Wikipedia merr ndryshimin e saj të parë në më shumë se një dekadë

Wikipedia, një nga 10 faqet e internetit më të vizituara në botë, dhe një burim i përdorur nga miliarda çdo muaj, po merr ndryshimin e parë në desktop në më shumë se një dekadë. Fondacioni Wikimedia, i cili drejton projektin Wikipedia, njoftoi sot nisjen e një ndërfaqeje të përditësuar që synon ta bëjë faqen më të aksesueshme dhe më të lehtë për t’u përdorur me shtesa si kërkimi i përmirësuar, një mjet më i vendosur për kalimin midis gjuhëve, një titull i përditësuar që ofron akses te lidhjet e përdorura zakonisht, një seksion i përditësuar i tabelës së përmbajtjes për artikujt e Wikipedia-s dhe ndryshime të tjera të dizajnit për një përvojë më të mirë leximi.

Ndërfaqja tashmë është lançuar në qindra versione gjuhësore të Wikipedia-s në javët e fundit, por tani po shpërndahet në Wikipedia në anglisht, tha ai.

Ndryshimet që po futen nuk janë shumë dramatike – në fakt, ato mund të mos vihen re menjëherë nga disa përdorues. Organizata, megjithatë, thotë se përditësimi ishte i nevojshëm për të përmbushur nevojat e gjeneratës së ardhshme të përdoruesve të internetit, duke përfshirë ata që po vijnë më shumë në internet dhe mund të kenë më pak familjaritet me internetin.

Për të zhvilluar ndërfaqen e re, fondacioni u angazhua me më shumë se 30 grupe të ndryshme vullnetare nga e gjithë bota, me përdorues në vende si India, Indonezia, Gana dhe Argjentina, ndër të tjera, që të gjithë ndihmojnë në testimin e përditësimit dhe ofrimin e njohurive mbi zhvillimin e produktit. Qëllimi i përditësimit ishte ta bënte Wikipedia më shumë një platformë moderne në internet, tha ai, dhe të hiqte rrëmujën, duke e bërë gjithashtu më të lehtë për përdoruesit të kontribuonin. Ai synonte gjithashtu ta bënte versionin e web-it të desktopit më të qëndrueshëm me homologun celular të Wikipedia-s.

Ndër ndryshimet është një kuti kërkimi e përmirësuar rishtazi, e cila tani përdor imazhe dhe përshkrime në sugjerimet e saj të plotësimit automatik që shfaqen ndërsa shkruani për të ndihmuar që përdoruesit të drejtohen te artikulli që ju nevojitet. Ky ndryshim, si shumë të tjerë që janë prezantuar, është relativisht i vogël, por ofron një të dhënë vizuale që mund të shpejtojë kërkimet dhe t’i bëjë ato më të dobishme. Fondacioni Wikimedia tha se ky përditësim çoi në një rritje prej 30% në kërkimet e përdoruesve kur u testua – një kujtesë se edhe ndryshimet e vogla mund të kenë ndikime më të mëdha në përdorimin e një produkti në botën reale.

Një ndryshim tjetër përfshin një sticky header të përditësuar, ku do të gjeni links të përdorura zakonisht si Kërkimi, emri i faqes dhe seksionet që lëvizin me ju ndërsa lëvizni poshtë, duke qëndruar të ngjitur në krye të faqes. Kjo do të thotë që nuk do t’ju duhet më të lëvizni përsëri lart për të gjetur atë që kërkoni, duke i lejuar përdoruesit të qëndrojnë të fokusuar në leximin ose modifikimin e përmbajtjes.

Mjetet e ndërrimit të gjuhës ishin të disponueshme më parë, por tani janë ngritur në një pozicion të ri, më të spikatur lart djathtas, duke i lejuar lexuesit dhe redaktorët të kalojnë midis mbi 300 gjuhëve të mbështetura. Kjo mund të jetë e dobishme në tregjet në zhvillim ku përdoruesit shumëgjuhësh duan të përdorin faqe nga gjuhë të tjera, ndonjëherë.

Seksioni i ri i tabelës së përmbajtjes në anën e majtë të artikujve, i cili i ndihmon njerëzit të lundrojnë nëpër përmbajtje më të gjata, tani do të mbetet i dukshëm ndërsa lëvizni poshtë faqes dhe ju ndihmon të shihni se cilin seksion po lexoni aktualisht. Kjo e bën më të lehtë kërcimin, duke lëvizur midis pjesëve të ndryshme të artikullit ndërsa hetoni më tej një temë. Përsëri, e dobishme, por jo për ndryshimin e botës.

Ndryshime të tjera në site përfshijnë shtimin e një shiriti anësor të palosshëm për një përvojë leximi më pa shpërqendrim dhe një ndryshim në gjerësinë maksimale të linjës. Fondacioni shpjegoi se kufizimi i gjerësisë së tekstit në formë të gjatë bën për një përvojë më të rehatshme leximi dhe përmirëson mbajtjen e përmbajtjes. Sidoqoftë, një ndërrim është i disponueshëm për përdoruesit e identifikuar dhe të dalë nga llogaria në çdo faqe nëse monitori është 1600 piksel ose më i gjerë, duke i lejuar përdoruesit të rrisin gjerësinë e faqes. Përdoruesit e regjistruar mund të vendosin gjithashtu një gjerësi në faqen e tyre të preferencave.

Madhësia e paracaktuar e shkronjave u rrit gjithashtu për komoditet më të mirë leximi.

Duke pasur parasysh madhësinë e lexuesve të Wikipedia-s, është e qartë se organizata ishte e kujdesshme që të mos bënte ndryshime shkatërruese. Sot, Wikipedia ofron mbi 58 milionë artikuj në më shumë se 300 gjuhë, të cilat shihen gati 16 miliardë herë çdo muaj, tha ajo. Njoftimi gjithashtu vuri në dukje se asnjë funksionalitet ekzistues nuk u hoq si pjesë e këtyre ndryshimeve – në vend të kësaj, fokusi i përditësimit ishte në përmirësimet e përdorshmërisë dhe modernizimin e faqes.

Përmirësimi, i cili njihet edhe si “Vektor 2022”, ishte në punë për tre vjet dhe ishte përhapur ngadalë në të gjithë platforma Wikipedia përpara ditës së sotme. Që nga dhjetori i vitit 2022, Vector 2022 ishte skin-i i parazgjedhur për rreth 300 Wikipedia globalisht dhe u bë e paracaktuar në Wikipedia arabe dhe greke.

Sot, përditësimi është drejtpërdrejt në 94% të 318 versioneve të gjuhëve aktive të Wikipedia për të gjithë përdoruesit e desktopit dhe po shpërndahet në Wikipedia në anglisht në desktop.

Burimi: Tech Crunch