Ekonomia e Kinës tregon shenja stagflacioni, paralajmërojnë ekonomistët

Ka shenja stagflacioni në Kinë, pasi çmimet vazhdojnë të rriten ndërsa të dhënat e fundit të prodhimit tregojnë ngadalësim të prodhimit, thonë ekonomistët.

Aktiviteti i fabrikës në Kinë u tkurr më shumë se sa pritej në tetor, duke u tkurrur për një muaj të dytë, tregoi një studim zyrtar i publikuar të dielën. Indeksi zyrtar i menaxherëve të blerjeve të prodhimit për tetorin arriti në 49.2, duke rënë nën nivelin 50 që ndan zgjerimin nga tkurrja.

Zhang Zhiwei, kryeekonomist në Pinpoint Asset Management, tha se indeksi i prodhimit ka rënë në nivelin më të ulët që kur u publikua në 2005, duke përjashtuar krizën financiare globale të vitit 2008 dhe shpërthimin e Covid-19 në shkurt të vitit të kaluar.

Në të kundërt, indeksi i çmimeve të prodhimit është rritur në nivelin më të lartë që kur u publikua në vitin 2016, tha Zhang.

Këto sinjale konfirmojnë se ekonomia e Kinës ka të ngjarë të kalojë tashmë nëpër stagflacion,” tha ai të dielën.

Stagflacioni ndodh kur ekonomia përjeton njëkohësisht aktivitet të ndenjur dhe inflacion përshpejtues. Fenomeni u njoh për herë të parë në vitet 1970, kur një goditje nafte shkaktoi një periudhë të zgjatur çmimesh më të larta, por në rënie të mprehtë të rritjes së PBB-së.

“Shenjë shqetësuese është kalimi i inflacionit nga çmimet e inputeve në çmimet e prodhimit. Inflacioni i çmimeve të inputeve ka qenë i lartë për shumë muaj deri më tani, i nxitur nga rritja e çmimeve të mallrave”, shkroi Zhang. “Por rritja e indeksit të çmimit të prodhimit në tetor është alarmant.”

Ai tha se presionet inflacioniste të indikuara po kalohen nga firmat e sipërme në ato të poshtme. Në rrjedhën e sipërme i referohet materialeve hyrëse të nevojshme për prodhimin e mallrave, ndërsa operacionet në rrjedhën e poshtme janë ato më afër klientëve, ku prodhohen dhe shpërndahen produktet.

Ne mund të shihnim qartë… stagflacionin industrial në Kinë për shkak të forcimit të indeksit të prodhimit, në të njëjtën kohë duke parë një rritje të fortë të indeksit të çmimeve. Pra, sektori industrial është padyshim në një situatë shumë të vështirë, “tha Raymond Yeung, kryeekonomist i Kinës së madhe në ANZ, për “Squawk Box Asia” të CNBC të hënën.

Prodhimi i fabrikës u frenua nga furnizimi i reduktuar me energji elektrike, mungesat e materialeve dhe kostot e larta të inputeve, sipas të anketuarve të sondazhit të PMI të prodhimit, tha Capital Economics në një shënim të hënën. Kina aktualisht po përballet me një krizë të rëndë energjie, pasi po përballet me mungesën e qymyrit.

Kjo rezultoi që firmat të tërhiqnin më tej inventarët e tyre dhe kohë më të gjata të dorëzimit. Veçanërisht, këto mungesa dhe çmimet në rritje të lëndëve të para po ushqehen me çmime më të larta të prodhimit,” tha Sheana Yue, ndihmës ekonomiste në Capital Economics.

Burimi: CNBC