Shkencëtarët po përshtasin mëlçinë e derrit për t’u transplantuar në trupin e njeriut

Shkencëtarët në një laborator amerikan janë duke punuar shumë në një mision ambicioz dhe sigurisht të pazakontë: modifikimin e mëlçisë së derrit me shpresën që një ditë t’i transplantojnë ato në trupat e njeriut.

Miromatrix, një kompani me bazë në Minesota, planifikon të fillojë testimin e mëlçive të saj të bioinxhinieruara te pacientët në vitin 2023.

Për një person mesatar, kjo mund të tingëllojë si fantashkencë, por mund t’ju them se edhe për kirurgun mesatar të transplantit, ose ndoshta kirurgun jo shumë mesatar të transplantit, tingëllon pak si fantashkencë,” thotë Dr Sander. Florman, një shef transplanti në Spitalin Mount Sinai të Nju Jorkut.

“Por kjo është një kohë e pabesueshme, është një epokë e re”.

Mali Sinai është një nga disa spitale që planifikojnë të marrin pjesë në provat e para të mëlçive të modifikuara.

Në pritje të miratimit nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave, eksperimentet e para do të jenë jashtë trupit të pacientit. Studiuesit do të vendosnin një mëlçi të shndërruar në njeriun pranë një shtrati spitalor për të filtruar përkohësisht gjakun e dikujt, mëlçia e të cilit papritmas dështoi.

Bërja e mëlçisë së derrit ‘si njeriu’

Bërja e mëlçisë së derrit në përputhje me trupat e njeriut përfshin krijimin e një lloj skele të mëlçisë duke përdorur organin e kafshës.

Së pari, shkencëtarët shpërndajnë qelizat e derrit në mëlçitë që e bënë organin të funksionojë, duke lënë skela fantazmë gjysmë të tejdukshme që notojnë në kavanoza të mëdhenj.

Për të përfunduar transformimin, ata më pas mbushin ato predha me qeliza njerëzore nga mëlçitë e dhuruara që nuk mund të transplantoheshin.

Këto qeliza të gjalla lëvizin në qoshet dhe të çarat e skelave për të rifilluar funksionet e organit.

Për shkak se ne heqim të gjitha qelizat nga ai organ i derrit, trupat tanë nuk e shohin atë si një organ derri,” shpjegon Jeff Ross, CEO i Miromatrix, i cili drejton laboratorin.

Dr Amit Tevar, një kirurg transplanti në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Pittsburgh, i cili nuk është i përfshirë me Miromatrix, paralajmëron se testimi i planifikuar jashtë trupit do të ishte vetëm një hap i parë i hershëm.

Por nëse kjo qasje e re funksionon, “kjo është diçka që në afat të gjatë mund të kontribuojë shumë në zhvillimin e organeve që mund t’i përdorim te njerëzit“.

Prova me ndihmën e mëlçisë do të ishte çelësi për të tentuar përfundimisht një transplant organi të bioinxhinieruar – me gjasë një veshkë, sepse një pacient mund të mbijetojë ende me dializë nëse operacioni dështon.

Duke iu kthyer kafshëve për organe

Aktualisht, ka më shumë se 105,000 njerëz në listën e pritjes në SHBA për transplantim organesh.

“Numri i organeve që kemi në dispozicion nuk do të jetë kurrë në gjendje të plotësojë kërkesën,” tha Tevar. “Ky është zhgënjimi ynë”.

Kjo është arsyeja pse shkencëtarët i kanë parë kafshët si një burim tjetër organesh.

Një burrë nga Maryland jetoi dy muaj pasi mori transplantin e parë të zemrës në botë nga një derr i modifikuar gjenetikisht janarin e kaluar.

FDA tani po shqyrton nëse do të lejojë eksperimente shtesë të “ksenotransplantimit” duke përdorur veshkat ose zemrat nga derrat e modifikuar me gjen.

Organet bioinxhinierike janë të ndryshme, megjithatë, pasi nuk kërkon ngatërresë me derrat – vetëm organet e tyre të mbetura nga thertoret.

Burimi: Euronews