Kapen pijet “shpirtërore” të Çernobilit nga ekipet e sigurisë

Shishet e para të një “fryme artizanale” të bëra duke përdorur mollë të rritura pranë termocentralit bërthamor të Çernobilit janë kapur nga autoritetet ukrainase. Kompania Chernobyl Spirit tha se 1,500 shishe pije alkoolike Atomik u konfiskuan në 19 Mars dhe u dërguan në zyrën e Prokurorit të Kievit. Oficerët kapën dërgesën nga një kamion në një fabrikë pijesh alkoolike në Karpate.

‘Spirit’, thonë prodhuesit e saj, është produkti i parë i konsumit të Çernobilit që nga katastrofa bërthamore e vitit 1986. Ata tani janë në pritje të rezultatit të një hetimi nga shërbimet e sigurimit të Ukrainës, por thonë se nuk kanë “asnjë ide” pse u sekuestrua dërgesa, e cila ishte destinuar për MB.

Duket se ata po na akuzojnë për përdorimin e pullave të akcizës të falsifikuara ukrainase,”-shpjegoi Prof Jim Smith, një shkencëtar, i cili ka kaluar shumë vite duke studiuar zonën e përjashtimit përpara se të krijonte Kompaninë e Shpirtit të Çernobilit me kolegët ukrainas. “Por kjo nuk ka kuptim pasi shishet janë për tregun e Mbretërisë së Bashkuar dhe janë etiketuar qartë me pulla të vlefshme të akcizës në MB”.

Kompania e ndërmarrjeve shoqërore që prodhon Atomik drejtohet nga shkencëtarë që punojnë në zonën e përjashtimit të Çernobilit 4,000 kilometra katrorë, një zonë e braktisur pas katastrofës bërthamore të vitit 1986. Studimet e tyre kanë përfshirë rritjen e kulturave eksperimentale për të zbuluar nëse drithërat, dhe ushqime të tjera të rritura në zonë, mund të përdoren për të bërë produkte që janë të sigurt për t’u konsumuar.

Kur provuam vodkan e parë martini Atomik në 2019, Prof Smith, i cili është i vendosur në Universitetin e Portsmouth, shpjegoi se nuk ishte më “radioaktive si çdo vodkë tjetër”. Ai dhe kolegët e tij që nga ajo kohë përshtatën recetën e tyre për të bërë një frymë të bazuar në mollë. Këto mollë rriten në rrethin Narodichi, një zonë menjëherë jashtë zonës së përjashtimit, ku bujqësia dhe zhvillimi janë ende shumë të kufizuara.

Kompania ka në plan të përdorë disa nga fitimet e saj për të ndihmuar komunitetet në Ukrainë, përfshirë Narodichi, që janë ende të prekur nga ndikimi ekonomik i katastrofës bërthamore.

BBC News kontaktoi zyrën e prokurorit të Kievit për koment por, në kohën e shkrimit, nuk ka marrë një përgjigje.

Dr Gennady Laptev, një nga bashkëpronarët e kompanisë dhe një “likuidues” i Çernobilit, i cili punoi atje në javët e para pas aksidentit, tha: “Shpresojmë që kjo çështje të zgjidhet në mënyrë që të vazhdojmë punën tonë duke u përpjekur të ndihmojmë njerëzit e prekur nga ndikimet shkatërruese shoqërore dhe ekonomike që Çernobili kishte në komunitetet“.