Kjo teknikë e lashtë mund të përmirësojë hapësirën tuaj të vëmendjes

A tingëllon e njohur kjo? Nuk mund të përqendroheni. Ju jeni të mërzitur një minutë, të dërrmuar në tjetrin dhe të stresuar në çdo rast. Ju bëni gabime që nuk duhet të bëni dhe pastaj qëndroni në to për orë të tëra. Kur përpiqeni të jeni produktiv, nuk mund të kaloni pesë minuta pa kontrolluar tekstet tuaja, pa pasur frikë nga një angazhim i ardhshëm ose pa hyrë në një dhomë tjetër për të kontrolluar… diçka. (Çfarë ishte përsëri?)

Neuroshkencëtarja Amishi Jha hap librin e saj, Peak Mind, me këtë skicë për të ilustruar një të vërtetë të rëndësishme: Ju nuk jeni vetëm. Shumica e njerëzve nuk mund të kalojnë tre minuta në punë pa u ndërprerë nga një koleg llafazan, dhe studentët përmendin joshjen e mediave sociale dhe shpërqendrimeve të tjera digjitale si një ndërprerës të madh të studimeve të tyre.

Kam parë disa modele universale në mënyrën se si funksionon i gjithë truri ynë – sa fuqimisht mund të përqendrohen dhe sa jashtëzakonisht të prekshëm janë ndaj shpërqendrimit – pavarësisht se kush jeni apo çfarë bëni”, shkruan Jha.

Në zemër të këtij telashi, argumenton Jha, është vëmendja – veçanërisht, mënyrat e shumta se si mund të shkëputemi prej saj. Vëmendja e varfëruar krijon një mjegull mendore. Vëmendja e rrëmbyer manifestohet si ankth dhe shqetësim. Vëmendja e fragmentuar shkatërron aftësinë tonë për t’u fokusuar. Vëmendja e shkëputur na mban të shkëputur nga të tjerët. Çdo pikëllim i vëmendjes ju bën të mos sinkronizoheni me atë që po ndodh rreth jush, duke ndikuar në atë që mendoni, si ndiheni, çfarë mësoni, si reagoni dhe marrëdhëniet tuaja me të tjerët.

Me pak fjalë, vëmendja nuk është vetëm një çështje se ku ndodh që të jetë fokusi juaj. Është forca e brendshme që formon mënyrën se si e takoni dhe përjetoni jetën tuaj në tërësinë e saj.

Vëmendja: Një monedhë njohëse

Në librin e saj, Jha e krahason vëmendjen me një monedhë. Ju mund t’ua paguani të tjerëve, dhe ata mund t’jua japin të tyren. Ju mund ta kërkoni atë në frymën e bamirësisë – “A do të më kushtoni vëmendjen tuaj, ju lutem?” Dhe siç mund të dëshmojë çdo prind, fëmija i të cilit është brenda dëgjimit të një kamioni me akullore, vëmendja mund të vidhet plotësisht.

Kjo lidhje është më shumë se metaforike. Vëmendja është një burim i pakët ekonomik; ju keni kaq shumë për të dhënë në jetën tuaj. Kur përqendroheni te një person, cicërima, ëndërrimi ose shfaqje televizive, po kaloni një moment vëmendjeje. Nuk mund ta ktheni kurrë dhe nuk mund ta siguroni diku tjetër. E njëjta gjë është e vërtetë për çdo faturë prej 10 dollarësh që ka mbetur në portofolin tuaj.

Por si ai dhjetëpikësh, vëmendja është gjithashtu një mjet shkëmbimi. Në këmbim të tuajat, ju mund të merrni dashuri, njohuri, argëtim, vetëkuptim dhe shumë më tepër.

Duke pasur parasysh se sa e fuqishme është vëmendja, ne duhet të respektojmë vërtet vendin ku e vendosim këtë burim të çmuar të trurit”, tha Jha në një intervistë.

Sigurimi evolucionar i jetës

Kjo monedhë njohëse tregtohet përmes sistemit të vëmendjes së trurit tuaj. Ky sistem filtron zhurmat, pamjet dhe tingujt e panevojshëm nga mjedisi krahas mendimeve shpërqendruese dhe muhabetit mendor. Pa të, nuk mund të përqendroheni fare. Mendja juaj e ndërgjegjshme do të ngecë nga sasia e madhe e informacionit që e bombardon atë – si një kompjuter me RAM të mbingarkuar.

