Koha është para? Jo, koha është shumë më e vlefshme. Ja se si të shpenzoni para për të optimizuar kohën tuaj

Katër mijë javë është jetëgjatësia mesatare e një personi që jeton në botën moderne. Me ushtrime dhe jetë të shëndetshme, ju mund ta shtyni këtë numër për disa muaj. Pastaj përsëri një sëmundje ose aksident mund ta shkurtojë atë me lehtësi. Jepni ose merrni, 4000 javë është e gjithë koha që ju duhet për të ndërtuar jetën që dëshironi.

Pa dyshim, një inkuadrim i tillë është i zymtë, por është diçka që ne të gjithë e kuptojmë në një nivel të thellë: koha jonë është e kufizuar dhe kjo e bën atë burimin më të çmuar që kemi. Megjithatë, kur bëhet fjalë për mënyrën se si e përdorim kohën tonë, shpesh është në shërbim të parave.

Ne shpenzojmë më shumë orë në punë me pagesë në ditë se çdo aktivitet tjetër përveç gjumit – mjaftueshëm për të zbritur më shumë se 500 javë nga 4000 e një personi. Dhe kjo shifër është vetëm për fitimin e parave. Kur merrni parasysh buxhetin, shpenzimin, investimin dhe shqetësimin për financat, atëherë paratë madje gllabërojnë kohën e caktuar për punë të papaguar ose aktivitete “të kohës së lirë”.

Gjatë gjithë kohës, jetët tona shkojnë në heshtje.

Sigurisht, paratë janë të nevojshme. Ju nevojitet për të blerë ushqime, për të paguar faturat, për t’u përgatitur për daljen në pension dhe për të kryer një sërë detyrash të tjera ditore. Megjithatë, hulumtimi sugjeron që kur të ardhurat tuaja rriten mbi një minimum jetik, të kesh një mentalitet të përqendruar te paratë mund të jetë i dëmshëm për mirëqenien tuaj subjektive.

Për të ndërtuar jetë më të lumtura, më kuptimplota, nuk duhet të shpenzoni kohën tuaj në kërkim të parave; ju duhet të përdorni paratë tuaja për të lehtësuar më mirë kohën tuaj.

Koha është më e pakët se paraja

Mendësia e përqendruar te paraja është e përmbledhur në mënyrë të përkryer në aforizmin “koha është para”. Është lloji i këshillës që njerëzit e respektojnë jo sepse është provuar se janë të dobishme ose të sakta, por sepse kanë një atmosferë autoriteti të jashtëzakonshëm. Kjo është veçanërisht e vërtetë në SHBA, ku shpesh i atribuohet askujt tjetër përveç Benjamin Franklin.

Me një lexim, koha dhe paratë janë ekuivalente. E shpenzove të parën për të marrë të dytën. Nga një tjetër, paratë janë prodhimi më i mirë i mundshëm i kohës suaj. Çdo kohë e pashpenzuar për të fituar para është kohë e shpenzuar duke i humbur ato. Dhe, sigurisht, e gjithë fusha e financës bazohet në “vlerën në kohë të parasë”.

Por si shumë klishe të copëtuara, edhe kjo shembet nën shqyrtim. Koha dhe paratë nuk janë burime ekuivalente. Nëse matim vlerën e një burimi bazuar në mungesën e tij, atëherë koha duhet të jetë shumë më e çmuar, sepse gjithmonë mund të rrisni ofertën tuaj të parave.

Ju fitoni më shumë para duke negociuar ngritje, duke fituar promovime ose duke ndryshuar profesionin. Ju mund të shisni produkte për më shumë se kostot e tyre, të kurseni para për t’i shpenzuar kur është më e dobishme, ose të investoni paratë tuaja për të krijuar kapital për të nxjerrë më vonë. Madje mund ta vjedhësh.

Nuk mund të thuhet e njëjta gjë për kohën. Koha që kaloni në një ndjekje nuk mund të rikuperohet kurrë dhe të këmbehet me diçka tjetër. Nuk mund ta kurseni kohën tuaj për një sezon më të favorshëm dhe as të investoni për të krijuar më shumë më vonë. Dhe ndërsa mund të fitoni shumë nga koha juaj e shpenzuar – arsimi, shëndeti dhe, po, paratë – këto gjëra nuk mund të kthehen në kohë.

