Si të bëheni një inxhinier sipërmarrës dhe të krijoni rrugën tuaj të karrierës

Puna me kolegë në karriera të reja hibride, duke kombinuar aftësitë thelbësore të biznesit dhe ato teknologjike për të paraqitur një fushë të larmishme mundësish, tregon një karrierë të tillë në rritje siç është ajo e inxhinierit sipërmarrës.

Për të qenë një inxhinier i suksesshëm sipërmarrës, duhet të mbani dy kapele: njëra me një fokus të thellë teknik dhe tjetra e fokusuar në qëllimet e biznesit,” tha Loren Goodman, CTO dhe bashkëthemeluese e InRule Technology. “Kjo ju lejon të merrni vendime në kohë reale duke përdorur të kuptuarit tuaj për zvogëlimin e fitimeve në të dy frontet. Pse, çfarë dhe si ndahen tradicionalisht; dhe ndryshimet e vogla në çdo pjesë mund të kenë efekte të ekzagjeruara tek të tjerët. Ju sillni këtë duke menduar së bashku – për shembull, duke ditur që një veçori mund të bëhet në një pjesë të vogël të kohës nëse një pjesë e vogël hiqet nga qëllimi dhe gjithashtu duke ditur se ajo pjesë nuk është thelbësore për nevojën e biznesit.

Goodman theksoi se inxhinierët sipërmarrës duhet të jenë kuriozë për pamjen më të madhe dhe të mos kenë frikë të marrin përsipër probleme sfiduese. Ata gjithashtu duhet të jenë të përqendruar te suksesi, me një pasion të pamëshirshëm për të arritur zgjidhjen më të mirë për problemet e vështira, pavarësisht sa joreale mund të duken gjërat. Më në fund, tha ai, një inxhinier sipërmarrës i suksesshëm duhet të jetë i copëzuar: “Ju do të duhet të jeni të rehatshëm duke punuar pa të gjitha burimet e nevojshme për një kohë të gjatë, ndërsa qëndroni ende të fokusuar në objektivat tuaja.”

Siç thotë bashkëthemeluesi i Commit Engineering Beier Cai, inxhinierët e suksesshëm sipërmarrës posedojnë aftësi krijuese për zgjidhjen e problemeve, mendimin e një inxhinieri dhe një grup mjetesh të përvojës bazuar në praktikat e shkathëta, multi-tasking dhe vetë-drejtimit.

Mark Kinsella, VP i inxhinierisë në Opendoor, theksoi se shikimi i vizionit afatgjatë të kompanisë, kuptimi i kompleksitetit të problemeve të biznesit dhe nevojave të klientëve dhe ndërtimi i zgjidhjeve për të rregulluar ato probleme janë qëllimet kryesore të inxhinierit sipërmarrës. Ai vuri në dukje Larry Page dhe Sergey Brin, bashkëthemeluesit e Google, për shembull.

Një gjë që kam parë në shumë startup-e me rritje të lartë është se shumë projekte po punohen në të njëjtën kohë me mungesë fokusi. Kjo mund të rezultojë që inxhinierët të punojnë në projekte individuale me shpresën e rritjes së xhiros. Por ajo që ndodh në të vërtetë është se inxhinierët janë duke ndërtuar projekte në kapanone, duke mos mësuar nga njëri-tjetri, dhe duke nxjerrë në mënyrë tipike kod me cilësi më të ulët, “tha Kinsella.

Kinsella theksoi nevojën që inxhinierët sipërmarrës të punojnë në mënyrë efektive në të gjithë ekipet dhe disiplinat, nga ekipet e produktit dhe dizajnit te operacionet dhe ekipet ekzekutive për të krijuar një konsensus dhe plan për të adresuar problemet që duhet të zgjidhen. Ai vuri re se inxhinierët sipërmarrës vërtetë të suksesshëm lulëzojnë në mjedise ku mund të mësojnë dhe të ndajnë përvojën e tyre me ekipet e tyre dhe komunitetin inxhinierik përreth tyre. “Ata kanë një mentalitet rritjeje; ata nuk bllokohen nga dështimet. Ata mësojnë nga dështimet dhe vazhdojnë gjithmonë të ecin përpara,” tha ai.

Ka një përfitim të caktuar si për biznesin ashtu edhe për inxhinierin. Inxhinierët sipërmarrës me të cilët kam punuar janë ndjerë të fuqizuar dhe krenohen me punën e tyre. Kjo nga ana tjetër favorizon klientin, tha Kinsella.

Në Opendoor, ne i strukturojmë qëllimisht ekipet tona që të funksionojnë si startup. Ekipet tona drejtohen sa më të pavarur që të jetë e mundur drejt matjeve tona të përcaktuara të biznesit. Dhe të gjithë janë përgjegjës për marrjen e vendimeve kritike për biznesin, që do të thotë se të gjithë mbahen përgjegjës,” tha ai.

Një nga tiparet kryesore që kemi parë te inxhinieri sipërmarrës është fleksibiliteti, një aftësi veçanërisht kritike për ata që janë të përfshirë me startup-e me rritje të lartë ku mund të ketë më pak strukturë dhe një ritëm më të shpejtë. “Inxhinierët sipërmarrës mësojnë se si të ndërrojnë ingranazhet për t’i dhënë përparësi asaj që është më e rëndësishmja – dhe ata dinë të ndihmojnë ekipet e tyre të përcaktojnë vendin ku duhet të kalojnë kohën e tyre gjithashtu. Nderimi i kësaj aftësie të ngjashme me kameleonin do të çojë një inxhinier shumë larg në karrierën e tyre,” Kinsella tha.

Burimi: Tech Republic