Studimi : ChatGPT mund të diagnostikojë pacientët njësoj si mjekët  

Një studim i ri thotë që ChatGPT mund të përcaktojë diagnoza për pacientët, si dhe një mjek i trajnuar. ChatGPT mund të ndihmojë në diagnostikimin e pacientëve në dhomat e urgjencës.

Hulumtimi i publikuar në revistën Annals of Emergency Medicine zbuloi se chatboti i inteligjencës artificiale (AI) diagnostikonte pacientë si mjekët e trajnuar. Studiuesit në Spitalin Jeroen Bosch në Holandë futën shënimet e mjekëve dhe anonimizuan informacionin për 30 pacientë, duke përfshirë provimet, simptomat dhe rezultatet laboratorike, në dy versione të ChatGPT.

Ata gjetën një mbivendosje prej rreth 60 për qind midis listës së ngushtë të diagnozave të mundshme nga mjekët e urgjencës dhe chatbot-it.

Ne zbuluam se ChatGPT performoi mirë në gjenerimin e një liste të diagnozave të mundshme dhe duke sugjeruar opsionin më të mundshëm,” tha autori i studimit Dr Hidde ten Berg, nga departamenti i mjekësisë urgjente në Spitalin Jeroen Bosch.

Ne gjithashtu gjetëm shumë mbivendosje me listat e mjekëve të diagnozave të mundshme. E thënë thjesht, kjo tregon se ChatGPT ishte në gjendje të sugjeronte diagnoza mjekësore ashtu si do të bënte një mjek njerëzor”.

Mjekët e urgjencës kishin diagnozën e saktë në pesë listat e tyre kryesore 87 për qind të rasteve ndërsa versioni 3.5 i ChatGPT kishte diagnozën e saktë në listën e tij të ngushtë 97 për qind të rasteve krahasuar me 87 për qind për versionin ChatGPT 4.0.

Hulumtimi, si një provë e konceptit, nuk u përdor për të ndikuar tek pacientët, por për të testuar potencialin ose fizibilitetin e përdorimit të AI gjeneruese për diagnozë.

Por nuk është diçka që do të jetë ende e disponueshme për t’u përdorur klinikisht.

Përkthyer dhe përshtatur nga Euronews për Probizz.al