Kriza më e madhe në botë nuk është ajo që mendoni ju se është

Problemi më i madh me të cilën përballet njerëzimi nuk është ajo që ju mendoni se është.

Nuk është racizmi. Nuk është ngrohja globale. Nuk është trafikimi seksual. Nuk është hakerimi kibernetik. Nuk është as COVID-19 apo ndonjë variant virusi.

Kërcënimi më i rëndësishëm me të cilin përballet njerëzimi është se ne nuk po flasim më zërat tanë autentikë dhe që kolektivisht mendojmë se kjo është në rregull, të paktën tani për tani. Madje shkojmë deri aty sa të themi se po merret kjo e drejtë prej nesh, por në të vërtetë ka qenë dhe do të jetë gjithmonë e juaja për ta shfrytëzuar sipas dëshirës (përderisa e kuptoni se mund të ketë pasoja).

Një gjë është e sigurt. Nëse nuk e tregojmë zërin tonë të vërtetë, atëherë askush nuk do të dëgjojë atë që kemi për të thënë. Nëse nuk ia përcjellim botës mesazhin tonë autentik, nuk do të bëjmë ndikimin për të cilin kemi ardhur. Ne mund të kemi një impakt, sigurisht, por ai do të bazohet në një version të falsifikuar të së vërtetës sonë, dhe për këtë arsye, efekti do të jetë thellësisht i shtrembëruar.

Problemet e renditura më sipër janë serioze dhe reale dhe paraqesin një sfidë të madhe për njerëzimin tonë. Ato kontribuojnë në një shkallë të konsiderueshme të paqëndrueshmërisë në kulturën tonë në shkallë globale. Nuk dua të zvogëloj gravitetin e tyre në asnjë mënyrë. Por supozoni se nuk e themi zërin tonë të vërtetë për këto gjëra dhe gjëra të tjera që kanë rëndësi për ne, si njerëz, shoqëri, apo edhe si individë. Në atë rast, ka të ngjarë që këto çështje të veçanta të ditës të mos trajtohen siç duhet gjatë kësaj jete.

Shumë gjëra kanë kontribuar në këtë fenomen mbytës që na ka gjunjëzuar. Ndoshta kemi frikë se mos na urrejnë, përjashtojnë, censurojnë, bllokojnë ose tallen, apo edhe më e frikshme, të shtypemi ose të kërcënohemi, emocionalisht ose fizikisht.

Pra, ne ziejmë në mendimet tona dhe fajsojmë veten që nuk themi atë që mendojmë se duhet. Në vend të kësaj, ne i rikthehemi bisedave të thjeshta, sipërfaqësore, pasi ato janë më të arritshme, më pak të diskutueshme dhe kanë më pak të ngjarë të ngatërrojnë pendët e grupit tonë. Kështu që ne bëjmë fotografi të vaktit tonë të drekës dhe pozave me familjet tona të gjera si një mënyrë pseudo-komunikimi.

Ne jetojmë vetëm një herë, dhe besoj se tragjedia më e madhe do të ishte të kalonim jetën, duke mos folur kurrë me zë të lartë për atë që ka rëndësi. Zgjedhja për të marrë anën e një çështjeje me qëllim që të qëndrojmë miq me ata që përfaqësojnë grupin tonë social bëhet më e rëndësishme sesa nxjerrja e mesazheve reale.

E vërteta juaj e ndryshuar, në fund të fundit, është vetëm një iluzion. Nuk ju mbron nga asgjë dhe askush. Është punë e vështirë, pasi je i detyruar të mbash të njëjtën retorikë në kohë të mira dhe të këqija.

Për të mposhtur këtë problem global me përmasa pandemike, do të duhet të kthehemi te zëri ynë autentik. Kur i largojmë njerëzit vetëm sepse ata mendojnë ndryshe, ne largojmë sovranitetin tonë dhe çdo shpresë për liri.

Nëse nuk e përdorni, do ta humbisni.

Prandaj, ju lutemi, ngrijeni zërin tuaj në komunitetin tuaj. Ose në intimitet me të dashurin apo familjen tuaj. Supozoni se edhe në atë grup ju ende nuk jeni duke thënë të vërtetën tuaj. Në atë rast, në fund do të ndesheni si dikush që nuk jeni dhe aspektet shumëdimensionale të jetës që ndryshojnë në mënyra negative do të rriten në mënyrë dramatike, në mënyrë eksponenciale.

Gjejeni atë zë. Flisni. Nderojeni atë zë. Dëgjoni zërin tuaj.

Vini re lakimin e fjalëve dhe prezantimet dhe vini re atë që nuk funksionon, si dhe atë që funksionon mrekullisht dhe në mënyrë të shkëlqyer.

Kam zbuluar se jeta është shumë më e lehtë kur moti është i bukur për disa ditë. Ditët e kthjellta, ditët me diell dhe netët e mbushura me yje nuk janë produkt i gënjeshtrës. Ato janë dhe mbeten të jashtëzakonshme, dhe për të qenë në një linjë me universin tonë, ne duhet të përpiqemi të jemi po aq të ndershëm sa hiri i natyrës.

Burimi: Psychology Today