Turistët e BE-së së shpejti mund të duhet të aplikojnë për “leje për të udhëtuar” përpara se të hyjnë në MB

Mbretëria e Bashkuar po planifikon të zbatojë kalimet kufitare “pa kontakt” në aeroportet e Mbretërisë së Bashkuar nga viti 2024, sipas Sekretarit të Brendshëm Priti Patel.

Pra, çfarë do të thotë kjo? Ai do të lejojë disa pasagjerë të hyjnë në vend pa përdorur një portë elektronike të pasaportës ose pa folur me një oficer të Forcave Kufitare. Në vend të kësaj, ata mund të duhet të ngarkojnë një foto të tyre dhe ta dorëzojnë atë në Home Office përpara se të udhëtojnë.

Skema synon të reduktojë radhët në kufi, “duke ndihmuar në përshpejtimin e udhëtimeve legjitime në MB”.

Udhëtarët do t’i nënshtrohen “kontrollit paraprak”, thotë qeveria, duke i lejuar ata “të identifikohen në kufi duke përdorur teknologjinë më të fundit”.

Si Sekretar i Brendshëm kam qenë i fokusuar në rimarrjen e kontrollit të sistemit tonë të imigracionit përmes Planit tim të Ri për Emigracionin,” tha Priti Patel.

“Kjo përfshin sigurimin që ne të kemi një kufi që është i përshtatshëm për shekullin e 21-të, i cili u lejon udhëtarëve të marrin një vizë dhe të kalojnë lehtësisht përmes kufirit, duke ruajtur sigurinë kombëtare.”

Teknologjia e njohjes së fytyrës mund të përdoret për të bërë të mundur këto “korridore pa kontakt”, raporton gazeta britanike The Times. Do të kërkonte që udhëtarët ndërkombëtarë të paraqesin detaje biografike dhe biometrike, si fotot e fytyrave të tyre përmes skemës së re të Autorizimit Elektronik të Udhëtimit (ETA) përpara se të fluturojnë.

AP Photo/Matt Dunham, File
Turistëve ndërkombëtarë së shpejti mund t’u kërkohet të marrin Autorizimin Elektronik të Udhëtimit përpara se të fluturojnë në MB. AP Photo/Matt Dunham

Cila është skema e re e autorizimit elektronik të udhëtimit në MB?

Si pjesë e një plani për të transformuar Forcën Kufitare të Mbretërisë së Bashkuar, Ministria e Brendshme synon të prezantojë një skemë ‘Leje për të Udhëtuar’ nga viti 2023. Çdokush që dëshiron të vizitojë MB-në do të ketë nevojë për leje përpara se të udhëtojë.

Mbajtësit e pasaportave në Mbretërinë e Bashkuar dhe irlandez nuk do të kenë nevojë të bëjnë asgjë, por të gjithë të tjerët do të duhet të aplikojnë për një vizë ose “Autorizim Elektronik të Udhëtimit”.

Të gjithë vizitorët që aktualisht nuk kanë nevojë për vizë për të hyrë në MB, përfshirë ata nga BE-ja, do të duhet të aplikojnë për një ETA që mund të kushtojë rreth 18 £ (21 €). Një dokument që detajon planin e Home Office thotë se ata do të duhet të japin detaje biografike, biometrike dhe të kontaktit dhe t’i përgjigjen një grupi të shkurtër “pyetjesh të përshtatshmërisë”.

Kjo nuk është një vizë – por do të lejojë një individ të hipë në një fluturim për të udhëtuar në MB. Ai do të jetë i ngjashëm me Sistemin Elektronik të SHBA për Autorizimin e Udhëtimit (ESTA) i cili u prezantua pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit.

Skema do të testohet nga marsi 2023 me vizitorë nga Kuvajti, Katari, Emiratet e Bashkuara Arabe, Arabia Saudite, Omani dhe Bahreini. Mund të prezantohet për pjesën tjetër të botës para fundit të vitit të ardhshëm.

Burimi: Euronews