Njerëzit po zhvillojnë një arterie të re

Kur mendojmë për evolucionin njerëzor, zakonisht mendojmë për ndryshimet që kanë ndodhur gjatë periudhave të gjata kohore, si zhvillimi i gishtit të madh të madh të kundërt ose kalimi në ecjen drejt.

Por shkencëtarët në Australi tani kanë parë re prova të një “mikroevolucioni” më të vogël dhe më të shpejtë – dhe ky ndryshim po ndodh tek njerëzit tani.

Mikroevolucioni në veprim

Mikroevolucioni ka të bëjë me një arterie të krahut që foshnjat zhvillohen në mitër për të transportuar gjakun në parakrahët dhe duart e tyre. Në kohën kur ata të lindin, kjo arterie zëvendësohet nga dy të tjera – zakonisht.

Megjithatë, disa njerëz lindin me të tre arteriet, dhe shkalla me të cilën po ndodh po rritet në mënyrë dramatike, sipas shkencëtarëve australianë.

Pas analizimit të literaturës anatomike dhe zbërthimit të krahëve të sipërm të kufomave të dhuruara, ata përcaktuan se një person i lindur në mesin e viteve 1880 kishte vetëm 10% shanse të kishte arterien shtesë të krahut, por që dikush i lindur në fund të viteve 1900 kishte 30%. shans.

Kjo rritje mund të ketë rezultuar nga mutacionet e gjeneve të përfshira në zhvillimin e arterieve mesatare ose probleme shëndetësore te nënat gjatë shtatzënisë, ose të dyja në fakt,” tha Teghan Lucas, një studiues nga Universiteti Flinders, në një njoftim për shtyp.

Nëse trendi vazhdon, ata parashikojnë se shumica e njerëzve të lindur në 2100 do t’i nënshtrohen këtij mikroevolucioni – dhe do të jenë më mirë për shkak të tij.

Studiuesi Maciej Henneberg tha se arteria shtesë e krahut jo vetëm që rrit rrjedhjen e gjakut në dorë, por mund të përdoret gjithashtu si një zëvendësim nëse një arterie diku tjetër në trup pëson dëmtim – është si një gomë rezervë që e mbani në bagazhin tuaj, por për sistemin tuaj të qarkullimit të gjakut.

Më shumë se një arterie shtesë e krahut

Arteria shtesë e krahut nuk është mikroevolucioni i vetëm që po ndodh aktualisht te njerëzit.

Shkencëtarët raportojnë se gjithnjë e më shumë njerëz po lindin me një boshllëk të vogël në kockat e shtyllës kurrizore (spina bifida occulta), një kockë shtesë në gjunjë (fabella) ose pa dhëmbë mençurie.

Shumë njerëz me spina bifida occulta as që e dinë se e kanë atë, ndërsa fabella në fakt mund të shkaktojë probleme shëndetësore. Sa i përket mungesës së dhëmbëve të mençurisë, përfitimi është që nuk i hiqni kurrë gjërat e bezdisshme përmes operacionit.

Vëzhgimi i këtyre mikroevolucioneve është thelbësor për kujdesin shëndetësor të njeriut. Ndërsa trupat tanë evoluojnë, mjekët duhet të përgatiten për t’u përshtatur me ndryshimet dhe ndikimin e tyre të mundshëm te pacientët.

Burimi: Big Think