Si e ka nxjerrë në pah konflikti Rusi-Ukrainë ndikimin e kriptomonedhave

Vetëm disa ditë para pushtimit rus të Ukrainës, mijëra njerëz në Kanada iu bashkuan një lëvizjeje protestuese të kamionistëve të quajtur “kolona e lirisë” për të kundërshtuar masat shëndetësore të qeverisë.

Për të mbështetur lëvizjen e protestës, organizatorët nisën një fushatë për mbledhjen e fondeve në platformën GoFundMe. Megjithatë, platforma e financimit social sekuestroi rreth 10 milionë dollarë donacione që u mblodhën, duke pretenduar se lëvizja dështoi të ndalonte nxitjen e dhunës dhe ngacmimit dhe t’u përmbahej sanksioneve që autoritetet kanadeze kishin vendosur.

Organizatorët u përgjigjën shpejt duke iu drejtuar botës së kriptomonedhës për të shmangur konfiskimet dhe për të vazhduar financimin e lëvizjes së tyre. Ata mblodhën gati 1 milion dollarë brenda pak ditësh.

Kjo histori kanadeze është një shembull i përsosur se si kriptomonedha mund të luajë një rol të dyfishtë të mbështetjes sociale, por gjithashtu mund të përdoret për të shmangur sanksionet.

Në të njëjtën kohë, në Ukrainë, qeveria e Kievit ka treguar entuziazëm për përdorimin e kriptomonedhës, e cila i ka mundësuar vendit të marrë jashtëzakonisht shpejt mbështetje të konsiderueshme financiare për mbrojtjen e tij.

Puna jonë që shqyrton transformimin digjital të profesionit të kontabilitetit na ka bërë që të gërmojmë në botën e kriptomonedhës për të eksploruar se si funksionon dhe si rregullohet. Ndërsa konflikti i armatosur midis Ukrainës dhe Rusisë po vazhdon, interesi i vendeve për të rregulluar kriptomonedhën nuk ka qenë kurrë kaq urgjent.

Konflikti midis Ukrainës dhe Rusisë nuk është vetëm një luftë bombash dhe plumbash. Është gjithashtu një luftë digjitale e së cilës kriptomonedha është vetëm një nga shumë komponentët.

Ministria e Transformimit Digjital të Ukrainës po merr shumë presion për mënyrën e zgjuar që po mbështet rezistencën e vendit ndaj pushtimit rus. Kjo po bëhet përmes një përdorimi të sofistikuar të mediave sociale për të promovuar interesat e Ukrainës në mbarë botën në hackathon-e, ku hakerët shpërblehen me 100,000 dollarë amerikanë për sulmin me sukses të sistemeve ruse.

Fondet në dispozicion shpejt dhe lehtë

Pasi një zyrtar i qeverisë ukrainase postoi në Twitter se vendi tani do të pranonte ndihmën ndërkombëtare nëpërmjet kriptomonedhës, më shumë se 100 milionë dollarë thuhet se u mblodhën në këtë mënyrë. Fillimisht u krijuan dy fonde: një për qëllime humanitare dhe tjetri për qëllime ushtarake. Megjithatë, ndërsa dhuna u përshkallëzua, fondet u bashkuan dhe u drejtuan tërësisht drejt mbështetjes së ushtrisë ukrainase, ku u përdorën për të blerë parzmore, syze për shikimin natën, helmeta, ilaçe dhe ushqim për luftëtarët e vijës së parë.

Qeveria ka deklaruar se megjithëse shuma e marrë në kriptomonedhë është modeste në lidhje me totalin e fondeve të dhëna nga agjencitë ndërkombëtare, ajo mundi t’i merrte këto fonde shumë më shpejt për shkak të mungesës së ndërmjetësve.

Në të vërtetë, transfertat bankare mund të duhen disa ditë për të mbërritur në llogaritë e qeverisë ukrainase. Kriptomonedha u depozitua brenda pak minutash.

