Si të filloni një rutinë të shëndetshme mëngjesi dhe t’i përmbaheni asaj

Mënyra se si filloni çdo mëngjes ka një ndikim të madh – pozitiv ose negativ – në pjesën tjetër të ditës suaj. Duke praktikuar një rutinë të shëndetshme mëngjesi, ju mund të rrisni produktivitetin tuaj, të ulni stresin, të rrisni lumturinë dhe më shumë.

Shumë njerëz zgjohen çdo ditë me një breshëri përgjegjësish që diktojnë rrjedhën e mëngjesit të tyre. Nëse keni fëmijë ose kafshë shtëpiake, duhet të kujdeseni për ta. Shumica e njerëzve kanë punët e mëngjesit, duhet të bëjnë mëngjes, të bëhen gati për punë, etj. E vërteta është se, ju do të jeni më të përgatitur për të trajtuar çdo gjë çdo mëngjes, nëse filloni me një rutinë të shëndetshme të kujdesit për veten.

Më poshtë, keni disa zakone të shëndetshme të mëngjesit, si dhe këshilla dhe truqe për krijimin e një rutine që qëndron – dhe çfarë të bëni kur ju lëkundeni. Ndërsa lexoni, mbani në mend qëllimet tuaja të jetesës dhe shëndetit, në mënyrë që të krijoni një rutinë mëngjesi që do të funksionojë më mirë për ju.

1. Vendosni alarmin tuaj që të funksionojë për ju – jo kundër jush

To give yourself enough time for self-care in the morning, set your alarm clock a bit earlier -- and go to bed earlier, too.
Për t’i dhënë vetes kohë të mjaftueshme për t’u kujdesur për veten në mëngjes, vendosni orën tuaj të alarmit pak më herët – dhe shkoni në shtrat për të fjetur edhe më herët.

Hapi i parë për të filluar ditën tuaj në rregull është rregullimi i orarit tuaj të gjumit për të siguruar që të keni kohë të mjaftueshme në mëngjes për veten dhe përgjegjësitë tuaja. Nëse fëmijët tuaj ngrihen në 6:30 të mëngjesit, kjo do të thotë të ngriheni para tyre. Ose, edhe nëse nuk keni fëmijë ose kafshë shtëpiake për t’u kujdesur, nëse zakonisht zgjoheni në 7 të mëngjesit për të dalë jashtë nga dera deri në orën 7:30, është koha që ju të filloni ditët tuaja më herët.

Thënë kështu, gjumi është i rëndësishëm. Kur rregulloni alarmin tuaj për t’u zgjuar më shpejt, gjithashtu duhet të rregulloni kohën tuaj të gjumit për t’u kthyer në shtat më herët. Nuk ka asgjë të shëndetshme në mungesën e gjumit, kështu që synoni të bëni të paktën shtatë orë gjumë.

Lexo: Sa orë gjumë ju duhet? Varet nga mosha juaj

2. Merrni frymë në ditën e re

Cila është gjëja e parë që bëni kur zgjoheni në mëngjes?

Fatkeqësisht, për shumë njerëz, përgjigjja është “përdor telefonin tim”. Nëse kështu jeni dhe ju, sa minuta shpenzoni çdo mëngjes duke lëvizur dhe duke lënë potencialisht stresin të krijohet për shkak të asaj që gjeni në lajmet, mediat sociale ose kontrollimin e mesazheve?

Po sikur të kishit vendosur një rregull që – para se të prekni telefonin – të merrnit gjashtë herë frymë thellë dhe gjatë për të përqendruar vëmendjen tuaj në fuqinë dhe bekimin e forcës suaj të jetës?

Për shkak se diafragma vepron dhe si një muskul postural i frymëmarrjes dhe si ai kryesor, frymëmarrja diafragmatike jo vetëm që ju ndihmon të përqendroheni pozitivisht në mendjen tuaj, por e mbush trupin tuaj për të mbështetur lëvizjen dhe qëndrimin e mirë.

3. Pini ujë para kafesë

Rehydrating with a glass of water first thing can boost your metabolism by up to 30%, research has shown.
Nëse rihidratimi me një gotë ujë është gjëja e parë që bëni në mëngjes, kjo mund të rrisë metabolizmin tuaj deri në 30%, ka treguar hulumtimi.

