Shmangni këto 5 fraza kur kërkoni një rritje page – çfarë të thoni në vend të tyre

Fillimi i një bisede për pagën tuaj është shpesh një proces i pakëndshëm. Frika nga refuzimi dhe zhgënjimi mund ta bëjë të lehtë përdorimin e gjuhës që mund të dëmtojë shanset tuaja për të marrë atë që dëshironi.

Të gjitha negociatat e suksesshme fillojnë me njohjen e fjalëve që përdorni.

Kur bëhet fjalë për negociatat e kompensimit, këtu janë pesë frazat që i kthejnë njerëzit më shumë prapa:

  1. “Më shumë para”

Çfarë duhet thënë në vend të kësaj: Një gamë e saktë pagash.

Shumë shpesh, negociatorët ngrijnë kur emërtojnë kërkesën e tyre. Ata i shmangen specifikave dhe bëjnë deklarata të hapura si “Unë dua më shumë para”.

Por mënyra më e mirë për të marrë atë që dëshironi është të thoni atë që dëshironi. Njerëzit hezitojnë sepse janë të shqetësuar se ose do të synojnë shumë lart ose do ta nënvlerësojnë veten duke synuar shumë poshtë.

Asnjë negociator i madh nuk hyn i papërgatitur. Bëni disa gërmime në ekipin tuaj dhe në tregun tuaj për të zbuluar se çfarë po bëjnë njerëzit e kalibrit tuaj. Përdorni ato të dhëna për të përcaktuar shumën më të ulët që do të pranoni dhe shpreheni qartë në gamën tuaj.

  1. ‘Mendoj se e meritoj këtë sepse…’

Çfarë të thoni në vend të kësaj: “Unë e meritoj këtë sepse…”

Negociatorët e mëdhenj nuk mendojnë, ata e dinë. Ata janë të sigurt se sa vlerë i sjellin organizatës dhe nuk kanë frikë ta artikulojnë atë.

Nëse keni marrë lëvdata nga bashkëpunëtorët, menaxherët ose mbikëqyrësit e tjerë, përmendini ato emaile ose shënime të rishikimit të performancës në bisedën e negociatave. Shtimi i opinioneve objektive nga jashtë do ta bëjë rastin tuaj edhe më bindës.

Dhe kudo që është e mundur, matni sasinë. Flisni për kontributet tuaja në terma specifikë si rritja e të ardhurave ose projektet e suksesshme ku keni punuar.

  1. “Unë po shpresoja për…”

Çfarë të thoni në vend të kësaj: “Bazuar në atë se si vlerësohet përvoja ime në treg dhe në këtë organizatë, unë do të prisja…”

Përdorimi i fjalëve aspirative si “shpresa” bën të duket sikur nuk e kishit pritur kurrë të merrnit pagën që po kërkoni. Nëse jeni përgatitur siç duhet, e dini se numri juaj është i arsyeshëm, ndaj veproni ashtu.

Përdorni kërkimin që keni bërë dhe vlerën që keni provuar për të përcaktuar kërkesën tuaj. Kur e cilësoni pritshmërinë tuaj si një fakt objektiv, ajo do të duket më racionale dhe më e vështirë për t’u refuzuar.

  1. ‘Do të më duhet të shkoj te konkurrentët …’

Çfarë të thoni në vend të kësaj: “Kam marrë oferta të tjera, por jam më i interesuar ta bëj këtë pozicion të qëndrueshëm.”

Kërcënimi për të ikur është një lojë e rrezikshme. Shefi juaj mund t’ju kërkojë të paketoni gjërat tuaja dhe të largoheni.

Ofertat e jashtme të punës mund të përdoren si levë, por ato duhet të menaxhohen me kujdes. Në vend të kësaj, përmendni se keni marrë telefonata nga konkurrentët, por jeni më të interesuar që pozicioni juaj aktual të funksionojë.

Kjo është një mënyrë më efektive dhe bashkëpunuese për të përdorur levën tuaj; e mban situatën pozitive, ndërkohë që shton nëntekst se ata do të duhet të jenë konkurrues në mënyrë që t’ju mbajnë.

  1. ‘Faleminderit, gjithsesi…’

Çfarë të thoni në vend të kësaj: “Kur mund ta rifillojmë këtë bisedë?”

Jo çdo negociatë do të zgjidhet shpejt. Herë pas here, ju do të merrni një jo. Por ky nuk është fundi i negociatave – është vetëm fillimi.

Nëse jeni të interesuar të qëndroni në kompani, mund të duhet pak më shumë për të marrë atë që dëshironi. Gjëja kryesore është të bëni pyetje: Nëse ata thonë “Jo tani”, pyesni “Kur?” Nëse ata thonë “Ke nevojë për më shumë përvojë”, pyesni “Si ju duket ju ajo përvojë?”

Bini dakord për momente të veçanta, në mënyrë që të mos merrni me mend se kur do ta rifilloni përsëri bisedën. Nëse shefi juaj po i shmang përgjigjet, mund të mendoni të kërkoni një punë të re ku do të vlerësoheni.

Mbi të gjitha, mbani mend se po e bëni këtë bisedë sepse organizata juaj ka nevojë për ju. Armatosja me atë besim mund të bëjë ndryshimin.

Burimi: CNBC