Përfundon ura e parë hekurudhore ndër-lumore midis Kinës dhe Rusisë

Një urë e re që do të lidhë sistemet hekurudhore të Rusisë dhe Kinës u përfundua më 17 gusht 2021, shtatë vite pas krijimit të saj të shumë lajmëruar.

Emri i plotë i strukturës është Ura Tongjiang-Nizhneleninskoye Kinë-Rusi. Ajo lidh Tongjiang, një qytet në provincën Heilongjiang në verilindje të Kinës, me Nizhneleninskoye, një qytet përtej kufirit me Rusinë përgjatë brigjeve të lumit Amur.

Kryeqyteti i provincës Heilongjiang është Harbin, i njohur për festivalin vjetor të borës dhe akullit.

Kjo do të thotë që rrjeti hekurudhor verilindor i Kinës tani mund të lidhet me Hekurudhën Siberiane Ruse.

Ura është 2,215 metra (7,300 këmbë) e gjatë dhe ka qenë shtatë vjet në përgatitje. Të dy vendet mbajtën ceremoni themelore në shkurt 2014. Struktura e urës përfundoi në vitin 2019, dhe pjesa e fundit e shinave u vendos më 17 gusht.

Pjesa më e madhe e urës – 1,886 metra – është në anën kineze.

Workers celebrate laying the final pieces of track on the bridge.
Punëtorët festojnë vendosjen e pjesëve të fundit të shinave në urë.

Ura Tongjiang-Nizhneleninskoye nuk është ura e vetme që lidh dy nga vendet më të mëdha në botë. Një urë rrugore – e cila mund të përballojë ngarkesat e rregullta që vijnë me kamionë, por jo trena hekurudhor – u hap në vitin 2019, duke lidhur Heihe në Kinë dhe Blagoveshchensk në Rusi.

Këta dy qytete po punojnë gjithashtu në atë që do të jetë teleferiku i parë ndërkufitar ndërkufitar në botë, i projektuar nga arkitektët holandezë UNStudio. Kur të përfundojë, do të jetë në gjendje të transportojë turistët nga njëra anë në tjetrën në më pak se tetë minuta.

Ura Tongjiang-Nizhneleninskoye është projekti i fundit i përfunduar nën iniciativën ambicioze të Kinës Brez dhe Rrugë, i cili synon, ndër të tjera, lidhjen e Euroazisë përmes infrastrukturës.

Partia Komuniste Kineze në pushtet (CCP) ka deklaruar një qëllim për të bërë të mundur kalimin nga Kina deri në Londër me hekurudhë, gjë që e bën këtë urë një hap tjetër kritik në një udhëtim më të gjatë nëpër kontinent.

Sipas Radios Kombëtare të Kinës, me përfundimin e urës, distanca e transportit hekurudhor nga provinca Heilongjiang e Kinës në Moskë nëpërmjet Tongjiang do të shkurtohet me 809 kilometra, duke shkurtuar 10 orë kohë transporti. Raportohet se ura mund të trajtojë 21 milionë tonë metrikë ngarkesë në vit.

Burimi: CNN

Të Fundit

spot_img
Veza Rea'sspot_img