Udhëheqësit e BE-së e kanë të vështirë të miratojnë një paketë sanksionesh ndaj naftës ruse, ja pse

Dyshimet kanë filluar të bien mbi aftësinë e Bashkimit Evropian për të vepruar si një bllok i unifikuar pasi shtetet anëtare ende nuk kanë rënë dakord për një embargo ruse të naftës. Propozimi për të hequr gradualisht importet e naftës së papërpunuar gjatë gjashtë muajve të ardhshëm, dhe naftës së rafinuar deri në fund të vitit, u paraqit nga presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen javë më parë. Fati i saj mbetet i paqartë.

Një nga pengesat kryesore është Hungaria. Një sërë kontigjencash logjistike – si dhe politike – e bëjnë më të vështirë për qeverinë e Viktor Orbanit që të lirohet nga mbështetja në naftën ruse.

Por Orbán po kërkon edhe para. Konkretisht, Budapesti kërkon akses në paratë e Fondit të Rimëkëmbjes COVID që BE-ja i ka mbajtur deri tani shtetit për shkak të shqetësimeve rreth korrupsionit. Zgjidhja e këtij ngërçi është thelbësore, sepse çdo sanksion i ri ndaj Rusisë kërkon marrëveshje unanime.

Shtetet e varura nga nafta ruse shpresojnë të blejnë kohë

Kryeministri i Belgjikës, Alexander De Croo, tha për Euronews se Budapesti nuk është i vetmi vend që kërkon dispensimin. Megjithatë, ai është optimist: “Mendoj se është e mundur të kalojmë kufirin, por duhet të kemi përgjigje për shqetësimet, të cilat mendoj se janë legjitime”.

Ruajtja e ekonomive të vendeve anëtare gjatë periudhës së sanksioneve, thotë ai, është jetike: “Politika juaj e jashtme mund të mbijetojë vetëm nëse klasa juaj e mesme është ende në gjendje ta mbrojë atë. Të kesh mbështetjen nga popullata jonë është një gjë e rëndësishme. Kam frikë se ne “Jemi në një periudhë të gjatë paqëndrueshmërie dhe ne duhet të sigurohemi që njerëzit të mos vuajnë shumë.

Vendet e tjera janë në një situatë të ngjashme. Republika Çeke, Sllovakia dhe Bullgaria kanë paralajmëruar se do t’u duhet më shumë kohë se shumica për të zbatuar sanksionet e reja, si dhe mbështetje financiare. Kryeministri bullgar Kiril Petkov ka thënë: “Nuk mund të ndërtoni një rafineri nafte brenda natës ose të krijoni një tubacion të ri brenda natës.

“Megjithatë, ne si Bullgari do të mbështesim plotësisht një konsensus të përgjithshëm. Thjesht duam të kemi një përjashtim të veçantë deri në kohën që mund ta menaxhojmë. Por për ne ka qenë gjithashtu shumë e vështirë për disa nga masat që janë marrë tashmë, duke përfshirë ngrirjen e rezervave bankare të Federatës Ruse”.

Sanksionet e naftës dhe lufta ruse në Ukrainë janë ndër çështjet që pritet të dominojnë samitin e liderëve të BE-së të hënën dhe të martën. Por burimet e BE-së thonë se ata nuk do ta ndryshojnë ose zbehin paketën në një mënyrë që do të minojë fuqinë e saj për ta kaluar atë. Ata do të marrin aq kohë sa të nevojitet, thonë ata, për të siguruar që ajo të synojë të ardhura fitimprurëse për Rusinë.

Burimi: Euronews