Popullsia e botës shënon tetë miliardë

Popullsia e botës ka arritur tetë miliardë njerëz, kanë thënë Kombet e Bashkuara, duke paralajmëruar për më shumë vështirësi në pritje për rajonet që tashmë përballen me mungesën e burimeve për shkak të ndryshimeve klimatike.

Arritja e tetë miliardë njerëzve është “një shenjë e suksesit njerëzor, por është gjithashtu një rrezik i madh për të ardhmen tonë“, tha të martën John Wilmoth, drejtori i divizionit të popullsisë në OKB.

Vendet me të ardhura mesatare, kryesisht në Azi, përbënin pjesën më të madhe të kësaj rritjeje, duke fituar rreth 700 milionë njerëz që nga viti 2011.

India shtoi rreth 180 milionë njerëz dhe pritet të kalojë Kinën si kombi më i populluar në botë vitin e ardhshëm.

Lindjet kanë qenë në rënie të vazhdueshme në Shtetet e Bashkuara, Evropë dhe Japoni. Kina, gjithashtu, ka luftuar me trashëgiminë e programit të politikës së saj për një fëmijë dhe vitin e kaluar u kërkoi familjeve që të kishin një fëmijë të dytë dhe madje të tretë, pasi gjithashtu kufizoi aksesin në aborte jo-mjekësore.

Por disa nga vendet më të varfra të botës, shumica e të cilave janë në Afrikën Sub-Sahariane, dëshmuan rritje të popullsisë si rezultat i niveleve më të larta të lindshmërisë, duke vënë në rrezik synimet e tyre të zhvillimit.

Ky moment historik është një rast për të festuar diversitetin dhe përparimet duke marrë parasysh përgjegjësinë e përbashkët të njerëzimit për planetin”, tha në një deklaratë Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres.

Popullsia globale është rritur tetëfish që nga viti 1800, nga rreth një miliard në tetë miliardë, kryesisht për shkak të zhvillimit të mjekësisë moderne dhe industrializimit të bujqësisë, që nxiti furnizimet globale të ushqimit.

Zhvillimi i vaksinave ishte kyç, veçanërisht vaksina kundër lisë, e cila ndihmoi në zhdukjen e një prej sëmundjeve më të mëdha vrasëse në botë.

people walking through a market in Bangalore
India është e vendosur të kalojë Kinën si kombi më i populluar në botë vitin e ardhshëm [Manjunath Kiran/AFP]

Mbikonsum i burimeve

Ndërsa disa shqetësohen se tetë miliardë njerëz janë shumë për planetin, shumica e ekspertëve thonë se problemi më i madh është mbikonsumimi i burimeve nga njerëzit më të pasur.

“Disa shprehin shqetësime se bota jonë është e mbipopulluar,” tha shefja e Fondit të Popullsisë të OKB-së, Natalia Kanem. “Unë jam këtu për të thënë qartë se numri i madh i jetëve njerëzore nuk është shkak për frikë.”

Emetimet e karbonit të 1 përqindëshit më të pasur, ose rreth 63 milionë njerëzve, ishin më shumë se dyfishi i emetimeve të gjysmës më të varfër të njerëzimit midis viteve 1990 dhe 2015, sipas një analize të vitit 2020 nga Instituti i Mjedisit të Stokholmit dhe Oxfam International.

Pavarësisht nëse është ushqim apo ujë, bateri apo benzinë, do të ketë më pak për të shkuar përreth pasi popullsia globale shton 2.4 miliardë njerëz të tjerë deri në vitet 2080, sipas parashikimeve të OKB-së.

Çdo person ka nevojë për karburant, dru, ujë dhe një vend për ta quajtur shtëpi,” tha Stephanie Feldstein, drejtoresha e popullsisë dhe qëndrueshmërisë me Qendrën për Diversitetin Biologjik.

Presioni i burimeve do të jetë veçanërisht i frikshëm në vendet afrikane, ku popullsia pritet të rritet, thonë ekspertët. Këto janë gjithashtu ndër vendet më të cenueshme ndaj ndikimeve klimatike dhe që kanë më shumë nevojë për financim klimatik.

Në Afrikën Sub-Sahariane, ku rreth 738 milionë njerëz tashmë jetojnë pa furnizime adekuate ushqimore, popullsia parashikohet të rritet me 95 për qind nga mesi i shekullit, sipas Institutit për Ekonominë dhe Paqen. Grupi i ekspertëve paralajmëroi në një raport të tetorit se pjesa më e madhe e Afrikës nën-Sahariane do të jetë e paqëndrueshme nga mesi i shekullit.

Çfarë quhet shumë?

Pika historike e tetë miliardë popullsisë përfaqëson një miliard njerëz të shtuar në planet vetëm në 11 vitet e fundit.

Parashikimet e fundit të OKB-së tregojnë se popullsia e botës mund të rritet në rreth 8.5 miliardë në 2030 dhe 9.7 miliardë në 2050.

INTERACTIVE_WORLD_POPULATION_8 billion

Megjithatë, edhe pse popullsia globale arrin nivele të larta, demografët vërejnë se norma e rritjes ka rënë në mënyrë të qëndrueshme në më pak se 1 për qind në vit. Kjo duhet ta pengojë botën të arrijë nëntë miliardë njerëz deri në vitin 2037.

Popullsia e projekteve të OKB-së do të arrijë në rreth 10.4 miliardë njerëz në vitet 2080 dhe do të mbetet në atë nivel deri në vitin 2100.

Më shumë se gjysma e rritjes së parashikuar të popullsisë globale deri në vitin 2050 do të përqendrohet në tetë vende: Republika Demokratike e Kongos, Egjipti, Etiopia, India, Nigeria, Pakistani, Filipinet dhe Republika e Bashkuar e Tanzanisë. Vendet e Afrikës Sub-Sahariane pritet të kontribuojnë më shumë se gjysmën e rritjes së parashikuar deri në vitin 2050.

“Një pjesë e madhe e kësaj historie është se kjo epokë e rritjes së shpejtë të popullsisë që bota ka njohur për shekuj po i vjen fundi,” tha Wilmoth.

Burimi: Al Jazeera