Sapo ndodhi përmirësimi më i madh i Bitcoin në katër vite – ja çfarë ndryshon

Përmirësimi i parë i bitcoin në katër vjet sapo ka dalë në fuqi. Është një moment i rrallë konsensusi midis palëve të interesuara dhe është një punë e madhe për kriptomonedhën më të njohur në botë.

Përditësimi i Taproot nënkupton privatësi dhe efikasitet më të madh të transaksioneve – dhe më e rëndësishmja, do të zhbllokojë potencialin për kontrata të zgjuara, të cilat mund të përdoren për të eliminuar ndërmjetësit nga transaksionet.

Taproot ka rëndësi, sepse hap një gjerësi mundësish për sipërmarrësit e interesuar në zgjerimin e dobisë së bitcoin,” tha Alyse Killeen, themeluese dhe partnere menaxhuese e firmës sipërmarrëse të fokusuar në bitcoin, Stillmark.

Çfarë po ndryshon

Një pjesë e madhe e ndryshimit të bitcoin ka të bëjë me nënshkrimet dixhitale, të cilat janë si gjurmët e gishtave që një individ lë në çdo transaksion.

Tani për tani, kriptomonedha përdor diçka të quajtur “Algoritmi i nënshkrimit digjital të kurbës eliptike”, i cili krijon një nënshkrim nga çelësi privat që kontrollon një portofol bitcoin dhe siguron që bitcoin mund të shpenzohet vetëm nga pronari i ligjshëm.

Taproot do të shtojë diçka të njohur si nënshkrimet Schnorr, e cila në thelb i bën transaksionet me shumë nënshkrime të palexueshme, sipas minatorit të bitcoin Alejandro De La Torre.

Nuk do të përkthehet në anonimitet më të madh për adresën tuaj individuale të bitcoin në blockchain publik, por do t’i bëjë transaksionet e thjeshta të padallueshme nga ato që janë më komplekse dhe të përbëra nga nënshkrime të shumta.

Në praktikë, kjo do të thotë privatësi më e madhe, sepse çelësat tuaj nuk do të kenë aq ekspozim në zinxhir. “Mund të fshehësh se kush je pak më mirë, gjë që është mirë”, tha inxhinieri i minierave të bitcoin Brandon Arvanaghi, i cili tani drejton Meow, një kompani që mundëson pjesëmarrjen e thesarit të korporatës në tregjet e kriptove.

Kontratat e zgjuara

Këto nënshkrime të grumbulluara janë gjithashtu një ndryshim i lojës për kontratat inteligjente, të cilat janë marrëveshje vetë-ekzekutuese që jetojnë në blockchain. Kontratat inteligjente mund të përdoren për çdo lloj transaksioni, nga pagesa e qirasë çdo muaj deri te regjistrimi i automjetit tuaj.

Taproot i bën kontratat inteligjente më të lira dhe më të vogla, për sa i përket hapësirës që zënë në blockchain. Killeen thotë se ky funksionalitet dhe efikasitet i përmirësuar paraqet “potencial të madh”.

Aktualisht, kontratat inteligjente mund të krijohen si në shtresën kryesore të protokollit të bitcoin, ashtu edhe në Rrjetin Lightning, një platformë pagesash e ndërtuar mbi bitcoin, e cila mundëson transaksione të menjëhershme. Kontratat inteligjente të ekzekutuara në Rrjetin Lightning zakonisht çojnë në transaksione më të shpejta dhe më pak të kushtueshme.

“Transaksionet e rrufesë mund të jenë fraksione të një qindarke…ndërsa një transaksion me bitcoin në shtresën kryesore të protokollit mund të jetë shumë më i shtrenjtë se kaq,” shpjegoi Killeen.

Zhvilluesit tashmë kishin filluar të ndërtonin Lightning në pritje të përmirësimit, i cili do të lejojë kontrata shumë specifike.

Gjëja më e rëndësishme për Taproot janë…kontratat inteligjente,” tha Fred Thiel, CEO i specialistit të minierave të kriptomonedhave Marathon Digital Holdings. “Është tashmë shtytësi kryesor i inovacionit në rrjetin ethereum. Kontratat inteligjente në thelb ju japin mundësinë për të ndërtuar me të vërtetë aplikacione dhe biznese në blockchain.

Ndërsa më shumë programues ndërtojnë kontrata inteligjente në krye të blockchain-it të bitcoin, bitcoin mund të bëhet më shumë një lojtar në botën e DeFi, ose financave të decentralizuara, një term që përdoret për të përshkruar aplikacionet financiare të krijuara për të hequr dorë nga ndërmjetësi.

Sot, ethereum dominon si blockchain i zgjedhur për këto aplikacione, të referuara edhe si “dApps”.

Pse ndodhi pritja

Edhe pse komuniteti i bitcoin ra dakord të mbyllte përditësimin në qershor, vetë prezantimi nuk ndodhi deri në nëntor. Vonesa për dy muaj u krijua për të dhënë kohë të mjaftueshme për testimin dhe për të zvogëluar gjasat që diçka të shkojë keq gjatë përmirësimit.

Përmirësimet lejojnë mundësinë që një defekt të hyjë në sistem, i cili do të shkatërronte besimin në të gjithë sistemin e kriptomonedhës,” tha Jason Deane, një analist në Quantum Economics.

Deane thotë se kjo është arsyeja pse proceset e përmirësimit testohen, ritestohen dhe verifikohen me kaq kujdes për periudha shumë të gjata kohore.

Shumë përdorues në komunitet kujtojnë gjithashtu migrimin katastrofik të vitit 2013, kur një përmirësim i gabuar rezultoi në ndarjen e përkohshme të bitcoin në gjysmë.

Ju nuk dëshironi që klientët ose minatorët e ndryshëm në protokoll të jenë jashtë sinkronizimit. Kështu ndodhin gjëra katastrofike,” tha për CNBC Nic Carter, partner themelues në Castle Island Ventures. “Për shkak se ne nuk duam një përsëritje të vitit 2013, ne kemi këto periudha jashtëzakonisht të gjata.

Burimi: CNBC