If Time Is Money, Are You Spending Yours Wisely? | Inc.com

Koha është më e vlefshme se paraja

Për këto arsye, Ashley Whillans, një shkencëtare e sjelljes në Shkollën e Biznesit të Harvardit, argumenton se mirëqenia subjektive nuk rrjedh nga të bërit i pasur. Në vend të kësaj, ajo rekomandon që ne të synojmë të bëhemi “të pasur me kohë”.

Hulumtimet tregojnë se njerëzit që vlerësojnë kohën mbi paranë gëzojnë mirëqenie më të madhe subjektive. Ata gjithashtu kanë lidhje më të mira sociale, marrëdhënie më të shëndetshme familjare dhe kënaqësi më të madhe në punë.

Dhe kjo nuk është për shkak se njerëzit e pasur me kohë thjesht punojnë më pak. Sipas një sondazhi, ata punojnë po aq sa kolegët e tyre të përqendruar te paratë. Dallimi është se pjesëmarrësit që vlerësonin kohën favorizonin “aktivitetet e brendshme shpërblyese”, që do të thotë se koha e kaluar në punë ishte më e vlefshme për ta sesa thjesht një pagë. “Asgjë më pak se shëndeti dhe lumturia jonë varet nga ndryshimi i nocionit të lindur se koha është para,” shkruan Whillans në CNBC.

Si të shpenzoni paratë tuaja

Por nëse të gjithë kemi të njëjtat 4000 javë, si bëhet dikush i pasur me kohë? Koha nuk mund të fitohet. Të gjithë kemi kohën që kemi. Jo më shumë, jo më pak.

Përgjigja është se kur vjen puna te koha, nuk ka rëndësi se sa keni. Kështu e shpenzoni. Dhe këtu, paraja ka një rol të rëndësishëm për të luajtur. Duke i shpenzuar paratë tuaja me kujdes, mund të nxirrni më shumë kuptim dhe mirëqenie subjektive nga i njëjti numër orësh dhe javësh.

Shumica e njerëzve nuk i dinë faktet themelore shkencore rreth lumturisë – për atë që e sjell atë dhe çfarë e mbështet atë – dhe kështu ata nuk dinë se si t’i përdorin paratë e tyre për ta fituar atë,” shkruajnë psikologët Elizabeth Dunn, Daniel Gilbert dhe Timothy Wilson në studimin e tyre të vitit 2011 të botuar në Journal of Consumer Psychology.

Ata shtojnë: “Paraja është një mundësi për lumturi, por është një mundësi që njerëzit e shpërdorojnë në mënyrë rutinore, sepse gjërat që ata mendojnë se do t’i bëjnë të lumtur shpesh nuk e bëjnë.

Sipas hulumtimit të tyre, kur njerëzit mendojnë se si paratë mund të mbështesin lumturinë, ata zakonisht bëjnë dy gabime thelbësore. Së pari, parashikimet e tyre janë pothuajse gjithmonë jashtë funksionit, dhe së dyti, ata nuk arrijnë të kuptojnë se konteksti në të cilin po bëjnë këto parashikime nuk është i njëjtë me përvojën aktuale.

Për shembull, disa njerëz mund të mendojnë se një televizor i ri 8K do t’u sjellë atyre shumë lumturi. Por në realitet, ata përfundojnë duke shpenzuar më shumë para për të gjitha lidhjet dhe aksesorët. Konfigurimi dhe mirëmbajtja e vazhdueshme kërkojnë më shumë kohë nga sa mendojnë. Dhe ndërsa ata mrekullohen me cilësinë e figurës për një kohë, ata shpejt përshtaten me numrin e pikselëve të mëdhenj. Pas një muaji, ai bëhet thjesht një tjetër TV.

Pra, ndërkohë që blerja solli lumturi, rezulton shumë më pak se sa imagjinohej, veçanërisht në krahasim me kostot në kohë dhe para.