Kjo tregon dobinë e pamohueshme të kriptomonedhës – mënyra se si funksionon dhe rregullohet aktualisht – për të mbështetur, në veçanti, sistemet financiare dhe ekonomike të vendeve në vështirësi.

Përdorimi i kriptomonedhës për të shmangur sanksionet ndërkombëtare

Megjithatë, ndërsa lufta digjitale mund sjellë përfitime për disa njerëz në aspektin njerëzor dhe ushtarak, veçanërisht duke kapërcyer ngadalësinë e sistemeve financiare konvencionale, ajo mund të bëjë të mundur që të tjerët të anashkalojnë sanksionet ndërkombëtare që u janë vendosur. Në këtë drejtim, duhet theksuar se sipas disa burimeve, kriptomonedha po shërben gjithashtu si një strehë e sigurt për shumë qytetarë të zakonshëm rusë, të cilët po përpiqen të mbajnë kursimet e tyre brenda një sistemi bankar që ka kufizime dhe dobësi të shumta, pasi vlera e rublës bie.

Sanksionet ekonomike kundër Rusisë nuk janë të reja. Një numër janë vendosur që kur vendi aneksoi Krimenë në vitin 2014. Pushtimi aktual rus i Ukrainës ka rezultuar në sanksione të reja financiare dhe ekonomike që penalizojnë organizatat dhe individët rusë, përfshirë oligarkët. Si rezultat, vlera e rublës ruse po bie deri në pikën ku disa filiale ruse të bankave evropiane thuhet se janë në prag të falimentimit.

Megjithatë, këtu përsëri, procedimi përmes botës së kriptomonedhave të rregulluara lehtë mund të ndihmojë organizatat, qeveritë dhe oligarkët rusë të shmangin sanksionet dhe të vazhdojnë aktivitetet e tyre financiare. Që nga fillimi i luftës, konvertimi i rublave ruse në kriptomonedhë ka shpërthyer fjalë për fjalë.

Kriptovaluta lë gjurmë

Por a është vërtet një mënyrë efektive dhe përfundimtare për t’iu shmangur sanksioneve? Ndoshta jo, sidomos kur bëhet fjalë për shumat shumë të mëdha të mbajtura nga oligarkët rusë dhe organizatat e mëdha. Ka shumë pak gjasa që këto shuma të mund të absorbohen tërësisht nga llojet e ndryshme të kriptomonedhave në qarkullim për momentin.

Për më tepër, dobia e kriptomonedhës për këto lloj transaksionesh është e përkohshme. Shumat e përdorura për të marrë kriptomonedhën në të vërtetë bëhen të gjurmueshme – dhe kështu, subjekt i sanksioneve – sapo futen në llogaritë bankare tradicionale. Kriptomonedha po bëhet gjithashtu gjithnjë e më pak e pagjurmueshme falë ekspertizës në rritje të zbatimit të ligjit.

Lufta do të përshpejtojë rregullimin

Nga ky këndvështrim, lufta aktuale digjitale midis Ukrainës dhe Rusisë ka të ngjarë të shërbejë si një katalizator për të përshpejtuar marrjen rregullatore të botës anarkike të kriptomonedhave. Më pas do të jetë në dorën e secilit vend të gjejë mekanizma që do t’i lejojnë ata të rregullojnë monedhat virtuale – me shpresën se i gjithë procesi do të fitojë një kohezion të caktuar, ndërkombëtarisht.

Në këtë kuptim, duket se është thelbësore që ligjvënësit në vende të ndryshme të konsiderojnë krijimin e një kuadri të balancuar. Qëllimi duhet të jetë minimizimi i mundësive të përdorimit të universit të kriptomonedhës si një mjet i paligjshëm evazioni pa hequr efikasitetin që ofron kriptomonedha – veçanërisht shpejtësinë që ofron për përpunimin e transaksioneve. Arritja e këtij ekuilibri nuk do të jetë e lehtë.

Burimi: The Next Web