Pse janë alergjitë nga poleni kaq keq këtë vit?

Sezoni i polenit është në fuqi të plotë tani dhe shumë të sëmurë nga alergjitë janë ankuar se ndihen sikur kanë simptoma më të këqija këtë vit në krahasim me vitet e mëparshme.

Alergjitë shfaqen për shkak të çlirimit të polenit nga pemët, bari dhe barërat e këqija, duke shkaktuar reaksione alergjike që mund të rezultojnë në kruarje dhe lotim të syve, hundë të lëngshme ose të mbytur, dhimbje fyti, kollitje dhe teshtima.

Sa do të zgjasë sezoni?

Sezoni i alergjive nga poleni zakonisht zgjat nga fundi i marsit deri në korrik, por llojet e ndryshme të polenit arrijnë kulmin në kohë të ndryshme. Sidoqoftë, ky maj ishte jashtëzakonisht i lagësht dhe i freskët, që do të thotë që shumë njerëz nuk filluan të vërenin simptomat derisa temperaturat filluan të rriteshin me shpejtësi në qershor.

Pjalmi i pemës është i pari që lëshohet, zakonisht fillon në fund të Marsit dhe prek rreth 25 përqind të njerëzve. Sidoqoftë, shumica e njerëzve janë alergjikë ndaj polenit të barit, i cili zakonisht fillon në dy javët e para të qershorit.

Se sa të këqija janë simptomat, varet edhe nga vendi ku jetoni. Sipas Met Office, zonat urbane kanë numërim më të ulët të polenit se sa në fshat, dhe vendet në brendësi kanë numërim më të lartë se rreth bregdetit.

A ka më shumë polen në ajër se më parë?

Po. Ndërsa toka ngrohet si rezultat i ndryshimit të klimës, sezoni i polenit po zgjat më gjatë dhe në përgjithësi ka më shumë në ajër, të gjitha këto janë një lajm i keq për ata që sëmuren nga alergjitë.

Shkencëtarët paralajmërojnë se ky sezon do të përkeqësohet vetëm nëse kriza e klimës vazhdon në trajektoren e saj aktuale. Modelimi në një studim që përfshin Evropën veriperëndimore sugjeron që ndryshimi i klimës do të rrisë ashpërsinë e sezonit të alergjive nga poleni deri në 60 përqind.

A ka ndikuar bllokimi te alergjitë?

Një faktor tjetër që mund të shkaktojë simptoma më të këqija të alergjive këtë vit mund të jetë një tolerancë e dobësuar ndaj alergjenëve, siç janë polenet, për shkak të bllokimit të koronavirusit.

Gjatë bllokimit, kishte një rënie në numrin e njerëzve që kapin viruse përveç Covid-19, të tilla si gripi dhe ftohja e zakonshme. Kjo sepse njerëzit kalonin më shumë kohë në ambiente të mbyllura dhe kur ishin jashtë, ata zakonisht mbanin një maskë fytyre.

Sipas gazetës së industrisë së farmacisë PM Live, shtëpitë mund të përmbajnë gjithashtu alergjenë për ditë me radhë, të cilat mund të çojnë në simptoma të alergjisë së rritur, pavarësisht qëndrimit më shpesh brenda.

Si t’i lehtësoni simptomat e alergjive nga poleni?

Të sëmurët nga alergjitë duhet të kontrollojnë çdo ditë numrin e polenit dhe të qëndrojnë brenda kudo që të jetë e mundur kur numri është i lartë. Ju në mënyrë ideale duhet të mbani të mbyllura dritaret tuaja, veçanërisht në mëngjes herët kur poleni lëshohet në ajër dhe në mbrëmje kur poleni fillon të bjerë përsëri në nivelin e tokës.

Sipas Allergy UK, ju mund të shmangni përkeqësimin e simptomave duke mbajtur syze dielli të mbyllura dhe një kapelë kur duhet të jeni jashtë, për të ndaluar alergjenët të futen në sytë tuaj dhe në fytyrën tuaj.

Veshja e një maske për fytyrën gjithashtu mund të ndihmojë në ndalimin e alergjenëve nga futja në fytyrën tuaj.

Medikamente të tilla si antihistamines dhe steroid për hundën mund të jenë shumë efektive kur përdoren si duhet. Ju gjithashtu mund të bëni një shpëlarje të hundës me tretësirë ​​të kripur që do të ndihmojë në larjen e alergjenëve nga hunda dhe mund të përdoret aq shpesh sa kërkohet.

NHS thotë që ju nuk duhet të prisni bar ose të ecni mbi bar, të kaloni shumë kohë jashtë, të mbani lule të freskëta në shtëpi, të pini duhan ose të jeni rreth tymit, ose t9 thani rroba jashtë – pasi ato mund të kapin polen.

Burimi: The Independent