Si të menaxhoni zemërimin që vjen nga stresi financiar

Një studim i ri në Journal of Family and Economic Issues e lidh borxhin me mirëqenien e ulët, stresin martesor, abuzimin me alkoolin dhe zemërimin. Zemërimi i menaxhuar keq mund të shkaktojë kërdi në marrëdhëniet në shtëpi dhe në punë.

Maria, po mbytet në borxhin e kartës së kreditit për shkak të një varësie nga pazari. Ajo zgjohet çdo mëngjes duke ndjerë peshën e borxhit. Jo vetëm që po shkakton grindje të brendshme, por po krijon konflikt në marrëdhëniet e saj. Ajo e gjen veten duke sulmuar partnerin, kolegët, miqtë, prindërit, madje edhe të huajt.

Për fat të keq, asnjë nga këta njerëz nuk e di pse ajo është kaq e zemëruar pasi ajo ka shumë turp për gjendjen e saj financiare dhe ua fsheh atë. Maria po përballet me shumë emocione brenda, por zemërimi është ajo që shohin njerëzit përreth saj.

Eksperti i menaxhimit të zemërimit, Aaron Karmin, tregon si mund të ndihmohen njerëzit që kanë sfida të cilat u sjellin zemërimin dhe emocionet negative rreth parave, duke iu përgjigjur pyetjeve:

Pse paratë janë një temë kaq e nxehtë?

Paraja ka të bëjë me emocionet dhe është një nga nxitësit më të fuqishëm emocionalë në jetën tonë. Paraja është afër zemrës dhe për disa, është një shkas për zemërimin e tyre, sepse kërkon shumë kohë dhe përpjekje për t’i marrë ato. Ndoshta ju jeni të zemëruar me veten pasi bëni një blerje të tepruar ose nuk keni kursyer mjaftueshëm para. Ndoshta ju zemëroheni me veten se jeni të papërgjegjshëm. Ose mbase zemëroheni me prindërit tuaj që nuk ju mësojnë rreth parave. Ju madje mund të zemëroheni me botën për situatën tuaj.

Çfarë ndodh kur ne zemërohemi?

Përvojat e zgjatura ose intensive të zemërimit kontribuojnë në kushte fizike të tilla si pagjumësia, humbja e oreksit, lodhja kronike, dhimbje koke, dhimbje stomaku, shtrëngim në fyt, rritje të rrahjeve të zemrës, rritje të presionit të gjakut, probleme me tretjen dhe sëmundje të zemrës. Përveç kësaj, njerëzit që durojnë zhgënjimin nga vështirësitë financiare janë të prirur të bërtasin, shajnë, kërcënojnë të tjerët, shtyjnë, godasin, të ndjejnë pakënaqësi, tërbim, ankth, të kalojnë në depresion, të qajnë, të kenë vetëbesim të ulët ose të abuzojnë me alkoolin ose me drogën.

Çfarë u thoni atyre që besojnë se emocionet janë jashtë kontrollit të tyre?

Është e saktë të thuhet se emocionet janë një përgjigje automatike, fiziologjike. Në këtë kuptim, ata janë jashtë kontrollit tonë të menjëhershëm, si sytë tanë që vezullojnë. Por ne mund të bëhemi të vetëdijshëm për pulsimin tonë, dhe në mënyrë të ngjashme, mund të jemi të ndërgjegjshëm për atë që shkakton reagimet tona emocionale. Kështu, nëse mund të marrim kontrollin mbi reagimet tona automatike, si pulsimi, frymëmarrja dhe kujtesa, është gjithashtu e mundur të marrim kontrollin e reagimeve tona emocionale.

Si e riformuloni zemërimin?

Të mësoni të përballeni me ndjenjat e zemërimit në vend që të largoheni prej tyre do të përmirësojë ndjenjën tuaj të fuqizimit. Mund të ndihmojë për të riformuluar ose rivlerësuar situatën. Për të filluar, filloni duke parë zgjedhjet tuaja dhe mbi çfarë keni kontroll. Ju nuk mund të kontrolloni njerëzit e tjerë, por mund të kontrolloni sjelljen dhe reagimet tuaja ndaj ngjarjeve.

Aftësitë e relaksimit si frymëmarrja e thellë mund të ofrojnë gjithashtu një mënyrë natyrale për të qetësuar pulsin. Mbajtja e një ditari parash ku shkruani për zemërimin tuaj (ose emocione të tjera) për paratë mund t’ju ndihmojë të kuptoni se çfarë e shkakton zemërimin tuaj dhe t’ju ndihmojë të shihni modelet tuaja të sjelljes.

Pse vetëdija është kaq kritike kur kemi të bëjmë me emocione si zemërimi?

Ndërgjegjësimi për sjelljen tuaj financiare kur jeni të zemëruar do t’ju ndihmojë të menaxhoni impulset tuaja. Kur jeni të vetëdijshëm, mund të ndaloni në mes të çfarëdo aktiviteti në të cilin jeni të angazhuar dhe të lini zemërimin tuaj të kalojë përpara se të veproni. Këshillimi për menaxhimin e zemërimit mund të jetë i vlefshëm për njerëzit e të gjitha moshave. Ashtu si proverbi i lashtë kinez thotë: “Nëse tregohesh i durueshëm në një moment zemërimi, do të shpëtosh njëqind ditë pikëllimi“.

Cili është roli i përgjegjësisë?

Shumë njerëz si Maria e drejtojnë zemërimin e tyre ndaj një personi më pak kërcënues se ai me të cilin janë të inatosur në të vërtetë, i cili shpesh janë vetë ata. Zhvendosja mund të takojë marrëdhëniet tona më të rëndësishme dhe të dëmtojë ndërgjegjen financiare. Është e rëndësishme që secili prej nesh të marrë përgjegjësinë për veprimet tona dhe të bëhet më i vetëdijshëm për emocionet si zemërimi. Duke vepruar kështu, ne mund të fuqizojmë veten për të marrë vendime më të mira financiare.

Marrëdhëniet kryesore

Ekziston një ndërlidhje e fuqishme midis shëndetit mendor dhe shëndetit financiar. Në mënyrë që të kemi sukses të plotë, ne duhet të marrim përgjegjësinë për menaxhimin e shëndetit tonë mendor duke kërkuar këshillim ose terapi dhe duke mësuar se si të menaxhojmë më mirë stresin dhe zemërimin në marrëdhëniet tona. Ne gjithashtu duhet të promovojmë njohuritë tona financiare dhe të aksesojmë mbështetjen nga konsoliduesit e borxhit dhe këshilltarët financiarë për të kultivuar shëndetin dhe mirëqenien financiare.

Burimi: Psychology Today