“Rregulli 20%” i Google tregon saktësisht se sa kohë duhet të shpenzoni për të mësuar aftësi të reja

Shumica e njerëzve kalojnë çdo sekondë të ditës së tyre të punës duke u përpjekur të ndjekin kalendarët dhe listat e detyrave të tyre – duke marrë pjesë në takime, duke iu përgjigjur emaileve, duke garuar për të përmbushur afatet.

Kjo e bën të vështirë të lëmë mënjanë kohë për të eksploruar idetë që na interesojnë ose për të mësuar aftësi të reja. Dhe gjatë një kohe kur është e pamundur të parashikohet se si do të evoluojnë punët dhe industritë tona, zgjerimi i ekspertizës sonë është ajo që na jep një avantazh konkurrues në planin afatgjatë.

Si mund të sigurohemi që kemi kohë për të qëndruar përpara? Me rregullin “20% të kohës” të Google, një koncept i bërë popullor kur Google u bë publik në 2004.

“Ne inkurajojmë punonjësit tanë, përveç projekteve të tyre të rregullta, të kalojnë 20% të kohës së tyre duke punuar në atë që ata mendojnë se do të përfitojnë më shumë nga Google,” shkruajtën themeluesit Sergey Brin dhe Larry Page në letrën e tyre të IPO. “Kjo i fuqizon ata të jenë më kreativë dhe inovativë. Shumë nga përparimet tona të rëndësishme [si AdSense dhe Google News] kanë ndodhur në këtë mënyrë.”

Sigurisht, është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet, por askush nuk do t’ju japë mundësi zhvillimi në pjatë; ju duhet t’i kërkoni ato në mënyrë proaktive.

Ja se si:

  1. Përcaktoni qartë atë që dëshironi të mësoni

Gjëja kryesore këtu është që të jeni sa më specifik që të jetë e mundur për atë aftësi që dëshironi të ndërtoni. Pra, në vend që të merrni 10 kurse me 10 tema të ndryshme, zhvilloni mjeshtërinë në vetëm një.

Do të shihni përmirësim më të shpejtë me kalimin e kohës, gjë që do t’ju motivojë të vazhdoni. Dhe ekspertiza e mirëfilltë – për shembull, në shkrimin e kopjeve të mëdha të shitjeve ose programimit në një gjuhë të re kompjuteri – në fund të fundit mund të rrisë vlerën tuaj për punëdhënësin tuaj ose të çojë në një fitim të ardhurash anësore.

  1. Fitoni – edhe nëse humbni

Kjo është mënyra më e mirë për t’u siguruar që koha juaj 20% të mos shkojë dëm. Kuptoni përfitimin minimal që do të merrni nga një situatë ose mundësi e caktuar, edhe nëse asgjë tjetër nuk ju pengon.

Mund të jetë ekspozimi ndaj një industrie të re, krijimi i lidhjeve në një rajon tjetër ose praktikimi i aftësive të vlefshme si të folurit publik dhe komunikimi i qartë.

Nëse vetëm rezultati minimal tingëllon intrigues, atëherë projekti ka të ngjarë të jetë një bast i mirë.

  1. Jini fleksibël dhe të përkushtuar

Të mbrosh kohën e 20% është si të mbash një dietë: është mirë të jesh i disiplinuar, por ndonjëherë duhet të përkulësh rregullat dhe të jesh fleksibël.

Emergjencat e klientëve ose takimet e improvizuara të stafit mund t’ju pengojnë të shpenzoni kohën që keni caktuar në kalendarin tuaj, dhe kjo është në rregull – për sa kohë që ju vendosni për ta riplanifikuar atë dhe për ta mbajtur atë angazhim.

Çështja nuk është se ju duhet të bëni 20% e kohës suaj çdo të enjte pasdite; çështja është ta bësh atë, pikë.

  1. Kërkoni mënyra për ta bërë atë argëtuese

Duhet përpjekje për të ruajtur 20% e kohës suaj dhe është shumë më e vështirë ta ruash atë vullnet nëse gjithçka që po bëni janë detyra shtëpie të pafundme dhe seanca stërvitore rigoroze.

Ju mund të keni nevojë për një dozë të fortë të atij vullneti periodikisht, sepse në çdo disiplinë, ka disa elementë sfidues që duhet t’i zotëroni. Por nëse detyrat e vështira janë e vetmja gjë që bëni, mund të mërziteni ose të frustoheni dhe të dëshironi të hiqni dorë.

Ka shumë mënyra për ta bërë 20% e kohës suaj të këndshme, të tilla si dëgjimi i librave audio ndërsa bëni një shëtitje, intervistat informuese me kolegët gjatë një drekë të këndshme ose një kurs me një mik.

  1. Mendoni në dekada

Ashtu si me një investim në bursë, kur investoni kohë në projektet tuaja, fuqia e interesit të përbërë është dramatike. Ajo që në fillim duket e vogël dhe e pakuptimtë mund t’ju mundësojë të vendosni një distancë të madhe midis jush dhe konkurrentëve tuaj.

Dhurata e kohës prej 20%, veçanërisht kur mendojmë në dekada, është se edhe nëse përfundimisht ndryshojmë planet ose vendosim për një drejtim tjetër, hapat e vegjël që ndërmarrim tani bëhen komplekse me kalimin e kohës dhe na japin më shumë opsione në të ardhmen.

Burimi: CNBC