Megjithatë, ky sistem i vëmendjes nuk është i pagabueshëm. Ai shpërqendrohet lehtësisht kur ndeshet me informacione të reja, emocionuese, kërcënuese ose të lidhura me veten në mjedis. Dhe ky hakim në prapaskenë nuk është një e metë; është një tipar i dizajnit evolucionar.

Për shembull, imagjinoni se jeni një njeri i lashtë që po peshkon me shtizë në një lumë afrikan. Jeni të fokusuar me vëmendje në ujin vezullues, duke u përpjekur të synoni shtytjen tuaj për të llogaritur dritën e përkuljes. Papritur, syri juaj kap diçka në periferi. Është e gjatë, kafe dhe lëviz gjysmë e zhytur nëpër ujë.

Sistemi juaj i vëmendjes do të thyejë fokusin e tij dhe do të shkojë drejt atij kërcënimi të mundshëm. Nëse është një trung, ju keni kushtuar një vëmendje të vogël dhe mund t’i ktheheni peshkimit. Por nëse është një krokodil i Nilit, atëherë sigurimi juaj i vëmendjes është paguar shumë. Shpërqëndrimi sapo ju shpëtoi jetën.

Të jetosh në të kuqe të vëmendjes

Ndërsa shpërqendrimi ka përdorimet e veta, sot është një cilësi gjithnjë e pranishme e jetës sonë, duke na larguar nga vëmendja jonë kur kemi më shumë nevojë për të. Kjo sepse, shkruan Jha, ndërsa vëmendja është e fuqishme, është gjithashtu e brishtë. Mund të thyhet lehtësisht nga stresi, kërcënimet dhe disponimi negativ. Dhe mbizotërimi i këtyre forcave po na shkakton krizën e vëmendjes.

Mos merrni idenë e gabuar. Ashtu si shpërqendrimi, këto tre forca mund të jenë të dobishme. Stresi ka një anë pozitive që quhet eustress. Janë nivelet e ulëta deri në mesatare të stresit që ju motivojnë për të arritur diçka. Pa të, nuk do të kishit asnjë nxitje dhe çdo ditë do të ishte një qetësi e pakëndshme në acarim.

Në mënyrë të ngjashme, një humor negativ mund të sinjalizojë se diçka nuk është në rregull. Ky shqetësim mund t’ju shtyjë të zgjidhni problemin dhe të heqë zbehjen emocionale.

Por bota moderne i ka tejkaluar këto forca përtej pikës së kthesës së dobisë. Stresi është bërë shqetësim, disponimi negativ është bërë melankoli kronike dhe kërcënimet janë të mbipërfaqësuara. Ka shumë arsye për këtë hiper-karikim, por një e spikatur është ekonomia e vëmendjes.

Kompanitë e teknologjisë, mediat e lajmeve dhe lojtarët politikë tani e njohin vëmendjen si burimin që është dhe, në një farë mënyre, e konsiderojnë atë si më të vlefshme se paratë. “Paratë ndjekin vëmendjen, ndërsa e kundërta nuk është domosdoshmërisht e vërtetë. Ndërsa ekonomia jonë bëhet më e varur nga vëmendja, mjeti i këmbimit rrjedh nga mbajtësit e të vjetrës te mbajtësit e të rejave,” shkruan Berkeley Economic Review.

Duke pasur parasysh vlerën e vëmendjes, nuk është çudi që ndërmarrjet kanë ndërtuar produkte dhe shërbime për të synuar dyert e pasme të vëmendjes të mbetura të hapura nga evolucioni.

Organizatat e lajmeve, për shembull, favorizojnë titujt që pikojnë kërcënim dhe tragjedi – i ashtuquajturi standard “nëse rrjedh gjak, ka avantazh”. Kjo për shkak se ne jemi të prirur për të vlerësuar kërcënimet dhe për të përcaktuar se çfarë mund të bëhet. Në thelb, ne duhet të zbulojmë nëse historia përfaqëson një trung apo një krokodil. Sa më shumë njerëz të detyrohen të kryejnë atë vlerësim, aq më shumë gazeta shiten.

Këto kërcënime nuk duhet të jenë fizike. Siç shkruan Jha, “Reputacioni ynë, mirëqenia financiare ose ndjenja e drejtësisë mund të jenë të gjitha nën kërcënim.”

