Po, mund të jeni shumë të lodhur për të fjetur

“Lodhja e tepruar” shpesh fajësohet kur foshnjat nuk janë në gjendje të flenë natën sepse janë të mbërthyer në një gjendje vigjilente dhe emocionale. Të rriturit gjithashtu mund të lodhen tepër. Lodhja e bën më të vështirë për ne që të rregullojmë emocionet dhe të përpunojmë mendimet në mënyrë racionale, duke e bërë të vështirë uljen e natës. Dhënia e pushimeve të trurit tuaj gjatë ditës nga ekzistenca jonë “gjithmonë e ndezur” mund të ndihmojë në parandalimin e lodhjes së tepërt të trurit.

Një fëmijë i “lodhur tepër” është fatkeqësia e ekzistencës së shumë prindërve. Fëmija juaj nuk ka fjetur për një kohë dhe është dukshëm i lodhur. Megjithatë, të shtrirë në krevat fëmijësh, ata janë të shqetësuar dhe të shqetësuar, të paaftë për të zvarritur butësisht në tokën e ëndrrave dhe kërkojnë me zhurmë vëmendjen tuaj.

Kur janë tepër të lodhur, të vegjëlit ka të ngjarë të mbërthehen në një gjendje emocionale, të tilla si eksitimi, ankthi ose frika, shkroi Helen L. Ball, një profesore e antropologjisë dhe drejtore e Qendrës së Fëmijërisë dhe Gjumit Durham në Universitetin Durham.

“Kjo është një përgjigje mbijetese që na ndihmon të qëndrojmë zgjuar kur jemi në rrezik, pavarësisht sa të lodhur jemi.”

Shumë emocionale për të fjetur
Por krevat fëmijësh priret të jetë një vend komod, i qetë dhe i sigurt, kështu që pse përfshihet kjo përgjigje mbijetese? Kjo ndodh sepse sa më gjatë që njerëzit të qëndrojnë pa gjumë, aq më e vështirë është për ne të rregullojmë emocionet tona. Një studim i dukshëm i vitit 2007 tregoi se qendrat e emocioneve të trurit të privuar nga gjumi janë më reaktive ndaj stimujve në krahasim me trurin e pushuar.

“Është pothuajse sikur, pa gjumë, truri ishte rikthyer në modele më primitive të aktivitetit, në atë që nuk ishte në gjendje të vendoste përvojat emocionale në kontekst dhe të prodhonte përgjigje të kontrolluara dhe të përshtatshme,” autori i studimit Matthew Walker, një profesor i neuroshkencës dhe psikologji në Universitetin e Kalifornisë-Berkeley, dhe themeluesi dhe drejtori i Qendrës për Shkencën e Gjumit Njerëzor, tha për gjetjet.

Shpërndaje Po, mund të jesh shumë i lodhur për të fjetur në LinkedIn
Një fëmijë i “lodhur tepër” është fatkeqësia e ekzistencës së shumë prindërve. Fëmija juaj nuk ka fjetur për një kohë dhe është dukshëm i lodhur. Megjithatë, të shtrirë në krevat fëmijësh, ata janë të shqetësuar dhe të shqetësuar, të paaftë për të zvarritur butësisht në tokën e ëndrrave dhe kërkojnë me zhurmë vëmendjen tuaj.

Kur janë tepër të lodhur, të vegjëlit ka të ngjarë të mbërthehen në një gjendje emocionale, të tilla si eksitimi, ankthi ose frika, shkroi Helen L. Ball, një profesore e antropologjisë dhe drejtore e Qendrës së Fëmijërisë dhe Gjumit Durham në Universitetin Durham.

“Kjo është një përgjigje mbijetese që na ndihmon të qëndrojmë zgjuar kur jemi në rrezik, pavarësisht sa të lodhur jemi.”

Shumë emocionale për të fjetur

Por krevat fëmijësh priret të jetë një vend komod, i qetë dhe i sigurt, kështu që pse përfshihet kjo përgjigje mbijetese? Kjo ndodh sepse sa më gjatë që njerëzit të qëndrojnë pa gjumë, aq më e vështirë është për ne të rregullojmë emocionet tona. Një studim i dukshëm i vitit 2007 tregoi se qendrat e emocioneve të trurit të privuar nga gjumi janë më reaktive ndaj stimujve në krahasim me trurin e pushuar.

