Nëse nuk keni fare miq të ngushtë, nuk jeni vetëm

Ka më shumë rreth një jete të shëndetshme sesa stërvitje dhe një dietë të ekuilibruar, dhe kjo gjë quhet miq.

Miqësitë nuk janë vetëm argëtuese dhe ngushëlluese, ato janë gjithashtu thelbësore për mirëqenien tonë. Studiuesit në fakt kanë zbuluar se rreziqet shëndetësore të vetmisë së zgjatur mund të jenë po aq toksike sa pirja e 15 cigareve në ditë.

Miqësitë duhet të jenë një prioritet në jetën tonë, megjithatë të dhënat e fundit sugjerojnë se kemi më pak miqësi të ngushta se dikur.

Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, përqindja e njerëzve që thonë se nuk kanë fare miq të ngushtë u rrit nga 3% në vitin 1990 në 12% në vitin 2021, sipas sondazheve nga Gallup dhe Qendra e Anketimit për Jetën Amerikane.

Në mënyrë të ngjashme, numri i të anketuarve që thanë se mund të numëronin 10 persona ose më shumë si miqtë e tyre të ngushtë ra nga 33% në 1990 në 13% në 2021.

Është interesante se përqindja e njerëzve që thonë se kishin një grup më të vogël miqsh të ngushtë (një deri në katër) u rrit nga 32% në 48%.

Rritja e miqësive më të ngushta mund të jetë një çështje cilësie kundrejt sasisë, megjithatë vetëm gjysma e amerikanëve raportuan se ndiheshin të kënaqur ose plotësisht të kënaqur me numrin e miqësive të tyre (51%).

Numri i vetë-raportuar i miqve të ngushtë midis të rriturve amerikanë në 1990 dhe 2021

Raporti i Qendrës së Anketave në American Life fajëson pandeminë COVID-19 si fajtorin më të mundshëm për rënien e miqësisë kombëtare në vitin 2021. Megjithatë, ai gjithashtu tregon për ndryshimet e stilit të jetesës që mund të kenë luajtur një rol.

Amerikanët, si evropianët, po martohen më vonë se kurrë, gjë që i bën ata më “gjeografikisht të lëvizshëm se në të kaluarën”, një prirje që lidhet fort me rritjen e shkallës së izolimit social të vetë-raportuar dhe ndjenjave të vetmisë.

Ky fenomen po ndikon gjithashtu në marrëdhëniet romantike: Tinder zbuloi në një sondazh të vitit 2018 se 72% e Millenials kishin “marrë një vendim të ndërgjegjshëm” për të qenë beqarë për t’u fokusuar te vetja, karriera dhe pavarësia e tyre.

Në SHBA, si në shumë vende të tjera, sasia e kohës që prindërit kalojnë me fëmijët e tyre gjithashtu ka ardhur në rritje. Trendi, i mrekullueshëm në vetvete, mund të jetë frenimi i llojeve të tjera të marrëdhënieve, dhe kjo përfshin miqësitë e të rriturve.

Në MB, 58% e britanikëve thonë se nuk kanë më shumë se 10 miq. 7% e britanikëve thonë se nuk kanë dikë që mund ta quajnë mik të ngushtë, sipas një studimi të YouGov të vitit 2021.

Gjysma e tyre thonë se kanë miq, por asnjë nuk e konsiderojnë të afërt, një e katërta thonë se kanë vështirësi për të bërë miq të ngushtë dhe një e katërta thonë se nuk kanë rënë ose kanë humbur kontaktet me njerëzit me të cilët kanë qenë të afërt.

Cila është gjendja e miqësisë në Evropë?

Megjithëse nuk ka shifra të përgjithshme për gjendjen e miqësisë në Bashkimin Evropian, as se sa miq kanë mesatarisht njerëzit në çdo vend, disa shifra na lejojnë të marrim një pamje se sa socialë janë evropianët.

Një shifër e tillë është frekuenca me të cilën evropianët shohin miqtë e tyre.

Frekuenca në të cilën qytetarët e BE-së shohin miqtë e tyre

Çdo ditë.
Çdo javë.
Një herë në muaj.

