Shiba inu kalon dogecoin në top 10 kriptovalutat – ja çfarë e shtyn rritjen e tyre

Dy meme kriptomonedhash, të dyja të frymëzuara nga qentë shiba inu, janë tani në top 10 për nga vlera e tregut.

Që nga e hëna pasdite, dogecoin, i cili u lançua në vitin 2013 si një shaka, renditet në vendin e 10 me një vlerë tregu prej mbi 35 miliardë dollarë, sipas CoinGecko. Aktualisht tregtohet me rreth 27 cent. Një token i quajtur shiba inu, i cili u lançua në vitin 2020 për t’u tallur me dogecoin, renditet në vendin e nëntë me një vlerë tregu mbi 38 miliardë dollarë. Shiba inu arriti nivelin më të lartë të të gjitha kohërave prej 0.00008616 dollarë të enjten.

Që nga e mërkura, si dogecoin ashtu edhe shiba inu kanë shkëmbyer shpesh vende në renditje, duke konkurruar disi në një rivalitet. Në fakt, komuniteti shiba inu i referohet tokenit si “vrasësi i dogecoin”.

Por megjithëse mbështetësit e tyre mund të mos duan ta pranojnë këtë, dogecoin dhe shiba inu kanë një karakteristikë kryesore të përbashkët, Caitlin Cook, kreu i komunitetit në kompaninë e teknologjisë së menaxhimit të aseteve kripto, Onramp Invest, i thotë CNBC Make It.

Të dyja drejtohen kryesisht nga komunitetet pas tyre, thotë Cook. “Komuniteti dogecoin dhe komuniteti shiba inu janë të dy shumë, shumë të zëshëm dhe të përkushtuar,” shpjegon ajo.

Forca e komunitetit

Altcoins si shiba inu janë kryesisht të bazuara në komunitet, që do të thotë se suksesi i tyre varet kryesisht nga suksesi dhe rritja e komunitetit të tij, në vend të dobisë së tij,” i tha më parë CNBC Douglas Boneparth, planifikues financiar i certifikuar dhe president i Bone Fide Wealth. (Termi “altcoins” i referohet morisë së kriptomonedhave përveç bitcoin.)

Krijuesi i shiba inu madje e quan atë një “eksperiment në ndërtimin e komunitetit spontan të decentralizuar” në letrën e tij të bardhë.

Rritja si shiba inu ashtu edhe dogecoin mund t’i atribuohet kryesisht mbështetësve që i nxisin ato, thotë Cook.

Kjo përfshin mbështetës të famshëm si miliarderi Elon Musk, CEO i SpaceX dhe Tesla. Musk shpesh poston në Twitter për kriptovaluta të ndryshme, dhe duke e bërë këtë, me sa duket ka ndikuar në çmimet e tyre.

Faktori i rrezikut

Sidoqoftë, fakti që këto tokena janë kaq të ndjeshëm ndaj luhatjeve të çmimeve bazuar në atë se kush po flet për to është një pjesë e madhe e asaj që e bën investimin në to të rrezikshëm.

Si dogecoin ashtu edhe shiba inu janë “baste spekulative”, thotë Cook. “Ato nuk janë investime afatgjata për shumicën e njerëzve dhe shumica e njerëzve ndoshta nuk do të kishin një tezë afatgjatë përse do t’i mbanin ato për një periudhë të gjatë.”

Kjo për shkak se ato konsiderohen të jenë baste mbi një komunitet dhe jo një teknologji, thotë ajo. “Nuk ka një produkt të qëndrueshëm.”

Ekspertët paralajmërojnë se çdo investim në kriptomonedhë mund të rezultojë në humbjen e të gjithë investimit tuaj. Ata në përgjithësi rekomandojnë që të investoni vetëm atë që mund të përballoni të humbni, pavarësisht se cilën kriptomonedhë zgjidhni. Dhe altcoins mund të kërkojnë kujdes shtesë për shkak të dallimeve të tyre nga diçka si bitcoin, duke përfshirë strukturën, furnizimin dhe dobinë e tyre.

Bitcoin u lançua në vitin 2009 me qëllimin për të qenë një sistem financiar peer-to-peer. Blockchain-i i tij u krijua me kujdes me një ekosistem të mirëmenduar. Bitcoin gjithashtu ka një furnizim të kufizuar, gjë që lejon mungesën e integruar sipas dizajnit. Për shkak të kësaj, ai shihet si një depo me vlerë nga mbajtësit e tij, të cilët gjithashtu shpresojnë se do të bëhet një monedhë digjitale e spikatur e decentralizuar.

Shumica e altcoins nuk kanë këto karakteristika. Megjithëse komunitetet e tyre janë një forcë, është diçka nga e cila ata varen shumë, pasi shumë prej të cilëve u mungon zhvillimi teknologjik dhe nuk kanë një kufi furnizimi.

Për shkak të paqëndrueshmërisë dhe rrezikut, “Unë gjithmonë them se kripto nuk është një investim i përshtatshëm për shumë njerëz,” thotë Cook.

Sigurisht, është e pamundur të dihet se si do të zhvillohen gjërat për dogecoin dhe shiba inu. “E ardhmja e secilit prej tyre varet nga adoptimi dhe përdorimi në shkallë të gjerë në sistemin tonë aktual financiar.”-thotë Boneparth.

Burimi: CNBC