Pyetja numër 1 e intervistës për punë që duhet bërë për të dalluar një problem, nga një profesionist i HR

Kur Jordan Gibbs, 31 vjeç, u pushua nga puna si rekrutuese me Lyft në nëntor, përgjigja e saj ishte që të vinte në veprim. Ajo nxori telefonin e saj dhe vendosi të dokumentojë përvojën e saj të papunësisë, duke përfshirë një plan të përpiktë të kërkimit të punës, në TikTok.

Si një profesioniste e punësimit me tetë vjet përvojë, ajo pa se pushimet nga puna në hapësirën e teknologjisë nënkuptonin se ajo do të përballej me një treg punësimi të ndryshëm nga ai me të cilin ishte mësuar. Gjithsesi, ajo kaloi 42 intervista gjatë një periudhe dymujore përpara se të jepte një ofertë në janar.

Mbajtja e të gjitha detajeve të atyre intervistave, e lëre më përdorimi i tyre për të kuptuar nëse ajo dëshironte të punonte me secilën kompani, ishte një detyrë e madhe. Duke ardhur nga një pushim nga puna, Gibbs gjithashtu donte të ishte e sigurt se do t’i bashkohej një ekipi që do të ishte vërtet i përshtatshëm dhe do të kishte potencial afatgjatë.

Për ta kuptuar këtë, Gibbs thotë se i pëlqen të bëjë një pyetje të rëndësishme në intervistat e hershme: Nëse do të kishit fuqinë për të ndryshuar një gjë në lidhje me kompaninë, cila do të ishte ajo?

Përgjigja do të flasë ose me kulturën e kompanisë ose me produktin e kompanisë, thotë Gibbs.

Është një gjë të kesh reagime konstruktive për produktet ose shërbimet e biznesit dhe idetë se si të përmirësohen gjërat për klientët, arsyeton ajo.

Por nëse intervistuesi përgjigjet me një kritikë për kulturën e kompanisë, kjo mund të jetë një shenjë e çështjeve më të mëdha nën kapuç.

Nëse përgjigja është, ‘Do të doja që skuadra të ishte më e lidhur’, kjo është një pyetje e përshtatshme kulturore dhe një flamur i kuq,” thotë Gibbs. Çështjet rreth komunikimit, stilet e menaxhimit ose qartësia rreth qëllimit të punës suaj do të ndikojnë në përvojën tuaj të përditshme dhe janë më të vështira për t’u ndryshuar si individ.

Kur ajo arrin në raundet e mëvonshme të intervistave, Gibbs-it i pëlqen gjithashtu të bëjë pyetjen: Cila parashikoni se do të ishte sfida më e madhe për mua që të hyja në kompani?

Ky është një shans që menaxheri i punësimit të ofrojë një vlerësim se ku aftësitë dhe përvoja juaj përputhen me nevojat e tyre.

Gjithashtu ju jep një shans për të folur rreth mënyrës se si do të trajtonit çdo kurbë mësimi që vjen në një rol të ri. Një mënyrë e mirë për ta bërë këtë është të mbështeteni në mënyrën se si keni zhvilluar aftësi të reja në të kaluarën dhe të shpjegoni se si do të zbatonit aftësinë për t’u përshtatur në një pozicion të ri.

Është një ide e mirë të jesh transparent për atë që do t’ju duhet të mësoni në punë – dhe dëshirën tuaj për ta bërë këtë. Për shembull, puna e re e Gibbs do të përfshijë një kalim nga puna në teknologji në mediat financiare. Në vend që të mbivlerësojë aftësitë ose përvojën që nuk i ka ende (ose të injorojë plotësisht boshllëqet), ajo thotë se e përshkroi atë si: “Këto janë gjërat që mendoj se do të isha fantastike për të mësuar“.

Ata mund të vlerësojnë që unë jam një person i zgjuar dhe të kuptojnë se do të ishte një kurbë mësimi,” thotë ajo.

Burimi: CNBC