Sondazhi: 1 në 5 prindër thonë se fëmijët e tyre hanë më shumë ‘fast food’ që pas pandemisë

Për disa familje, pandemia ka dëmtuar planet e të ushqyerit të shëndetshëm për shkak të stresit nga puna në distancë, mësimi online, problemet e parave, sëmundjet dhe më shumë.

Ndërsa gjysma e prindërve të anketuar raportuan se familja e tyre kishte ngrënë ushqime të gatuara në shtëpi më shpesh që kur filloi pandemia, 20% e prindërve thanë se familja e tyre kishte pasur ushqim të shpejtë më shpesh, sipas një sondazhi të ri të botuar të hënën.

Më shumë se 2,000 prindër morën pjesë në Sondazhin Kombëtar të Spitalit të Fëmijëve të Michigan Health C.S. Mott për Shëndetin e Fëmijëve, i cili anketoi prindërit me të paktën një fëmijë midis moshës 3 dhe 18 vjeç.

Ne e dimë se mënyra e jetesës së familjeve mund të ndikojë në dietat e fëmijëve dhe ne pamë se si pandemia mund të ketë ndryshuar zakonet e tyre të ngrënies,” tha Dr. Gary L. Freed, drejtor i sondazhit dhe një pediatër në Spitalin e Fëmijëve CS Mott, në një deklaratë.

Raportet e fëmijëve që konsumojnë ushqim të shpejtë të paktën dy herë në javë ishin më të zakonshme në mesin e prindërve që kishin të ardhura më të ulëta dhe atyre që mendonin se fëmija i tyre ishte mbipeshë. Prindërit me të ardhura më të ulëta kishin më shumë gjasa se ata me të ardhura më të larta për të thënë se fëmija i tyre është mbipeshë.

“Ka të dhëna bindëse se konsumimi i rregullt i ushqimit të shpejtë i predispozon fëmijët të fitojnë peshë të padëshiruar,” tha Dr. Maya Adam, një asistente klinike e pediatrisë në Universitetin Stanford në Kaliforni, e cila nuk ishte e përfshirë në raport. “Prindërit i duan fëmijët e tyre, kështu që ata shpesh janë të parët që vërejnë çështje të mundshme shëndetësore.”

Për këta prindër, “kërkesat dhe stresi i jetës së përditshme kërkonin kompromise”, shkruan autorët e raportit.

Shumica e prindërve ranë dakord se ushqimi i shpejtë është i pashëndetshëm për fëmijët e tyre, më i shtrenjtë se bërja e vakteve në shtëpi dhe jo vlerë e mirë për paratë e shpenzuara. Megjithatë, 72% e prindërve menduan se kur bëhet fjala për kohë, ushqimi i shpejtë është një mundësi e mirë familjare, dhe 84% menduan se ushqimi i shpejtë ishte i mirë në moderim.

Lexo: 5 ushqimet që nuk duhet t’i hani kurrë nëse doni të jetoni deri në 100 vite

“Ne kemi marrë me zë të lartë dhe qartë mesazhin se gatimi është thjesht shumë i ndërlikuar, shumë kohë – dhe se ushqimi i përpunuar rëndë (i shpejtë) është përgjigja,” tha Adam. “Ne biem gjithashtu në zakone në lidhje me ushqimin tonë: Nëse mësohemi të porosisim të gjitha ushqimet tona nga restorantet e ushqimit të shpejtë, nuk na pëlqen dhe ndihet e vështirë të marrim një tenxhere dhe të vlojmë pak ujë për një makaronë të thjeshtë me perime dhe djathë.”

Kur porositni ushqim të shpejtë, 88% e prindërve e lënë fëmijën e tyre të zgjedhë atë që ata duan dhe pak prindër lexojnë informacionin ushqyes, u gjet në raport. Por më shumë se gjysma e prindërve ende e inkurajuan fëmijën e tyre të zgjedhë opsione më të shëndetshme ose u përpoqën të kufizojnë ushqimet si patatet e skuqura dhe qumështin. Fëmijët e konsideruar mbipeshë nga prindërit e tyre kishin më shumë gjasa sesa fëmijët që konsideroheshin “me peshën e duhur” për të pirë një pije të gazuar ose soda me vaktin e tyre të ushqimit të shpejtë.

“Një vakt i ushqimit të shpejtë shpesh tejkalon marrjen e rekomanduar të yndyrës, natriumit dhe kalorive për tërë ditën pa siguruar shumë lëndë ushqyese,” tha Freed. “Konsumimi i pijeve me sheqer paraqet një rrezik real për shëndetin si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. Rrit rrezikun e fëmijëve për shtim në peshë të tepërt dhe prishje të dhëmbëve, dhe kushte të parandalueshme siç është obeziteti.” Në shumë vakte të ushqimit të shpejtë, pijet me sheqer janë burimi më i madh i kalorive, sipas raportit.

Burimi: CNN