Për shkak të kësaj, vëren treshja, blerja e gjërave për veten tuaj nuk ju bën aq të lumtur apo për aq kohë sa mendojmë se do të jetë. Në vend të kësaj, paraja lehtëson lumturinë më së miri kur i përdorim për të blerë përvoja, për të sjellë përfitime për të tjerët ose për t’u kënaqur me kënaqësitë e vogla. Ne nuk duhet të humbim kohë duke bërë krahasime dhe duhet t’i kushtojmë vëmendje mënyrës se si blerjet tona mund të lehtësojnë – në vend që të shtojnë – streset e jetës sonë të përditshme. Me pak fjalë, në vend që të jeni të përqendruar te paraja, duhet të shikoni se si paratë dhe koha juaj mund të mbështesin vlerat tuaja, të ndërtoni marrëdhënie dhe t’ju ndihmojnë të bëni gjërat që ju duken të rëndësishme. Kur paratë nuk e menaxhojnë këtë, atëherë asnjë sasi e tyre nuk do të lëvizë gjilpërën as në lumturi, as në kënaqësi nga jeta.

Time And Money: The Value Of Both In Your Life | Clever Girl Finance

Koha është para plus vlera

Është një gjë të thuash se duhet të blejmë përvoja dhe të përdorim paratë tona për të bërë gjërat që na duken kuptimplota. Por është tjetër gjë të kuptojmë se cilat përvoja dhe ndjekje do ta përmbushin atë qëllim dhe do të ndryshojnë mentalitetin tonë për të pasur më shumë kohë.

Sipas Paula Pant, drejtuese e podcast-it Afford Anything, hapi i parë është të kuptosh se nuk mund të përballosh ose të bësh gjithçka. Siç tha ajo në një intervistë: “Thjesht nuk mund të kesh një seri të pafundme “dhe”. Mund të mos jesh në gjendje ta kesh atë gjë dhe diçka tjetër, diçka tjetër dhe diçka tjetër.

Pas kësaj, ajo rekomandon një ushtrim të parimeve të para për të qartësuar vlerat tuaja thelbësore dhe se si ato mund të formojnë zakonet tuaja të shpenzimeve. Filloni duke shkruar komponentët e jetës suaj (të tilla si familja, shëndeti, karriera, vetëvlerësimi, etj.) Më pas për secilën vertikale, shkruani të gjitha gjërat që mund të dëshironi të arrini deri në fund të jetës tuaj. Mbani mend, ju keni më pak se 4000 javë, ndaj jini realistë.

Pastaj rishikoni listat tuaja dhe rrethoni arritjet që janë më të rëndësishme për ju. Ndjekja e këtyre duhet të jetë vendi ku përqendroni kohën, energjinë dhe paratë tuaja.

Ky është një ushtrim shumë i vështirë sepse shpesh në secilën prej atyre vertikaleve, është e vështirë të zgjedhësh vetëm një, por më pas do të dish se çfarë është më e rëndësishmja në atë hapësirë ​​të sipërme horizontale,” tha Pant.

Ajo gjithashtu rekomandon rishikimin e listës për të qenë të ndërgjegjshëm për “përvojat thelbësore” që kanë rëndësi për ju. Kjo sepse ajo që duket si dy vlera në listat tona mund të jetë në fakt një vlerë. Për shembull, mund të keni të kaloni kohë me familjen dhe të udhëtoni nëpër botë si dy synime të veçanta. Por nëse njerëzit me të cilët dëshironi të udhëtoni nëpër botë janë familja juaj, atëherë të dyja këto synime janë të lidhura me përvojën thelbësore të ndërtimit të marrëdhënieve.

Pasi të keni buxhetuar mjaftueshëm para për të paguar faturat dhe për të ushqyer familjen, duhet të mendoni se si mund të kurseni dhe shpenzoni paratë tuaja për të lehtësuar sa më mirë përvojat dhe kohën që ju nevojitet për të jetuar ato vlera në jetën tuaj.

“Dhe kjo nuk vlen vetëm për paratë tuaja,” vëren Pant. “Kjo vlen për kohën tuaj, fokusin tuaj, energjinë tuaj, vëmendjen tuaj – çdo burim të kufizuar. Dhe jeta është burimi përfundimtar i kufizuar. Pra, kur praktikoni të jeni më të mirë në menaxhimin e parave tuaja, ju praktikoni të jeni më të mirë në menaxhimin e jetës suaj.”

Burimi: Big Think