Pse ekspertët janë të shqetësuar për variantin ‘Kraken’ COVID?

Ndërsa shumica prej nesh preferojnë të harrojnë plotësisht COVID-19, virusi po vazhdon të lëvizë nëpër popullatën e botës – dhe po ndryshon gjatë rrugës.

Numri i vdekjeve dhe shtrimeve në spital të lidhura me COVID-in ka rënë në shumicën e vendeve në muajt e fundit në krahasim me kulmin e pandemisë në vitin 2020, megjithëse një pikëpyetje e madhe mbetet ende mbi numrin e infeksioneve aktuale në Kinë.

Por një nënvariant i ri Omicron, i cili është shfaqur në vende duke përfshirë MB dhe SHBA, tani po ngre pyetjen nëse duhet të vazhdojmë të shqetësohemi për llojet e fundit të COVID-19.

Ky nënvariant i ri quhet zyrtarisht “XBB.1.5” dhe është rezultat i fragmenteve nga dy variante të tjera që bashkohen së bashku – ai që quhet “nënvariant rekombinant”.

Dy lloje të ndryshme të BA.2 Omicron janë konverguar së bashku për të krijuar këtë,” shpjegoi Sheena Cruickshank, një profesore në Institutin Lydia Becker të Imunologjisë dhe Inflamacionit në Universitetin e Mançesterit.

“Por në fakt është vetëm një pasardhës i XBB dhe XBB.1. Dua të them, është si një nip i XBB, i cili në vetvete erdhi nga dy versione të ndryshme të BA.2”.

Ku është gjetur XBB.1.5?

Nënvarianti, i cili është riemërtuar “Kraken” (si përbindëshi legjendar i detit) vlerësohet të ketë origjinën midis nëntorit dhe dhjetorit 2022 në ose rreth shtetit të Nju Jorkut në SHBA.

Lloji tani konsiderohet të jetë pas një rritje të infeksioneve në të gjithë vendin, ku vlerësohet të jetë shkaku i 41 për qind të rasteve aktuale të COVID-19, sipas të dhënave nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Pas SHBA-së, lloji i ri është raportuar në Evropë, Australi dhe pjesë të Azisë Juglindore.

A është më i rrezikshëm se llojet e tjera?

Cruickshank thotë se është shumë herët për të thënë nëse Kraken është më i rrezikshëm se llojet e tjera, por ajo gjithashtu shton se “ne nuk kemi asnjë të dhënë për të sugjeruar se është kështu”.

Ndërsa kjo është pozitive, me siguri, ajo thotë se numri i shtrimeve në spital të lidhura me COVID-19 në SHBA po rritet, “dhe këtu duket se kemi marrë për herë të parë provat e këtij varianti të veçantë”.

Cruickshank mendon se, pasi shumica e popullsisë është e vaksinuar, çdo infeksion i ri duhet të jetë më pak i rëndë.

A duhet të shqetësoheni për “Kraken”?

Ky lloj duket se ka ngritur shqetësime mes epidemiologëve dhe ekspertëve.

Dr Maria Van Kerkhove e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) tha gjatë një konference për shtyp në fillim të kësaj jave se nënvarianti i ri është një arsye për shqetësim për organizatën.

“Ne jemi të shqetësuar për avantazhin e rritjes së tij në veçanti në disa vende në Evropë dhe në SHBA… veçanërisht në pjesën verilindore të Shteteve të Bashkuara, ku XBB.1.5 ka zëvendësuar me shpejtësi variantet e tjera qarkulluese”, tha ajo. “Shqetësimi ynë është se sa i transmetueshëm është… dhe sa më shumë të qarkullojë ky virus, aq më shumë mundësi do të ketë për të ndryshuar”.

Epidemiologu Dr Eric Feigl-Ding, i cili shkroi për përhapjen e XBB.1.5 në Twitter më 29 dhjetor, tha se nënvarianti i ri “është edhe më imun evaziv dhe më i mirë në infektimin sesa #BQ & XBB”.

Sipas Feigl-Ding, i cili ka akuzuar CDC se nuk i ka paralajmëruar amerikanët për nënvariantin e ri më herët dhe se ka fshehur të dhënat për qarkullimin e nënvariantit, lloji “ka të ngjarë të jetë një variant rikombinimi me origjinë amerikane që është 96 përqind më i shpejtë (më keq) se XBB e vjetër”, ka shkruar ai në Twitter. “XBB.1.5 u shfaq në zonën e Nju Jorkut në tetor dhe [ka] shkaktuar probleme që nga ajo kohë”.

Cruickshank mendon se duhet “të jemi vigjilentë” në lidhje me variantin e ri.

Burimi: Euronews