Për shkak se ne humbim ujë përmes frymëmarrjes dhe djersës ndërsa flemë, zakonisht zgjohemi të etur. Duke marrë parasysh që trupi i njeriut të rritur përbëhet nga deri në 60% ujë, hidratimi është thelbësor për një shëndet të mirë.

Pirja e ujit, gjëja e parë në mëngjes, jo vetëm që do t’ju ndihmojë të hidratoheni, por gjithashtu mund të fillojë metabolizmin tuaj, duke e rritur atë deri në 30%, sipas hulumtimit.

4. Lëvizni trupin tuaj në të gjitha drejtimet

Ekziston një arsye pse ne shtriqemi instinktivisht sapo zgjohemi. Trupat tanë dëshirojnë të lëvizin pasi janë ulur. Pse të mos e drejtoni atë instinkt për të qenë sa më produktiv të jetë e mundur?

Në vend që të bëni vetëm një shtriqje të shpejtë në shtrat dhe pastaj të vazhdoni ditën tuaj, duke favorizuar anën tuaj dominuese, vendoseni trupin tuaj në rregull dhe përgatiteni atë për aktivitetin e përditshëm duke e marrë atë përmes të gjitha rrafsheve të lëvizjes, duke përdorur në mënyrë të barabartë të dy anët e trupit tonë.

5. Kultivoni një qëndrim mirënjohjeje

Hulumtimet tregojnë se praktikimi i mirënjohjes mund të zvogëlojë dhimbjen, të rrisë ndjeshmërinë dhe të zvogëlojë agresionin – e cila është një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar ditën tuaj, veçanërisht nëse keni një udhëtim në trafik në mëngjes. Ju mund të praktikoni mirënjohjen në mëngjes duke u zgjuar çdo ditë për të parë lindjen e diellit, duke shkruar gjëra për të cilat jeni mirënjohës në një ditar, ose duke përfshirë një fokus mirënjohjeje në meditimin tuaj.

6. Rregulloni shtratin tuaj

Duke rregulluar shtratin tuaj çdo mëngjes, ju i demonstroni vetes se merrni përgjegjësi personale për detyrat tuaja dhe angazhoheni që ta mbani hapësirën tuaj personale të rehatshme dhe të rregullt. Ajo krijon një precedent që përforcon themelin e aftësisë suaj për të vazhduar.

7. Përsëriteni rutinën tuaj

Kjo është pjesa më e vështirë. Krijimi i një rutine nuk është e lehtë. Është e kuptueshme nëse filloni fuqishëm, por pastaj lëkundeni. Nëse flini një mëngjes ose harroni disa zakone të reja, mos u ndjeki keq apo ta “kritikoni” shumë veten… por gjithashtu mos u dorëzoni. Filloni përsëri të nesërmen në mëngjes dhe provoni disa nga sugjerimet e mëposhtme për t’ju ndihmuar të jeni në rrugën e duhur.

8. Bëjeni veten të arrijë suksesin

Për ta bërë më të lehtë për ju të arrini rutinën tuaj të shëndetshme të kujdesit për veten në mëngjes, ndërmerrni hapa një natë më parë për të zvogëluar ngarkesën tuaj dhe për t’i bërë gjërat më të përshtatshme për t’u bërë. Për shembull, vendosni rrobat tuaja gati për mëngjesin tjetër. Nëse keni fëmijë, bëjini dhe ato gati (ose lërini që ta bëjnë ata vetë). Një opsion tjetër është përgatitja e mëngjesit paraprakisht. Nëse hani drekë në punë ose keni nevojë të paketoni drekë për fëmijët, bëjeni atë edhe përpara.

Zgjimi herët mund të jetë një nga sfidat më të mëdha për t’u kapërcyer. Përdorni teknologjinë për të ndihmuar. Ndoshta keni nevojë për një ton alarmi më gradual për t’ju zgjuar. Ose mund të keni nevojë për një tingull më të fortë, më befasues. Provoni opsionet e ndryshme në telefonin tuaj. Kuptoni se çfarë funksionon për ju dhe bëjeni.

A jeni gati për të filluar një rutinë të re më të shëndetshme mëngjesi?

Nesër në mëngjes është mundësia juaj!

Jeta është e vrullshme për të gjithë ne, por gjithmonë mund të gjejmë kohë për gjërat që i konsiderojmë të denja. Shëndeti juaj i përgjithshëm dhe perspektiva juaj e përditshme ia vlen.

Burimi: CNN