Miqtë kthehen në të dashuruar më shpesh sesa njerëzit mendojnë

Një studim i ri i botuar në revistën Social Psychology and Personality Science sugjeron se romancat, ku partnerët fillojnë si miq sesa të huaj apo të njohur, kanë më shumë gjasa të jenë rregulli sesa përjashtimi në marrëdhëniet romantike – dhe se ky fakt është anashkaluar prej dekadash të kërkimit në shkencën e marrëdhënieve.

Ka më shumë se një rrugë drejt romancës, por shkenca e marrëdhënieve nuk e pasqyron këtë realitet,” thonë autorët e studimit, të udhëhequr nga Danu Stinson nga Universiteti i Victoria në Kanada.

“Hulumtimi ynë zbulon se studimet rreth fillimeve të marrëdhënieve të botuara në revista të njohura fokusohen në një romancë që ndizet midis të huajve dhe kryesisht anashkalon romancën që zhvillohet midis miqve. Ky fokus i kufizuar mund të justifikohet nëse fillimi i parë i miqve ishte i rrallë ose i padëshirueshëm, por hulumtimi ynë zbulon të kundërtën.”- thanë autorët e studimit.

Për të qenë të saktë, studiuesit vlerësuan se 68 përqind e marrëdhënieve romantike fillojnë nga miqësia. Kjo bazohet në të dhënat e vetë-raportimit nga shtatë studime të veçanta, në të cilat 1,897 njerëzve iu kërkua t’i përgjigjen pyetjes së mëposhtme:

“Cila ishte marrëdhënia juaj me partnerin tuaj para se të përfshiheshit në mënyrë romantike?” (a) miq; (b) një mik i një shoku; (c) të njohur; (d) keni punuar së bashku; (e) nuk ishit takuar kurrë më parë (të huaj); (f) të tjera.

Sidoqoftë, studiuesit zbuluan gjithashtu se afërsisht 80 përqind e hulumtimeve të publikuara u përqëndruan në rrugën “e takimit me një të njohur ose të huaj” në romancë. Për më tepër, vetëm një pjesë e vogël e studimeve hulumtuan rrugën romantike “së pari miq”.

Kjo do të thotë që fusha e marrëdhënieve të ngushta ka vetëm një kuptim të pjesshëm se si fillojnë në të vërtetë marrëdhëniet romantike,” thanë studiuesit.

Për të kuptuar më mirë dinamikën e rrugës së miqve që janë kthyer në të dashuruar, shkencëtarët u kërkuan pjesëmarrësve të hulumtimit të vlerësonin disa nga cilësitë e marrëdhënieve të para romantike të miqve të tyre. Ata zbuluan se rruga e tyre drejt dashurisë u vlerësua në mënyrë dërrmuese si mënyra më e mirë për të filluar një romancë – më mirë sesa takimi përmes miqve të përbashkët, më mirë sesa takimi në shkollë ose kolegj dhe më mirë sesa takimi në punë. Është interesante, njerëzit i shikuan romancat e filluara në internet si dy nga mënyrat më të këqija për të filluar një romancë.

Mënyrat për të filluar një romancë, të renditur nga më të mirat në më të këqijat (Stinson et al., 2021)

  1. Një miqësi që kthehet në romanticitet
  2. Përmes miqve të përbashkët
  3. Në shkollë/universitet/kolegj
  4. Në një tubim shoqëror ose aheng
  5. Në një vend adhurimi/bashkësi fetare
  6. Përmes punës
  7. Përmes lidhjeve familjare
  8. Në një bar apo klub social
  9. Në një komunitet online/media sociale
  10. Përmes një shërbimi takimesh online

Shkencëtarët gjithashtu zbuluan se vetëm 18 përqind e njerëzve raportuan se partnerët e tyre fillimisht miq u bënë miq me qëllim sepse ishin tërhequr ose interesuar në mënyrë romantike. Ishte shumë më e zakonshme që njerëzit të bëheshin miq natyrshëm dhe më pas të tërhiqeshin ose të interesoheshin pasi të njiheshin me njëri-tjetrin. Mesatarisht, ata ishin miq për gati dy vjet para se të bëheshin partnerë romantikë.

Hulumtime të tjera sugjerojnë se atraktiviteti fizik mund të luajë një rol të rëndësishëm në rrugën e miqve që kthehen në të dashuruar. Një studim i vitit 2015 zbuloi se sa më të ndryshëm ishin çiftet sipas vlerësimeve të tërheqjes fizike, aq më shumë çiftet ishin njohur para se të hynin në një lidhje romantike. Me fjalë të tjera, çiftet që e njihnin njëri-tjetrin për më pak se një vit para takimit kishin tendencë të ishin po aq tërheqës fizikisht (burra tërheqës me gra tërheqëse, burra jo aq tërheqës me gra jo aq tërheqëse). Megjithatë, çiftet që ishin njohur për më shumë se një vit para takimit nuk treguan asnjë dëshmi të ngjashmërisë në atraktivitetin fizik.

Studiuesit arritën në përfundimin, se studimi i fillimit të dashurisë midis dy mund të jetë një ndërmarrje e frytshme që jo vetëm premton të zgjerojë teoritë ekzistuese të fillimit të marrëdhënieve, por gjithashtu premton të hedhë dritë mbi aspektet e reja të fillimit të marrëdhënieve që mund të ndryshojnë kuptimet tona se si fillojnë dhe përparojnë marrëdhëniet romantike.

Burimi: Psychology Today