Orkide të rralla gjenden në çatinë e bankës së Londrës

Një koloni orkidesh të rralla është zbuluar duke u rritur në çatinë e një ndërtese zyre në qytetin e Londrës.

Është hera e parë që orkideja me lule të vogla është parë në Mbretërinë e Bashkuar që kur mbërriti në Cornwall në 1989.

Serapias parviflora zakonisht gjendet në pellgun mesdhetar dhe bregdetin Atlantik të Francës, Spanjës dhe Portugalisë.

15 bimët që rriten në kopshtin e katit të 11-të të Nomura International përfaqësojnë të gjithë koloninë e specieve të njohura në Mbretërinë e Bashkuar.

Gëzimi i zbulimit të kolonisë së mëparshme, në Rame Head në Cornwall në 1989, ishte në kontrast të fortë me dhimbjen e ndjerë kur u zhduk 20 vjet më vonë. Në këtë pikë, orkideja me lule të vogla mendohej se ishte zhdukur si një bimë e egër në Mbretërinë e Bashkuar.

Çatia e madhe me bar e bankës Nomura, e cila është një strehë për jetën e egër dhe biodiversitetin. Është një qilim me sedum, barëra dhe lule.

Këtu gjenden 17 lloje bletësh dhe 159 lloje bimësh. Është e thatë për shkak të betonit dhe efektit urban të nxehtësisë së ishullit dhe është perfekte për këto orkide të rralla që shihen më shpesh në kontinent.

Ka 15 prej orkideve të vogla delikate dhe ato lulëzojnë për vetëm disa javë. Me ndryshimin e klimës, ekologët thonë se ka të ngjarë të gjejnë më shumë specie mesdhetare në Londër.

Dhe këto çati të gjelbërta janë tani një pamje e rregullt në të gjithë Londrën dhe janë bërë një vend i rëndësishëm për jetën e egër, e cila tani përfshin specie të papara në MB për disa kohë.

Burimi: BBC News