“Është pothuajse sikur, pa gjumë, truri ishte rikthyer në modele më primitive të aktivitetit, në atë që nuk ishte në gjendje të vendoste përvojat emocionale në kontekst dhe të prodhonte përgjigje të kontrolluara dhe të përshtatshme,” autori i studimit Matthew Walker, një profesor i neuroshkencës dhe psikologji në Universitetin e Kalifornisë-Berkeley, dhe themeluesi dhe drejtori i Qendrës për Shkencën e Gjumit Njerëzor, tha për gjetjet.

Meqenëse foshnjat kanë nevojë për më shumë gjumë se të rriturit – diku nga 12 deri në 16 orë çdo ditë, të ndara në dremitje të shumta përveç një periudhe më të gjatë nate – është e lehtë për ta të arrijnë atë gjendje të lodhur tepër, por të rriturit janë gjithashtu të ndjeshëm. A keni qëndruar ndonjëherë zgjuar natën, duke u ndalur në vendimet që keni marrë më herët atë ditë ose duke planifikuar për punët që do të përballeni nesër? Ka më shumë gjasa që ta gjeni veten të mbyllur në këtë cikël tinëzar përtypjesh nëse jeni tepër të lodhur.

“Truri i pushuar është i mirë në injorimin e gjërave që ndodhin gjatë gjithë kohës, por nuk kanë pasoja reale”, tha Matt Jones, një profesor i neuroshkencës në Universitetin e Bristol, për BBC Science Focus. Por kur jeni tepër të lodhur ose përjetoni pagjumësi, “ju jeni më pak në gjendje të hiqni dorë – me vetëdije ose pa vetëdije – nga informacionet e parëndësishme,” shpjegoi ai më tej.

Rastësisht, prindërit e fëmijëve të rinj, potencialisht të lodhur, janë vetë më të rrezikuar që të jenë të lodhur. Balancimi i punës dhe kujdesit për fëmijët, së bashku me higjienën fizike personale, ndërkohë që shpresojmë se përpiqemi të ruajmë pamjen e një jete sociale, mund të jetë rraskapitëse mendërisht dhe fizikisht. Ekzistenca jonë e pandërprerë “e ndezur”, e hiper-lidhur mund të na bëjë gjithashtu të lodhur tepër. Email-et e punës në të gjitha orët, raportet e lajmeve me zjarr të shpejtë dhe njoftimet e mediave sociale i lënë trurit tonë pak mundësi për t’u çlodhur gjatë ditës.

Si të shmangni lodhjen e tepërt

Caktimi i kohës për paqe dhe qetësi mund të ndihmojë. Një studim i botuar vjeshtën e kaluar zbuloi se një shëtitje paqësore një-orëshe në natyrë pa shpërqendrime të tjera qetëson aktivitetin në amigdalë, zonën kryesore të trurit që përpunon emocionet, duke përfshirë frikën dhe ankthin.
Gjithashtu e dobishme është miratimi i higjienës së mirë të gjumit. Në fund të fundit, gjumi i dobët na bën gjithashtu të lodhur tepër, një lak brutal reagimi. Nëse është e mundur, zvogëloni shpërqendrimet me të cilat përballeni të paktën para gjumit, veçanërisht nga burimet teknologjike. E rëndësishmja, ky proces i mbylljes nuk duhet të ndodhë në shtrat.

“E gjitha ka të bëjë me menaxhimin e asaj që quhet ‘kontroll i stimulit’, tha Dr. Alex Scott, një pedagog në psikologji në Universitetin Keele për BBC Science Focus. “Kjo në thelb do të thotë se është një ide e mirë të mos e lidhni shtratin tuaj me shumë shqetësime – kjo mund të çojë në më shumë probleme me gjumin.”

Përtypja që herë pas here krijon një natë pa gjumë është shpesh produkt i veprimeve tuaja më herët gjatë ditës. Parandalimi i lodhjes së tepërt të trurit do ta bëjë më të lehtë gjetjen e një prehjeje të qetë gjatë natës.

Burimi: BigThink