Shmangni këto 7 gabime për të folur “pak dhe saktë”, thotë eksperti i të folurit në publik

Shkruar nga John Bowe, një trajner i të folurit, gazetar fitues i çmimeve dhe autor i “Kam diçka për të thënë: zotërimi i artit të të folurit publik në një epokë të shkëputjes”. Ai ka kontribuar në The New Yorker, The New York Times Magazine, GQ, McSweeney’s, This American Life dhe shumë të tjerë.

Do ktheheni së shpejti në zyrë? Si një trajner i të folurit, një burim i zakonshëm ankthi që kam dëgjuar nga njerëzit është ndërveprimi shoqëror që ata do të kenë edhe një herë me kolegët.

Por, si çdo formë tjetër e të folurit në publik – po, ngacmimet në ashensor llogariten – aftësitë e të folurit pak nuk kanë të bëjnë me personalitetin tuaj, gjithçka ka të bëjë me mësimin e ndjeshmërisë me auditorin tuaj.

Nëse dëshironi që nivelet tuaja të aftësive dhe rehatisë të rriten, shmangni këto shtatë kurthe biseduese:

  1. Supozimin se askush nuk dëshiron të flasë me ju

Nëse jeni të turpshëm, e kuptoj. Por ju nuk jeni të vetmit. Nëse jeni të shqetësuar për dukjen të sigurt ose “natyrale”, ju e humbni pikën: Ndaloni së menduari për veten.

Në vend të kësaj, mendoni të afroheni me ta.Pas kaq muajsh izolimi shoqëror për shkak të pandemisë, shanset janë të mëdha që personi pranë jush është po aq i etur për të krijuar një lidhje.

  1. Ndërprerjen ose ndërhyrjen në një bisedë ekzistuese

Koha është gjithçka. Nëse shihni dy ose më shumë njerëz të angazhuar fuqishëm në bisedë, ata me siguri nuk janë gati që ju të hyni në bisedë.

Së pari, prisni një qetësim. Pastaj sapo të keni vëmendjen e dikujt dhe, në mënyrë ideale, të merrni një përparim jo-verbal, ky është shansi juaj.

Mbani parasysh edhe distancën; mos qëndroni shumë afër ose shumë larg. Ju dëshironi të dëgjoheni. Ju nuk doni të bërtisni ose të dukeni si mërzitës.

  1. Filloni të flisni pa pasur diçka për të thënë

Nëse dikush duket i humbur në mendime, lëvizja në hapësirën e tij personale dhe murmuritja “hej” nuk është një akullthyese.

Provoni të kërkoni leje (p.sh., “Përshëndetje. A është mirë nëse flas me ty?” Ose “Më falni, a keni problem nëse ju pyes diçka?”) Dhe sigurohuni që keni një pyetje ose koment të formuar plotësisht (p.sh. , “A po kaloni mirë?” Ose “Si ju duket të jeni përsëri në zyrë?”).

Ka të bëjë me krijimin e një mundësie të rehatshme që personi tjetër të përgjigjet.

  1. Përfshini tema të diskutueshme

Nëse po flisni me dikë të ri, në përgjithësi është më mirë të mos flisni për tema të rënda, jashtëzbatuese ose polarizuese, si aborti ose politika.

Nëse tërhiqeni drejt atyre temave më vonë, shkëlqyeshëm. Por, për fillim, synoni diçka të thjeshtë dhe të afërt që ju dhe personi tjetër mund ta vëzhgoni së bashku. Ndoshta është muzika që ju të dy po dëgjoni ose ushqimi që po shijoni të dy.

  1. Të qenurit të vështirë për t’u ndjekur

Pasi të keni krijuar një lidhje me njëri-tjetrin, vazhdoni atë lidhje duke e bërë veten të lehtë për t’u kuptuar.

Nëse flisni gjuhë të ndryshme, për shembull, ngadalësoni fjalimin tuaj dhe shqiptoni qartë. Nëse keni tendencë të flisni në zhargon, mos përdorni fjalë që mund të mos i dinë. Nëse ata ju pyesin se çfarë bëni për punë, përgjigjuni në një mënyrë që nuk merr pesë minuta.

  1. Të folurin shumë për veten – ose për personin tjetër

Shpesh thuhet se njerëzve u pëlqen të flasin për veten e tyre dhe se bërja e pyetjeve është përbërësi sekret i bisedave të mira. Por kjo nuk është e vërtetë për të gjithë.

Askujt nuk i pëlqen të ndihet i marrë në pyetje, kështu që nëse ndjeni se pyetjet nuk janë të mirëseardhura, tërhiqeni. Në vend të kësaj, tregoni një histori, ofroni një opinion ose përndryshe lirojini ata nga barra e performancës.

Nëse nuk mund të kuptoni se ku qëndrojnë interesat e tyre, provoni të pyesni për temat që ju interesojnë (p.sh., “Hej, mendoni se kjo këmishë duket qesharake?” Ose “A keni qenë në ndonjë restorant të mirë të ri në këtë zonë kohët e fundit ?).

  1. Humbjen e kohës së dikujt

Nëse po flisni me dikë, flisni me të. Mos shikoni në dysheme ose mos shikoni mbi supe një person tjetër. Lëreni telefonin larg. Jini të pranishëm dhe kushtojini vëmendjen tuaj të plotë.

Është e lehtë të hedhësh poshtë fjalimet e vogla si një bukuri shoqërore e pasinqertë, e padëshiruar dhe e parëndësishme. Por çdo marrëdhënie që vlerësoni filloi diku – me një bisedë fillestare. Ishte e thellë? A keni kuruar kancerin? Jo. Por ju krijuat një lidhje të mirëfilltë.

Burimi: CNBC