Shkencëtarët tani mund të shndërrojnë shishet plastike në aromë vanilje

Shkencëtarët kanë zbuluar një mënyrë për të shndërruar shishet plastike të përdorura në aromatizues vanilje duke përdorur një bakterie të krijuar nga gjenetika.

Kjo shënon herën e parë që një kimikat fitimprurës është “upcycled” nga mbeturinat plastike pas konsumit dhe mund të jetë një mënyrë e vlefshme për të luftuar krizën globale të mbetjeve plastike, thonë studiuesit.

Ndërsa plastikat aktualisht humbin rreth 95 përqind të vlerës së tyre si material pas një përdorimi të vetëm, të qenit në gjendje të krijoni materiale më të vlefshme nga mbeturinat mund të ndihmojë në trajtimin e ndotjes plastike dhe lëvizjen drejt një ekonomie më rrethore.

Studiuesit nga Universiteti i Edinburgut përdorën një mikroorganizëm të inxhinieruar, Escherichia coli, për të ndihmuar plastikën e biodegradimit të polimerit, polietilen tereftalat (PET) në vanilinë, e cila përdoret gjerësisht në industri të shumta.

Ajo gjendet në ushqim dhe kozmetikë, si dhe në formulimin e herbicideve, agjentëve antifoaming dhe produkteve pastruese.

Vanilina normalisht vjen nga ekstrakti i fasuleve të vaniljes dhe është përgjegjës për shijen karakteristike dhe erën e vaniljes. Ësshtë një substancë e shtrenjtë dhe kërkesa për të po rritet me shpejtësi, me një madhësi tregu që parashikohet të jetë me vlerë 724.5 US $ (14 514) milion deri në 2025.

Vanilina gjithashtu mund të bëhet sintetikisht, me 85 përqind të prodhimit botëror të vanilinës të sintetizuar në një proces me dy hapa nga petrokimikat.

Enzimat mutante janë zhvilluar tashmë për të zbërthyer shishet plastike në njësi themelore, të cilat më pas u përdorën nga shkencëtarët për t’u shndërruar në vanilinë.

Kërkimi, i botuar në revistën Green Chemistry, zbuloi se procesi i shndërrimit të plastikës në vanilinë prodhoi një reagim të butë dhe nuk gjeneroi asnjë mbetje të rrezikshme.

Joanna Sadler, e cila kreu kërkimin, tha: “Ky është shembulli i parë i përdorimit të një sistemi biologjik për hedhjen e mbetjeve plastike në një kimikat të vlefshëm industrial dhe ka pasoja shumë emocionuese për ekonominë rrethore.

Stephen Wallace, i cili gjithashtu kreu punën, shtoi: “Puna jonë sfidon perceptimin që plastika është një mbetje problematike dhe në vend të kësaj demonstron përdorimin e saj si një burim i ri karboni nga i cili mund të merren produkte me vlerë të lartë.

Kriza plastike e botës ka rezultuar në ndikime serioze ekonomike dhe mjedisore, me rreth 50 milion tonë mbetje plastike PET që prodhohen çdo vit.

Burimi: The Independent