SHBA është eksportuesi më i madh i misrit në botë – por për sa kohë?

SHBA, I njohur si eksportuesi më i madh i bimeve të misrit në botë, po përballet me sfida që mund të rrezikojnë pozitën e tyre. Rritja e kostove të makinerive, farave dhe tokave bujqësore, së bashku me uljen e sipërfaqes së mbjellë dhe një thatësi në prerjet perëndimore, kanë ndikuar në sasinë dhe çmimin e misrit amerikan.

Kina, importuesi më i madh i misrit, ka anuluar porositë nga SHBA-ja në favor të alternativave më të lira në vende të tjera, ndërsa Meksika po largohet nga misri i modifikuar gjenetikisht. Ndërkohë, Brazili po del si një lojtar dominues në eksportin e misrit, duke përfituar nga aftësia e tyre për të mbjellë dy kultura misri në vit dhe duke rritur prodhimin në mënyrë të konsiderueshme. Kina ka rritur porositë e saj për misrin brazilian, dhe dy vendet kanë nënshkruar marrëveshje për të lehtësuar më shumë tregtinë. SHBA-ja po kërkon të zhvillohet tregje të reja, siç është Indonezi për prodhimin e etanolit nga misri, për të zvogëluar ndikimin e humbjes së statusit të saj si superfuqi e misrit.

Rritja e kostove të prodhimit, inflacioni dhe rritja e çmimeve të tokës në shtetet prodhuese të misrit si Iowa dhe Illinois kanë prekur rentabilitetin e fermerëve amerikanë. Megjithatë, ekonomistët vërejnë se rëndësia e bujqësisë në ekonominë e përgjithshme të SHBA-së është zvogëluar me kalimin e kohës. Pavarësisht rritjes së Brazilit si eksportues i misrit, pritet që ndikimi i tij në jetën e përditshme të amerikanëve të jetë minimal.

Burimi: Businessmag.al