Si duhet të ndryshojë miqësia me kalimin e kohës

Ndërsa nevoja për mbështetje sociale e bën të njohur praninë e saj që në fillimet e hershme, vlera e miqësisë dhe sjelljet tona miqësore ndryshojnë gjatë rrjedhës së jetës së grave. Identitetet sociale gjithashtu mund të ndryshojnë në mënyrë dramatike gjatë gjithë jetëgjatësisë në varësi të rrugëve tona unike të maturimit. Ndërsa në të vërtetë nuk ka asnjë mënyrë të vetme të drejtë për të “bërë miqësi”, ka disa ngjashmëri të sjelljes relacionale midis grupmoshave, megjithëse ekzistojnë variacione individuale.

Miqësi që ju përcaktojnë: Rritja në moshën madhore

Kjo periudhë e jetës është ndoshta më intensivisht e orientuar drejt miqësisë në jetën e një gruaje dhe marrëdhëniet e zhvilluara gjatë kësaj periudhe janë thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm shoqëror. Jo vetëm që të qenit pjesë e një grupi miqësie ofron mbështetje sociale dhe përkatësi, por gjithashtu ofron “pasqyrën” e nevojshme për të parë më qartë identitetin e dikujt. Këto miqësi luajnë një rol integral në formësimin e identitetit individual të një gruaje të re. Grupet e bashkëmoshatarëve ofrojnë pikat e referencës me të cilat ne vendosim në mënyrë paradoksale individualitetin tonë duke mishëruar me besnikëri normat e miqve, për të mirë apo për të keq. Miqësitë e forta ofrojnë mbështetje sociale, pranim dhe përkatësi; Në mënyrë ideale, miqtë janë në gjendje të na ndihmojnë në tokë gjatë kësaj periudhe të trazuar të zhvillimit. Gjatë këtyre viteve, miqtë tanë me të vërtetë përcaktojnë se kush jemi – ose të paktën kush mendojmë se duam të jemi në këtë moment të jetës sonë.

Miqësi që ju bëjnë: Familja/Vitet e karrierës

Gjatë fazës tjetër të jetës, gratë marrin përsipër përgjegjësi gjithnjë e më të rëndësishme në fusha të shumta, duke përfshirë rolet e marrëdhënieve, komunitetit dhe ato profesionale. Këto vite mund të mbushen me mundësi për t’u ngjitur në shkallë, në të gjithë vendin dhe në organizata të reja. Të qenit në gjendje të krijoni lidhje me njerëzit në vendet ku jeni nisur, sapo të mbërrini dhe ku dëshironi të shkoni më pas, shpesh janë aftësi më të çmuara sesa të varurit në marrëdhënie që i keni tejkaluar.

Ekziston një thënie, “nëse dëshiron të shkosh shpejt, shko vetëm; nëse doni të shkoni larg, shkoni së bashku.” Hulumtimet kanë treguar se gratë që zhvillojnë miqësi të forta dhe lidhje shoqërore kanë më shumë gjasa të kenë sukses në karrierën e tyre (Yang et al., 2019). Të jesh i lidhur me “personin e duhur” nuk është aq e rëndësishme sa të jesh i lidhur me njerëzit që janë “të duhurit” për ty. Kur po përpiqeni të rrjetëzoni rrugën tuaj drejt majës, rrallëherë gjeni kohë për të krijuar marrëdhënie autentike me njerëzit që shpresoni se do t’ju ndihmojnë të ngjitni shkallët. Sidoqoftë, miqtë besnikë janë ato që na duhen.

Miqtë na lejojnë të jemi të pambrojtur me njëri-tjetrin. Ata nuk kënaqen kur dështoni ose përpiqen t’ju bëjnë të ndiheni më keq. Ata ju japin të vërtetën e sinqertë kur e kërkoni dhe e bëjnë me butësi kur nevojiten doreza për fëmijë. Miqësitë e forta janë thelbësore gjatë gjithë jetës, por miqësitë e forta që kemi gjatë këtyre viteve mund të bëjnë ose të prishin aftësinë tonë për të menaxhuar të gjitha përgjegjësitë që mund të mbajmë – nga karriera në komunitet, në marrëdhëniet në rolet familjare te prindër.

