Pse investitorët duhet t’i kushtojnë vëmendje bisedimeve për klimën COP26

Ndërsa liderët botërorë u mblodhën në Glasgow për samitin e klimës COP26 të dielën, ka shumë arsye që kompanitë dhe investitorët të shikojnë nga afër.

Këtu është vetëm një: Ekspertët po paralajmërojnë se kriza klimatike mund të shkaktojë shkrirjen e ardhshme financiare.

Kriza klimatike po zhvillohet ngadalë, por është potencialisht katastrofike”, tha Tobias Adrian, një zyrtar i lartë i Fondit Monetar Ndërkombëtar, për CNN Business në fillim të këtij viti, duke vënë në dukje se ngrohja globale mund “absolutisht” të ndezë një krizë financiare gjithashtu.

Në fillim të këtij muaji, Këshilli i Mbikëqyrjes së Stabilitetit Financiar të SHBA-së vuri në dukje ndryshimin e klimës “si një kërcënim në rritje për stabilitetin financiar të SHBA”.

Nuk është sekret që ngjarjet ekstreme të motit të lidhura me temperaturat më të larta tashmë po imponojnë kosto të konsiderueshme ekonomike. Por problemi është gati për t’u përkeqësuar në vitet në vijim.

Kompanitë mund t’i shohin asetet e tyre të shkatërruara – ose të mbeten me portofol në pakësim, ndërsa politikat e qeverisë ndryshojnë, si dhe qëndrimet e investitorëve dhe konsumatorëve.

Është një debat që po luhet tashmë në të gjithë industrinë e naftës. Aktualisht, ka kërkesë për afro 100 milionë fuçi naftë në ditë. Por për të kufizuar ngrohjen në 1.5 gradë Celsius dhe për të shmangur efektet më të këqija të krizës klimatike, Kombet e Bashkuara dhe shkencëtarët partnerë kanë paralajmëruar se bota duhet të ndalojë menjëherë prodhimin e karburanteve fosile.

Nëse prodhimi kufizohet dhe kërkesa bie ndërsa paratë derdhen në burimet e rinovueshme të energjisë, çfarë ndodh me vlerën e rrjetit të gjerë të firmave dhe infrastrukturës të dedikuar për pompimin e naftës nga toka?

Investimet në këtë sektor kanë filluar të favorizojnë projekte afatshkurtra, si pasojë e pasigurisë për të ardhmen.

Njerëzit po përpiqen t’i marrin paratë e tyre më herët, kështu që zhvendosja afatgjatë bëhet më pak e rrezikshme për ta,” më tha Nikos Tsafos, një ekspert i energjisë dhe gjeopolitikës në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare. “Ata nuk po bëjnë marrëveshje 10/20-vjeçare.

Megjithatë, ekziston shqetësimi në rritje se investitorët mund të mos jenë të vetëdijshëm se sa pjesë e bilancit të një kompanie është e ndjeshme ndaj krizës klimatike, duke nxitur një shtytje për zbulime më të mëdha.

Mbi 70% e disa prej emetuesve më të mëdhenj të korporatave në botë nuk i zbuluan efektet e rrezikut të klimës në pasqyrat financiare të vitit 2020, sipas një analize nga Carbon Tracker, një institut kërkimi me bazë në Londër.

Pa këtë informacion, ka pak mundësi për të ditur shkallën e kapitalit në rrezik, ose nëse fondet do të ndahen për bizneset e paqëndrueshme,” tha Barbara Davidson, autorja kryesore e raportit.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tha javën e kaluar se planifikon të jetë ekonomia e parë e madhe që kërkon ligjërisht korporatat të raportojnë rreziqet dhe mundësitë që lidhen me klimën.

Legjislacioni i propozuar do të zbatohet për shumë nga kompanitë më të mëdha të tregtuara në bursën e Londrës, bankat dhe siguruesit, si dhe kompanitë private me më shumë se 500 punonjës dhe 500 milionë £ (690 milionë dollarë) në shitje.

Lobistët e biznesit nga vende anembanë botës po bëjnë thirrje për negociatorët në COP26 për të diskutuar një mënyrë për të thjeshtuar zbulimet, në mënyrë që kompanitë të mund të punojnë brenda një kuadri të qëndrueshëm.

“Pothuajse të gjithë anëtarët tanë udhëheqin kompanitë që kanë operacione në mbarë botën,” thanë grupet në një deklaratë javën e kaluar. “Ne mbështesim përafrimin më të mirë të standardeve të zbulimit të ndryshimeve klimatike, të zhvilluara me të dhëna nga industria, investitorët dhe vendosësit e standardeve.”

Burimi: CNN