Vrima e zezë misterioze është gjetur duke u drejtuar drejtpërsëdrejti nga Toka

Astronomët kanë identifikuar një shpërthim tepër intensiv të dritës së dukshme që erdhi drejt Tokës si të ardhur nga një vrimë e zezë.

Zbulimi shënon herën e parë që shkencëtarët kanë parë një vrimë të zezë të përdorë dritën, duke shkaktuar emocione pasi vinte nga një rajon i hapësirës ku nuk ishte vërejtur më parë dritë.

Gjetjet janë raportuar në dy dokumente të reja – ‘Një avion shumë i ndritshëm nga përçarja e një ylli nga një vrimë e zezë masive’ botuar në Nature dhe ‘Lindja e një avion relativist pas përçarjes së një ylli nga një vrimë e zezë kozmologjike’ – botuar në Nature Astronomy.

Zbulimi ishte i mundur vetëm sepse avioni po drejtohej pothuajse drejtpërdrejt nga Toka. Kur yjet afrohen shumë pranë një vrime të zezë, ato copëtohen në copa dhe shpërthimi mund të zbulohet në të gjithë universin.

Ngjarja njihet si një ngjarje e ndërprerjes së baticës, ose TDE, dhe në rreth 1 për qind të rasteve ata dërgojnë plazmë dhe rrezatim nga secila anë e vrimës së zezë.

The Independent vuri në dukje se ngjarjet njihen si jetted-TDEs dhe janë krahasuar me kapjen e një tubi paste dhëmbësh dhe nxjerrjen e materialit nga të dy skajet.

Shkencëtarët shikojnë qiellin për shenja të ngjarjeve me shpresën se mund të përdorin teleskopë të avancuar drejt burimit. Ngjarjet pothuajse nuk shihen ndonjëherë, kështu që dihet shumë pak për to.

Por, në shkurt, ndodhi: astronomët panë një shpërthim drite të dukshme që i shtyu shkencëtarët të trajnonin disa nga teleskopët më të avancuar në botë drejt burimit të saj.

Drita, sugjerojnë raportet, dukej se lëshonte më shumë dritë se 1000 trilion diej dhe doli nga një pjesë e qiellit ku nuk ishte parë më parë një dritë e tillë.

Shkencëtarët tani besojnë se ajo del nga një prej atyre TDE-ve me avion dhe se ndoshta është formuar kur një vrimë e zezë filloi të shkatërronte një yll, duke lëshuar energji nëpër univers.

Drita që kishte arritur në Tokë filloi udhëtimin e saj nëpër hapësirë ​​kur universi ishte rreth një e treta e moshës që është tani.

Kjo i bëri astronomët të zbulojnë TDE, i cili tashmë ka thyer një mori rekordesh. Shkencëtarët shpresojnë se kjo do t’i ndihmojë ata të kuptojnë më mirë vrimat e zeza.

Burimi: Joe