Konsumimi i kësaj gjëje mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së mëlçisë

Ka shumë përfitime të të qëndruarit të hidratuar dhe po aq shumë të këqija mos pirja mjaftueshëm e lëngjeve. Pirja e ujit shoqërohet me peshë më të ulët të trupit, performancë të përmirësuar të ushtrimeve, rrezik më të ulët të gurëve në veshka dhe lista e tyre vazhdon pafundësisht. Dhe ndërsa ka shumë mënyra të ndryshme si mund të hidratoheni, studimi më i ri sugjeron se mund të ketë përfitime të mëdha edhe vetëm konsumi i ujit të thjeshtë.

Një studim i ri i botuar në Revistën Europiane të Ushqimit Klinik zbuloi se një konsum më i lartë i ujit shoqërohej me një rrezik më të ulët të diagnostikimit me sëmundje të mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD).

Akoma nuk kuptohet plotësisht se çfarë e shkakton sëmundjen e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike. Kjo sëmundje, siç shihet dhe nga emri, është rezultat i ndërtimit të dhjamit në mëlçi për shkak të konsumit të madh të alkoolit. Studiuesit e dinë që NAFLD është më e zakonshme në njerëz të caktuar, si për shembull ata që kanë diabet tip 2 dhe njerëzit me presion të lartë të gjakut. Kjo gjendje është shumë e zakonshme dhe vlerësohet se prek rreth një të katërtën e popullsisë globale.

Kërkimet janë të kufizuara për shkakun e saktë të NAFLD dhe arsyet pse disa njerëz grumbullojnë më shumë yndyrë në mëlçi krahasuar me të tjerët“,-shpjegon Sydney Lappe, MS, RDN në bistroMD. “Sidoqoftë, NAFLD është e lidhur me mbipeshën, sindromën metabolike, lipidet e larta të gjakut dhe gjendje të tjera shëndetësore që ndikohen nga harxhimi i energjisë dhe zakonet e tjera të jetesës.

Interesante, NAFLD shpesh vepron si një “sëmundje e heshtur” me pak ose aspak simptoma. Sidoqoftë, në raste të rënda, mund të shkaktojë komplikime si dhëmbëza të mëlçisë, të cilat mund të shkaktojnë një numër simptomash, si humbja e oreksit, lodhja, dhimbja e barkut etj.

Autorët e studimit studiuan një popullsi prej mbi 16,000 të rriturve, nga të cilët rreth 20% ishin diagnostikuar rishtas me NAFLD. Pas kontrollit për karakteristikat demografike, vinin faktorët e rrezikut të jetesës dhe konsumi i dietës. Studiuesit zbuluan se shanset për tu diagnostikuar me NAFLD ishin pak më të ulëta tek burrat që pinin 4-7 gota ujë në ditë dhe veçanërisht më të ulëta tek burrat që pinin më shumë se 7 gota një ditë. Studiuesit nuk gjetën të njëjtn ndërveprim te gratë.

Nivelet e larta të estrogjenit tek gratë mund të mbrojnë nga NAFLD“,-thotë Lappe. “Burrat gjithashtu kanë tendencë të kenë më shumë dhjam të organeve të brendshme, një lloj dhjami të ruajtur thellë në bark dhe të mbështjellë rreth organeve si mëlçia, e cila është një parashikues i fortë NAFLD“.

Nevojiten më shumë kërkime para se të kuptojmë plotësisht lidhjen midis NAFLD dhe ujit të pijshëm. “Një pjesë e fortë e studimit ishte se ishte një studim në shkallë të gjerë, i bazuar në popullatë,”-thotë Lappe. “Meqenëse studimi përfshiu vetëm aziatikë të moshës së mesme, megjithatë, të dhënat nuk duhet të përgjithësohen për popullatat e tjera.

Ndërkohë, është e sigurt të thuash se pirja më e shpeshtë e ujit do t’i bëjë mirë trupit tuaj. Për më shumë, sigurohuni që të shikoni 7 Efektet anësore të mos pirjes së mjaftueshme të ujit.

https://probizz.al/7-efektet-anesore-te-mos-pirjes-se-mjaftueshme-te-ujit/

Burimi: Eat this, not that!