biznes të mrekullueshëm” që bën produkte që janë të kërkuara pavarësisht nga performanca e parasë.

Ai përdori një kompani si Cola-Cola si shembull, duke thënë se njerëzit do të vazhdojnë të duan pijen e tij pas dekadash, me inflacionin që nuk luan asnjë rol në vendimin e tyre.

Nuk ka asnjë ndryshim se çfarë ka ndodhur me nivelin e çmimeve,” tha Buffett, sepse njerëzit do të paguajnë ende për produktet që u pëlqejnë.

Burimi: CNBC