Njerëzit i kushtonin një pjesë të vëmendjes së tyre të përditshme lajmeve, ose një lexim në mëngjes të gazetës ose një orë duke parë transmetimin e mbrëmjes. Por në epokën e mbulimit të lajmeve 24/7 – epoka e ekonomisë së vëmendjes – ne po e paguajmë atë kosto të vëmendjes gjatë gjithë ditës. Me kalimin e kohës, bëhet një tërheqje e konsiderueshme e energjisë sonë mendore, megjithatë ne vazhdojmë të kontrollojmë burimet tona të lajmeve për kërcënime edhe kur duhet të përqendrohemi në diçka tjetër.

Pa kushtuar vëmendje, ne nuk përjetojmë kujdes dhe nuk mund ta zgjerojmë kujdesin. Në fakt, mund të thuash se t’i kushtosh vëmendje një personi tjetër është forma jonë më e lartë e dashurisë.

~ Amishi Jha

Trajnoni vëmendjen tuaj

A është atëherë përgjigja të largohesh nga shkaktarët e stresit, të shkëputesh nga mediat sociale dhe të zgjedhësh të mos përfshihesh në mbulimin e lajmeve?

“Përgjigja ime është një jo e fortë,” shkruan Jha. “Shumë shkaktarë stresi janë të pashmangshëm, ndërsa të tjerët janë pjesë e rrugëtimit tonë drejt përmbushjes dhe suksesit – nëse i heqim ato, do të kufizojmë veten.”

Ndërsa vëmendja është edhe e fuqishme dhe e brishtë, ajo ka një veçori të tretë: është e stërvitshme përmes vëmendjes. Ashtu si stërvitja stërvit trupin, vetëdija stërvit mendjen duke forcuar meta-ndërgjegjësimin tuaj – domethënë aftësinë tuaj për të qenë të vetëdijshëm se ku po e vendosni vetëdijen tuaj.

Sa më i fortë të bëhet meta-ndërgjegjësimi juaj, aq më shumë kontroll keni mbi sistemin tuaj të vëmendjes. Ky kontroll më pas ju ndihmon të mbani vëmendjen tuaj në momentin e tanishëm, duke pasuruar mënyrën se si ndesheni dhe përjetoni jetën tuaj.

Nëpërmjet kërkimit të saj, Jha zbuloi atë që ajo e quan “doza minimale efektive” e vëmendjes. Ekipi i saj zbuloi se pjesëmarrësit e laboratorit që praktikonin vëmendjen për 12 minuta ose më shumë në ditë panë përfitime në masat objektive të vëmendjes dhe humorit. Ata që ushtruan për më pak nuk e bënë.

Në Peak Mind, Jha parashtron një regjim katër-javor për të ndihmuar lexuesit të ndërtojnë zakonet e tyre të ndërgjegjes. Por në intervistën e saj, Jha tregoi një ushtrim që mund ta bëni tani për të ushtruar sistemin tuaj të vëmendjes. Thjesht ndiqni këto hapa:

  1. Filloni duke u vendosur në trupin tuaj.
  2. Vëreni veten të ulur dhe duke marrë frymë.
  3. Nëse ndiheni rehat, mbyllni sytë.
  4. Pyesni: Çfarë lidhet më qartë me frymën time? A është freskia e ajrit që hyn dhe del nga vrimat e hundës? Apo po më lëvizin shpatullat lart e poshtë?
  5. Drejtoni fokusin tuaj në këtë ndjesi.
  6. Nëse vëreni se vëmendja juaj ka humbur, ridrejtojeni përsëri te fryma juaj.

Ushtrimi duket shumë i lehtë. Ndoshta edhe pak i mërzitshëm. Por ka të ngjarë të zbuloni se mendja juaj shpesh largohet nga ndjesia e frymëmarrjes suaj. Do të humbisni duke rijetuar një kujtim fëmijërie, duke u shqetësuar për një projekt të papërfunduar ose duke u kënaqur me një fantazi të preferuar. Sido që të jetë, nuk është një dështim nga ana juaj. Ridrejtimi i fokusit tuaj te fryma është e gjithë çështja. Ky është çelësi për të forcuar hapësirën tuaj të vëmendjes.

Mendjet enden. Është një gjë e natyrshme që e bën truri. Kur mendja jonë largohet, kthejeni butësisht atë. Thjesht filloni përsëri,” ju kujton Jha.

Burimi: Big Think