Miqësi që ju mbështesin: Vitet e moshës së mesme

Gjatë viteve të mesme, ne jemi gati të eksplorojmë dhe integrojmë aspekte të psikikës sonë që ishin errësuar nga vetëdija gjatë viteve tona të mëparshme. Ne gjithashtu bëjmë një sasi të mjaftueshme vetë-reflektimi dhe vlerësimi. Shumë gra janë në gjendje të rimarrin më shumë kohë personale. Investimet e dikurshme të rënda në ngritjen e një familjeje ose forcimin e një karriere janë në rënie dhe gratë janë në gjendje të ndryshojnë prioritetet e tyre për t’iu përshtatur nevojave të tyre në ndryshim. Ndërsa rrethanat e jashtme ndryshojnë, zhvillimi i brendshëm tipik i kësaj periudhe do të jetë i vazhdueshëm.

Me këtë ndryshim, shpesh ndodhin tranzicione të rëndësishme në marrëdhëniet shoqërore. Miqësitë e mëparshme të ndërtuara mbi nevojat e asistencës instrumentale, si p.sh. shoqërimi me makinë ose grupet e prindërve të grupeve/atletikëve, mund të kenë përfunduar rrugën e tyre. Marrja e argëtimeve të reja, heqja dorë nga përgjegjësitë e vjetra dhe të kesh më shumë liri për të kaluar kohën siç e shohin të arsyeshme, ofrojnë mundësi për të modifikuar marrëdhëniet shoqërore. Miqësitë ekzistuese mund të thellohen gjatë kësaj kohe, pasi autenticiteti është më i lehtë për t’u ofruar dhe vetë-gjyqësia shpesh zvogëlohet me kalimin e moshës. Toleranca për të metat e dikujt rritet, ashtu si edhe për papërsosmëritë e miqve, nëse papërsosmëria është e parëndësishme për marrëdhënien.

Llojet e individëve që ndihemi rehat t’i “lejojmë” në jetën tonë ndryshojnë me pjekurinë. Disa mund të hapin krahët gjerësisht, duke kërkuar mënyra për t’iu rikthyer komuniteteve, të tjerë mund të tërheqin pamjet e tyre të miqve pak më të ngushtë, pasi prioritetet personale tani mund të lënë në hije kërkesat e të tjerëve për herë të parë në dekada. Peizazhet e miqve të kultivuara gjatë të tretës së mesme të jetës mund të ndikojnë shumë në mirëqenien që përjetojmë ndërsa hyjmë në fazën përfundimtare të jetës sonë; këto miqësi janë ato që mund të na mbështesin të ecim përpara.

Miqësi që ju përqafojnë ashtu siç jeni: Mosha e rritur

Hyrja në të tretën e fundit të jetës mund të përfshijë trazira në të gjithë botën – sociale, profesionale, gjeografike, personale dhe madje edhe familjare. Shpesh ka humbje të shumta në këto vite, kështu që nuk është çudi që të kesh një rrjet mbështetës social është thelbësore për mirëqenien emocionale dhe fizike në moshën madhore.

Ne kalojmë tranzicionin më të madh gjatë të tretës së fundit të jetës dhe kemi nevojë për miq që na duan pavarësisht se si “shfaqemi”. Për fat të mirë, me rrethet e miqësisë, madhësia nuk ka rëndësi. Nëse një grua ka vetëm një mik të mirë apo qindra, marrëdhëniet pozitive do të ndikojnë pozitivisht në shëndetin dhe mirëqenien. Dhe nëse një nga ato shoqe konsiderohet një mike e ngushtë, një grua gëzon një mbrojtje natyrale të shtuar kundër depresionit emocional dhe mirëqenies së komprometuar. Pavarësisht nëse përballet me ngjarje me stres të lartë ose me stres të ulët, miqtë e mirë do të jenë aty për të na mbështetur dhe për të na ndihmuar të përballojmë uljet dhe ngritjet e jetës.

Burimi: Psychology Today