Një kompjuter i rrallë Apple i ndërtuar nga Steve Jobs shitet për 400,000 dollarë

Një nga kompjuterët e parë Apple të prodhuar ndonjëherë është shitur për qindra mijëra dollarë në ankand.

Apple-1 u nxorr në ankand për 400,000 dollarë.

Pajisja është një nga 200 kompjuterët Apple-1 të krijuar nga bashkëthemeluesi i kompanisë Steve Wozniak, sipas listimit në John Moran Auctioneers. Kompjuterët u testuan dhe u bashkuan nga CEO i ndjerë Steve Jobs, motra e tij Patty Jobs dhe punonjësi i hershëm i Apple Daniel Kottke.

Ky Apple-1 vjen me një këllëf druri Koa, një nga vetëm gjashtë që dihet se ekzistojnë. Ajo ka pasur vetëm dy pronarë të mëparshëm. Një profesor elektronik në Kolegjin Chaffey në Kaliforni ishte i pari që e bleu atë dhe ia shiti njërit prej studentëve të tij për 650 dollarë në vitin 1977, sipas listës së ankandit. Për shkak të pronësisë së mëparshme, kjo pajisje është e shënuar në regjistrin zyrtar të kompjuterëve Apple-1 si “Chaffey College Apple-1”.

Ky është një lloj graali i shenjtë për koleksionistët e vjetër të elektronikës dhe teknologjisë kompjuterike,” tha eksperti i Apple-1 Corey Cohen për Los Angeles Times. Cohen gjithashtu i tha Times se rreth 60 kompjuterë Apple-1 ekzistojnë ende, nga të cilët vetëm 20 funksionojnë.

Sipas listës së tij, kompjuteri ishte vlerësuar të tërhiqte një ofertë prej 400,000 deri në 600,000 dollarë.

Më parë, 175 nga kompjuterët u shitën për 666,66 dollarë, një çmim i vendosur me dashurinë e Wozniak për përsëritjen e numrave në mendje. Nga këto, 50 iu shitën Paul Terrell, njeriu që qëndron pas një prej dyqaneve të para të kompjuterëve në botë, Byte Shop, sipas listimit.

Kompjuteri “së fundmi i është nënshtruar një procesi të gjerë vërtetimi, restaurimi dhe vlerësimi nga një prej ekspertëve më të shquar në këtë fushë”, sipas listimit, dhe ai vjen me prova të vërtetimit profesional.

Burimi: Insider