Sipas Eurostat, zyrës së statistikave të BE-së, vendet mesdhetare priren të jenë më socialet: në Greqi, Kroaci, Qipro dhe Portugali, rreth 40% e njerëzve të anketuar thonë se takohen me miqtë në baza ditore.

Vendet ku njerëzit i shohin më pak miqtë e tyre në baza ditore janë Polonia, Austria, Letonia dhe Holanda, ku vetëm rreth 7% raportojnë mbledhje ditore.

Suedia, Holanda dhe Belgjika kryesojnë listën e takimeve javore dhe Polonia, Letonia dhe Lituania krijojnë hapësirë për miqësitë e tyre rreth një herë në muaj.

Mesatarisht, mbi 15% e popullsisë së BE-së raporton se sheh miq çdo ditë, mbi 37% çdo javë dhe mbi 12% një herë në muaj.

Udhëtimi për të parë miqtë: Si krahasohen vendet e BE-së?

Një tjetër figurë interesante që hedh dritë mbi angazhimin e evropianëve ndaj miqësive është numri i udhëtimeve që ata i kushtojnë çdo vit vizitës së miqve dhe familjes.

Në bllok, popullatat që udhëtojnë më shumë për të vizituar miqtë dhe familjen kanë qenë të njëjta që nga viti 2012: Franca, Gjermania dhe Spanja.

Në vitin 2021, ata që udhëtuan më pak për të vizituar miqtë dhe të afërmit jetonin në Republikën Çeke, Itali dhe Rumani.

Numri i udhëtimeve për të vizituar miqtë dhe familjen me të paktën 1 natë

Të shohim shpesh miqtë tanë: pse ka rëndësi?

Në vitin 1938, një grup shkencëtarësh të Harvardit filluan një program kërkimor të quajtur Studimi i Harvardit për Zhvillimin e të Rriturve. Studimi, i cili ndoqi djemtë e rinj deri në fund të jetës dhe vdekjes, është bërë që atëherë programi më i gjatë i kërkimit në shkencat sociale.

Kur Robert Waldinger, drejtori aktual i studimit, iu kërkua të përmbledhë gjetjet më të mëdha nga hulumtimi dhjetëvjeçar për një fjalim TED të vitit 2015 që ka mbledhur mbi 44 milionë shikime, ai tha se lidhjet ishin një nga faktorët më të rëndësishëm për të përcaktuar lumturinë dhe shëndetin e njerëzve.

Ata që mbanin marrëdhënie të ngrohta jetonin më gjatë dhe më të lumtur, dhe të vetmuarit shpesh vdisnin më herët,” tha ai.

Pak miq? Nuk ka problem

Të kesh shumë ose pak miq nuk duket se ndikon në aftësinë tonë për t’u bërë individë të lumtur dhe të shëndetshëm. Përkundrazi, ekuacioni magjik duket se qëndron në atë se sa shpesh jemi në gjendje të ndërveprojmë me miqtë që kemi.

Krahasimi i lumturisë së vetë-raportuar midis atyre me dhe pa ndërveprime të shpeshta sociale lejon përcaktimin e një korrelacioni të papërpunuar midis lumturisë dhe marrëdhënieve shoqërore nëpër shoqëri të ndryshme.

Dhe çuditërisht, studimet kanë treguar se në shumicën e vendeve, njerëzit që shohin miqtë e tyre të paktën një herë në muaj raportojnë se janë më të lumtur se ata që nuk i shohin.

“Mos prisni që fatkeqësia t’ju tronditë për të kuptuar se miqësia është e paçmuar,” shkruan psikologia Marisa G Franco në librin e saj të fundit, “Platonic: Si Shkenca e Lidhjes mund t’ju ndihmojë të bëni – dhe të mbani – miq si një i rritur”.

“Gdhendni miqësinë në listën tuaj. Bëje të jesh një mik i mirë pjesë e asaj që je, sepse një bërthamë e thellë dhe e vërtetë që duhet të përkasë ndodhet brenda nesh të gjithëve”.

Burimi: Euronews