Pse narcisistët fitojnë vendet më të mira të punës

Ka një numër në rritje kërkimesh që tregojnë se narcisistët janë mjaft të suksesshëm në vendin e punës. Për shembull, ekziston një marrëdhënie midis narcizmit dhe arritjes së pozicioneve drejtuese. Për më tepër, CEO-të narcisistë marrin paga dhe kompensim më të lartë sesa homologët e tyre më pak narcisist. Por çfarë ndodh me narcisizmin dhe punët e rregullta? A kanë narcisistët një avantazh për të fituar në një kërkim pune?

Një studim interesant eksploroi nëse narcisistët performojnë më mirë në intervistat e punës dhe zbuloi se ata me të vërtetë kishin më shumë gjasa të merrnin vlerësime më të larta (duke u parë si më “të punësuar”) të performancës së tyre në intervistë. Me pak fjalë, kjo sugjeron që individët narcisistë janë më të mirë në fitimin e vendeve të punës.

Pse është ky rasti?

Këta studiues gjithashtu koduan sjelljet e të gjithë aplikantëve në intervistat e filmuara. Kjo është ajo që ata gjetën.

Aplikantët më narcisistë u përfshinë në sjellje më të vetëpromovimit, të tilla si ekzagjerimi i njohurive ose aftësive të tyre. Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të lavdëronin veten dhe arritjet dhe aftësitë e tyre. Koduesit shikuan gjithashtu sjelljet që ata i quajtën “lajkatuese”, të tilla si lajkatimi i intervistuesit, buzëqeshja shumë dhe përdorimi i humorit.

Pse mund të jetë ky një problem?

Vlerësimet e kandidatëve në intervistat e punës janë të mbushura me probleme dhe paragjykime. Gjetjet e këtij studimi japin një shembull. Narcistët kanë më shumë gjasa të përfshihen në llojet e sjelljeve që u bëjnë përshtypje intervistuesve dhe ushqehen me paragjykimet e tyre. Në hulumtimin tonë, ne kemi zbuluar se të qenit i hapur, llafazan, i buzëqeshur dhe optimist çon në vlerësime më pozitive të punësimit. Problemi është se sjellje të tilla mund të mos jenë parashikuese për aftësitë aktuale të të intervistuarit në lidhje me punën.

Implikimet

Marrëdhënia midis narcisizmit dhe performancës-suksesit aktual si punonjës (ose si drejtues) mund të jetë një marrëdhënie lakore – një marrëdhënie e përmbysur-U – e tillë që pak narcisizëm është një formë e vetëbesimit që mund ta ndihmojë personin në punën aktuale. Shumë narcisizëm (ose shumë pak) mund të mos jetë një gjë e mirë për performancën si punonjës ose drejtues.

Një mësim tjetër është se duhet të jeni të kujdesshëm rreth mbështetjes së tepërt vetëm në intervistat e punës si mjet vlerësues punonjësit e mundshëm. Një strategji shumë më e mirë është vlerësimi i njohurive dhe aftësive të lidhura me punën me teste të vërtetuara dhe duke u fokusuar në tregues konkretë dhe të verifikueshëm të arritjeve të mëparshme të një aplikanti në lidhje me punën.

Burimi: Psychology Today