Mark Mobius parashikon se bitcoin mund të bjerë 40% në 10,000 dollarë vitin e ardhshëm

Bitcoin mund të bjerë në 10,000 dollarë, një rënie prej më shumë se 40% nga çmimet aktuale, tha investitori veteran Mark Mobius për CNBC të enjten.

Bashkëthemeluesi i Mobius Capital Partners, i cili me të drejtë e quajti rënien në 20,000 dollarë këtë vit, tha se bitcoin është “jo larg” nga 10,000 dollarë tani që ka thyer nivelet e mbështetjes teknike prej 18,000 dollarë dhe 17,000 dollarë.

Ndërsa Mobius pret që bitcoin të lëvizë rreth nivelit aktual të 17,000 dollarëve, lëvizja në 10,000 dollarë mund të ndodhë në vitin 2023, tha ai.

Investitori, i cili u bë i njohur në Franklin Templeton Investments, i tha CNBC se rasti i tij për bitcoin buronte nga rritja e normave të interesit dhe politika e përgjithshme më e shtrënguar monetare nga Rezerva Federale e SHBA.

“Me norma më të larta interesi, tërheqja e mbajtjes ose blerjes së Bitcoin ose kriptomonedhave të tjera bëhet më pak tërheqëse pasi vetëm mbajtja e monedhës nuk paguan interes,” tha Mobius përmes emailit.

“Sigurisht që ka pasur një numër ofertash prej 5% ose më të larta interesi për depozitat e kriptove, por shumë nga ato kompani që ofrojnë norma të tilla kanë rënë pjesërisht si rezultat i FTX. Kështu, ndërsa këto humbje rriten, njerëzit frikësohen të mbajnë monedhën e kriptos në mënyrë që të fitojnë interes.”

Ka pasur shumë kompani që u ofrojnë investitorëve norma të larta interesi për të parkuar kriptomat e tyre me to. Shpesh, këto kompani do të mbështeteshin në huazimin e kriptove të përdoruesve te të tjerët me norma interesi vërtet të larta, duke ndarë më pas procedurat me përdoruesit. Por ndërsa çmimet e kriptove u rrëzuan dhe likuiditeti u tha në fillim të këtij viti, shumë prej këtyre kompanive u rrëzuan.

Një kompani e tillë është Celsius e cila paraqiti falimentimin në korrik. Një tjetër është BlockFi, i cili kishte ekspozim të madh ndaj shkëmbimit të rënë FTX.

Mobius tha gjithashtu se bumi i kriptos lidhej drejtpërdrejt me “makinën e printimit të Fed që punonte me kalimin e kohës në mënyrë që oferta e parasë në USD u rrit me 40% plus në vitet e fundit”.

Pra, kishte para të bollshme për të spekuluar mbi monedhën kripto”, shtoi Mobius.

Fed ka pasur norma interesi jashtëzakonisht të ulëta dhe është angazhuar në lehtësim sasior gjatë viteve të fundit, gjë që është vlerësuar për ndihmën e bumit në fusha të tregut si stoqet e teknologjisë dhe kripto. Por banka qendrore ka shtrënguar politikën e saj monetare këtë vit duke rritur ndjeshëm normat e interesit.

Tani ndërsa Fed po tërhiqet, aftësia e njerëzve për të luajtur në treg bëhet shumë më e vështirë,” tha Mobius.

Mobius ka qenë relativisht i suksesshëm me thirrjet e tij në bitcoin këtë vit. Në maj, kur çmimi i bitcoin ishte mbi 28,000 dollarë, ai tha për Financial News se bitcoin ka të ngjarë të bjerë në 20,000 dollarë, më pas të kërcejë, por në fund do të zbresë në 10,000 dollarë.

Ndërsa niveli i 10,000 dollarëve nuk është arritur, bitcoin ka rënë deri në 15,480 dollarë këtë vit.

Nëse thirrja prej 10,000 dollarësh e Mobius realizohet, do t’i shtohen disa muaj të mjerueshëm për tregun e kriptomonedhave, i cili ka parë që më shumë se 1.3 trilion dollarë të fshihen nga vlera e tij këtë vit.

Burimi: CNBC