Zbulimi i madh: Bota është shtëpia e 50 miliard zogjve

Ka rreth 50 miliardë zogj individualë në botë, sipas një hulumtimi të ri që përdor vëzhgime të shkencës qytetare, për t’u përpjekur të vlerësojë numrin e popullsisë për pothuajse 10,000 lloje.

Letra, e udhëhequr nga shkencëtarët në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor, sugjeron se ka rreth gjashtë herë më shumë zogj në planet se njerëzit, por që shumë specie individuale janë shumë të rralla.

Katër specie i përkasin asaj që studiuesit e quajtën “klubi miliard”, me popullsi të vlerësuar më të madhe se 1 miliard. Ato janë harabeli i shtëpisë, që gjenden në shumë pjesë të botës, ylli evropian, pulëbardha dhe dallëndyshja.

Studiuesit zhvilluan vlerësime për 9,700 specie, përfshirë pinguinët, emuset dhe kookaburra, duke u mbështetur në qindra miliona vëzhgime të shpendëve të regjistruara nga vëzhguesit e zogjve në eBird, një nga projektet më të mëdha në botë të shkencave të qytetarëve të biodiversitetit.

Ata bashkuan të dhënat me vëzhgime shkencore profesionale për të zhvilluar një algoritëm që do të vlerësonte numrin e popullsisë për pothuajse të gjitha speciet. Ekipi i shkencëtarëve zbuloi se kishte relativisht pak specie të zakonshme zogjsh, por një numër të madh të specieve të rralla.

Ata mund të jenë të rrallë për arsye natyrore, ata me të vërtetë jetojnë vetëm në një ishull ose në majën e një mali për shembull, ose mund të jenë të rrallë për shkak të shkaqeve njerëzore“,-tha Will Cornwell, një ekolog në UNSW dhe një nga autorët kryesorë.

Ai tha, që me kalimin e kohës shpresonte që modelet të mund të përcaktonin se cilat specie ishin në rënie dhe ku ishin të nevojshme përpjekjet për ruajtje.

Shumë zogj australianë numëruan në miliona. Ato përfshijnë lorikeet e ylberit (19 milion), kakadun me kreshtë me squfur (10 milion) dhe kookaburra e qeshur (3.4 milion).

Sean Dooley, menaxheri kombëtar i çështjeve publike për BirdLife Australia, është një vrojtues i shpendëve për një kohë të gjatë dhe kontribues në programet e shkencave qytetare. Ai tha se punimi tregoi vlerën e vëzhgimeve të qytetarëve në njohuritë shkencore. “Ky është një hap i parë i shkëlqyeshëm për të provuar të përpunojmë atë që kemi marrë,”-tha ai.

Nëse mund të vazhdojmë ta bëjmë këtë me kalimin e kohës, kjo do të jetë gjë e rëndësishme sepse e dimë se po shohim humbje të mëdha të botës së egër. Të qenit në gjendje të afrohesh me sasinë e asaj që po ndodh është thelbësore”.

Cornwell tha duke kombinuar të dhënat e vëzhgimit të zogjve dhe të monitorimit profesional për speciet e shpendëve që kishin qenë objekt i një studimi të rreptë akademik, shkencëtarët ishin në gjendje të zhvillonin një model që rregullonte disa nga pasiguritë që mund të lindin përmes shkencës qytetare.

Ai tha se modeli u zbatua më pas për ata zogj që nuk ishin bërë objekt i studimeve profesionale.

Shifra prej 50 miliardë zogjsh individualë përfaqëson vlerësimin mesatar të modelit të prodhuar për numrin e përgjithshëm të zogjve në të gjithë botën.

E gjithë ideja erdhi nga fakti se ka disa specie zogjsh që studiohen vërtet, me të vërtetë mirë”, tha Cornwell. “Por ekziston ky koleksion i madh i qytetarëve shkencëtarë që udhëtojnë në të gjithë botën duke numëruar çdo zog që ata shohin.”

“Përparimi me të vërtetë i madh në këtë punim ishte që ne të mund të merrnim të dhënat shkencore dhe të dhënat e shkencës së qytetarëve dhe pastaj të plotësonim boshllëkun për zogjtë të cilët nuk janë studiuar nga shkencëtarë profesionistë.”

Cornwell tha se kishte ende disa pasiguri në shifra dhe studiuesit planifikuan të përsosin modelin pasi të ndodhin kërkime më profesionale për më shumë specie.

Ai tha se hulumtimi nënvizoi boshllëqet në informacionin e shkaktuar nga vëmendja e konsiderueshme shkencore e drejtuar specieve të shpendëve në pjesët e zhvilluara të globit krahasuar me vendet në zhvillim dhe nevojën për të rafinuar vlerësimet e popullsisë globale për të gjitha speciet.

Ai tha se kjo gjithashtu tregoi rolin që shkenca qytetare mund të luajë në ato përpjekje. Shkencëtarët do të kryejnë një raund tjetër vlerësimesh brenda pak vitesh.

Burimi: The Guardian