Studentët ndërtojnë makinën më të shpejtë ndonjëherë me energji diellore Sunswift 7

Kush tha se automjetet elektrike duhet të jenë të ngadalta?

Me përparime të vazhdueshme në industrinë e automjeteve të gjelbërta, ne po shohim përmirësime të shpejta në pamjen, performancën dhe qëndrueshmërinë e makinave që funksionojnë tërësisht me energji të pastër. E fundit që ka shkaktuar bujë është Sunswift 7, një makinë me energji diellore që ka thyer rekorde për shpejtësi dhe efikasitet.

Sipas New Atlas, Sunswift 7 u testua në një qark të mbyllur, duke mbuluar mbi 1000 km me një karikim të vetëm në më pak se dymbëdhjetë orë.

Projekti u ndërmor nga studentë në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor të Sidneit, të cilët kaluan dy vjet duke e bashkuar automjetin me qëllimin për të thyer disa Rekorde Botërore Guinness. Ata donin në mënyrë specifike të vërtetonin se një makinë me energji diellore mund të kalonte 1000 km pa u karikuar.

Sunswift 7 përfundoi 240 xhiro të qarkut të testimit të autostradës në Australi. Jo keq, ë?

Ndërsa mund të duket si një makinë e zakonshme, Sunswift 7 është projektuar me aerodinamikë të vendosur në ballë. Kjo do të thotë se veçoritë thelbësore që nevojiten zakonisht për sigurinë rrugore, si frenat ABS, jastëkët e ajrit, fshirëset e xhamit, etj, nuk janë përfshirë.

Megjithatë, kjo qasje nënkuptonte se makina e studentëve kishte përmirësuar ndjeshëm koeficientin e tërheqjes në krahasim me një Tesla Model S, duke ardhur në vetëm 0.095. Kjo, nga ana tjetër, mundësoi shpejtësi shumë më të larta dhe konsum më të mirë të karburantit.

Ju gjithashtu mund të prisni të shihni më shumë nga kjo makinë në të ardhmen, pasi ajo do të marrë pjesë në Sfidën Diellore Botërore të Bridgestone në 2023. Ky është një konkurs i veçantë për automjetet me energji diellore, ku ekipet projektojnë makina për të përshkuar një ‘3,000 – Rruga kilometrike e daljes nga Darvini në Adelaide’ në Australi.

Ndërsa kjo arritje nuk do të ketë një përkthim të konsiderueshëm në rrugët dhe autostradat tona së shpejti, ajo demonstron përparimin dhe zhvillimin e shpejtë të automjeteve që nuk mbështeten në karburantet fosile për të punuar. Kjo bëhet një çështje gjithnjë e më e rëndësishme ndërsa kalojmë më tej në këtë shekull.

Shumë vende kanë objektiva dhe premtime për të hequr plotësisht të gjitha makinat me naftë dhe benzinë. Në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, qeveria ka garantuar se të gjitha automjetet e reja do të kenë zero emisione deri në vitin 2040.

Sunswift 7 mund të mos jetë mjeti i zgjedhur për t’iu drejtuar ASDA-s tuaj lokale gjatë dekadës së ardhshme, por mos u habitni nëse disa nga teknologjia do të hyjnë në prodhimin e zakonshëm të makinave pak kohë më poshtë.

Burimi: Thred